Afričan Krejčíř: utajený přesun do JAR a začátky v jižní Africe

VIDEO
Publikuje: Lukáš Závodský — 26. 06. 2023
Zdroj: @toptemata7388
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Afričan Krejčíř: utajený přesun do JAR a začátky v jižní Africe

V minulém díle série o Radovanu Krejčířovi jsme si vyprávěli o jeho působení na Seychelských ostrovech.

Na  Seychelských ostrovech vydržel Krejčíř po svém útěku z české republiky téměř 2 roky. Tématu se věnoval spolupracovník redakce Lukáš Závodský na partnerském YouTube kanálu TOP témata s tím, že v minulém díle jsme si vyprávěli o tom, jak se Krejčíř snažil na ostrovech legálně podnikat a žít poklidný, téměř idylický rodinný život.

Jenže legální podnikání a rodinný život fungovalo u Krejčíře podobně jako oheň a voda, tedy naprosto neslučitelné, a tak se postupně začala prosazovat jeho temná strana osobnosti a brzy se dostal na ostrovech do značných problémů.

DŘÍVE JSME PSALI:

Afričan Krejčíř: odpadlík ze Seychel

Lukáš Závodský — 20. 05. 2023
V minulém díle série o Radovanu Krejčířovi jsme si vyprávěli o jeho bez nadsázky dobrodružné cestě z české republiky na Seychely.

Začalo být zřejmé, že je nežádoucí osobou. Lidé jako on potřebují adrenalin a vzrušení, potřebují mít moc na milionové kšefty a vydělávat ohromné ​​peníze.

Nic z toho nemohl dělat a výrazně se nudil. Vše navíc s nepříjemným pocitem, že nemá své finance dostatečně pod kontrolou, a proto se rozhodl risknout přesun do jihoafrické republiky o tom, jak to probíhalo a co následovalo si budeme vyprávět v tomto článku, ve kterém je zveřejněné video od našeho spolupracovníka Lukáše Závoského, které se detailně tématu věnuje.

Protože byl na Krejčíře vydán mezinárodní zatykač, rozhodl se Krejčíř vycestovat na falešný pas na jméno Egbert Jules Savy to, ale zároveň určil způsob, jakým cestujete, protože byl na Seychelách známou osobou, byl pravděpodobně hned na letišti zatčen za pokus vycestovat na tento falešný pas. Dohodl se tedy s místními rybáři, kteří ho za úplatu měli převést na Madagaskar jednou z jejich rybářských lodí. Ano, slyšíte správně?

Krejčíř se rozhodl „pláchnout“ přes 1000 km vzdálený Madagaskar na malé rybářské bárce. Vzhledem k tomu, že je to opravdu velký kus oceánů, na kterém jsou podmínky značně nestabilní, lze tento počin ohodnotit jako velmi odvážný až šílený, tedy pro běžného smrtelníka pro „káčka“ to znamenalo jen pořádnou dávku adrenalinu, který mu tak dlouho chyběl. Jen si to představte větrem ošlehaný Krejčíř na rybářské bárce vstříc oceánským vlnám a novým dobrodružstvím. Pravděpodobně se cítil jako hladová šelma, která právě utekla z klece a která se připravuje na lov na novém neprobádaném území.

Přesné datum jeho opuštění ostrovů není známo, ale muselo se stát někdy na konci března nejpozději dubna roku 2007. Na Madagaskaru měl připravené zázemí, kde se připravil na cestu do finální destinace jihoafrické republiky, která se už měla uskutečnit standardní leteckou linkou. Byl to logický krok na přelidněném a nepříliš rozvinutém Madagaskaru ho nikdo neznal, a tak předpokládal, že s falešným pasem snadno proklouzne letištní kontrolou, což se nakonec skutečně podařilo.

Ale jak to tak bývá, neexistuje plán, který by vyšel do puntíku někdy více, někdy méně.

Česká civilní rozvědka totiž tehdy dostala echo, že se konečně chystá jeho přesun do jihoafrické republiky, a tak dala informace místní policii a ta ho po jeho přistání dne 21-04-2007 v 18 hodin na mezinárodním letišti Olivera Tamba v Johannesburgu na základě mezinárodního zatykače zadržela.

Vypadalo to, že sklapla klec v Česku z toho bylo doslova pozdvižení a média se předháněla. Kdo poskytne, co nejaktuálnější informace? Zájem lidí byl tehdy obrovský.

Zajímavostí je, že byl pořád ještě v této době označování za kontroverzního podnikatele. V televizi tehdy hojně vystupoval a horlivě o tématu informoval sám ministr vnitra Ivan Langer, který prohlašoval, že je to definitivní konec Krejčíře.

Ano ten „mocný“ Ivan Langer, kterého v odposleších kmotr Mrázek označoval jako „íčko,“ a který měl být prostředníkem při snaze o Mrázkové ovládnutí stavebního giganta IPS.  Langer tehdy prohlašoval, že Krejčíř při zatýkání nekladl odpor a byl zatčením překvapen.

Takže 21. dubna došlo v jihoafrické republice k zadržení pana Krejčíře. Stalo se tak na základě, a to především velmi aktivní práci českých bezpečnostních složek. V tuto chvíli budeme žádat o jeho vydání do České republiky, uvádělo v té době ministerstvo a vedoucí činitelé bezpečnostních složek.

Jak šel čas….

K Langrovi se brzy přidal i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který toho dne později odpoledne řekl, že jeho resort ještě téhož dne pošle do jižní Afriky žádost o předběžnou vazbu a že už připravuje podklady pro vydání Krejčíře do republiky. Dle jeho tehdejších slov to měla být jen rutina vydat jihoafrickými úřady mezinárodně hledaného Krejčíře do České republiky, protože země do ČR již v minulosti dvě hledané osoby vydala,“ vysvětluje ve videu Lukáš Závodský.

Mezinárodně hledaný zločinec nakonec vydán nebyl, proč?

Následně v květnu roku 2007 požádal Krejčíř místní úřady o politický azyl, což značně zkomplikovalo vydání do Česka, protože jihoafrická republika musela posuzovat z jakého důvodu je vlastně Krejčíř stíhaný a jestli to vůbec relevantní z hlediska českého práva a podobně.

Úředníci věděli, že bojují s časem, a tak hned v červnu poslali do jižní Afriky žádost o vydání Krejčíře do české republiky.  Na naše úřady nevídaná rychlost. Co říkáte?

Každopádně jim to ale nakonec nebylo nic platný. 1. února 2008 soud v Kempton parku rozhodl, že české žádosti o Krejčířově vydání nevyhoví. Soudce rozhodnutí mimo jiné zdůvodnil tím, že mnoho z činů, kvůli kterému je stíhán v České republice, není v jihoafrické republice trestných. To se přece rozumí. Příprava vraždy je jen takový nevinný žert, který se v jihoafrické republice trestá. 😊 Co dodat…,“ konstatoval Lukáš Závodský.

DŘÍVE JSME PSALI:

Afričan Krejčíř: dramatický útěk na Seychelské ostrovy

Lukáš Závodský — 21. 04. 2023
Dne 18. června 2005 Radovan Krejčíř toho času nejmocnější zločinec v České republice utekl ze své vily v průběhu rozsáhlé policejní razie.

Spíše to ale svědčí tomu, že se Krejčíř po svém propuštění rychle zorientoval v tamním extrémně zkorumpovaném prostředí a věděl, kde je potřeba, soukolí úřednického šimlu správně namazat a věřte, že v zemi, jako je jihoafrická republika, lze za peníze zařídit úplně vše. Ano, je to tam ohledně korupce, ještě násobně horší liga než v Česku. A to už je co říct.

V Česku samozřejmě zavládlo velké zklamání, i když je jisté, že některým lidem se pro změnu ulevilo, že se návrat Krejčíře do vlasti odkládá,“ konstatoval autor videoreportáže.

On sám se musel cítit na vrcholu, byl volný v zemi. Podívejte se na přiloženou videoreportáž z dílny našeho partnerského YouTube kanálu TOP témata, kterou zpracovala a připravil Lukáš Závodaský, ve kterém se dozvíte další podrobnosti a zajímavosti k celé této kauze uprchlého, mezinárodně stíhaného zločince Radovana Krejčíře.

Závěrem musíme zmínit skutečnost, že veškeré informace, které jsou zveřejněny v přiložených video příspěvcích vycházejí pouze z dostupných zdrojů, které autor reportáží použil a nemusí se ztotožňovat s názorem redakce.

Použité zdroje: Lukáš Závodský, YouTube / @toptemata7388, Wikipedia, internet,
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu