Jaký osud čeká na předměty zabavené na letišti

Publikuje: David Bárta — 26. 02. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Jaký osud čeká na předměty zabavené na letišti

Cestování letadlem přináší mnohé výhody, avšak nutnost časného příchodu na letiště a čekání ve frontách na bezpečnostní kontroly může být pro mnohé nepříjemná.

Cestování letadlem je sice rychlé a relativně komfortní, ale řada lidí přesto považuje za velkou nevýhodu nutnost být na letišti o několik hodin dříve před odletem a vystát všechny fronty na kontroly a prohlídky. Navíc se vám nejednou jistě stane, že se pracovníkům bezpečnosti nebude nějaká vaše věc pozdávat a bez milosti ji zabaví. Proti tomu se bohužel nedá mnoho namítat, pokud tedy chcete nastoupit do letadla a odletět,“ píše v úvodu k tématu web zajimavaevropa.cz.

Jenže co se děje se všemi těmi zabavenými věcmi – vyhazují se nebo někam putují?

Nezřídka se stane, že bezpečnostní služba si vyžádá některý z vašich předmětů, který pak musíte neochotně odevzdat, chcete-li pokračovat ve své cestě. Tyto předměty však nejsou odsouzeny k zániku; čeká je zajímavá cesta, která může skončit i předáním novému majiteli.

V USA jsou pravidla pro to, co je a co není povoleno na palubě letadla, velmi striktní. Může se stát, že vám bude zabavena i cenná věc, kterou byste nečekali, že narazí na problémy, jako je například kriketová pálka. Existuje však způsob, jak získat svůj majetek zpět. Stačí navštívit státní centrum pro distribuci přebytkového majetku v Harrisburgu během pracovních dnů a po zaplacení poplatku 15 dolarů a vyčkání ve frontě můžete mít svou pálku zpět.

Bezpečnostní kontroly se po útocích v roce 2001 výrazně zpřísnily. Vznikl Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA) a cestující se museli přizpůsobit novým pravidlům. Přesto se může stát, že zapomeneme v příručním zavazadle zakázanou věc. Tyto předměty jsou následně zabaveny a čeká je náročný proces. Zabavené předměty se dělí do kategorií, které určují jejich další osud. Nápoje jsou vyhozeny, zatímco zbraně a nelegální látky jsou předány policii. Ostatní předměty putují do skladů, kde jsou vyčkávají na svůj další osud.

Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA)

Americký Úřad pro bezpečnost v dopravě (Transportation Security Administration, TSA) je federální agentura založená po teroristických útocích z 11. září 2001 jako součást Ministerstva vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických (Department of Homeland Security). Jejím hlavním posláním je zabezpečit veřejnou dopravu v USA, přičemž se zaměřuje především na leteckou dopravu, ale má pravomoci i v dalších oblastech dopravy, jako jsou železnice, silniční a námořní doprava.

Hlavní pravomoci a kompetence TSA:

  1. Bezpečnostní Kontroly na Letištích: TSA je odpovědná za provádění bezpečnostních kontrol cestujících a jejich zavazadel na všech komerčních letištích ve Spojených státech. To zahrnuje kontrolu osobních věcí, skenování těla a zavazadel za účelem detekce nebezpečných předmětů.
  2. Bezpečnostní Pravidla a Regulace: Agentura stanovuje bezpečnostní standardy a pravidla pro všechny aspekty letecké dopravy, včetně omezení pro příruční zavazadla, tekutiny na palubě letadel, a identifikaci cestujících.
  3. Vzdělávání a Školení: TSA poskytuje školení a vzdělávací programy pro bezpečnostní personál a pracovníky v dopravě, aby zajistila, že jsou dobře vybaveni k zajištění bezpečnosti cestujících.
  4. Výzkum a Vývoj: Agentura také provádí výzkum a vývoj v oblasti bezpečnostních technologií, aby zlepšila efektivitu a účinnost bezpečnostních kontrol.
  5. Vyhodnocování a Řízení Hrozeb: TSA analyzuje a hodnotí potenciální bezpečnostní hrozby pro dopravní infrastrukturu a pracuje na vývoji strategií pro jejich řešení.
  6. Spolupráce s Jinými Agenturami: TSA spolupracuje s místními, státními, federálními a mezinárodními bezpečnostními agenturami a organizacemi pro sdílení informací a koordinaci bezpečnostních opatření.
  7. Programy pro Cestující: Agentura spravuje programy, jako je TSA Pre✓®, který umožňuje způsobilým cestujícím rychlejší a pohodlnější průchod bezpečnostními kontrolami.

TSA hraje klíčovou roli v ochraně národní dopravní infrastruktury a zajišťuje, že veřejná doprava zůstane bezpečná pro všechny cestující. Její pravomoci a kompetence jsou navrženy tak, aby chránily cestující před teroristickými útoky a jinými bezpečnostními hrozbami při minimalizaci dopadu na cestování.

Zapomenuté nebo zabavené předměty mohou zahrnovat kosmetiku, ostré předměty, ale i neobvyklé věci jako mixéry. Některé předměty, i když se zdají být neškodné, jsou zakázány kvůli potenciálnímu nebezpečí. Agentura TSA upřesňuje, že zabavené věci „se vzdáváte“, nikoli že jsou konfiskovány, a existují možnosti, jak se vyhnout jejich ztrátě, včetně zaslání na domovskou adresu.

Zabavené předměty nejsou ponechány úředníkům; cennější předměty jsou skladovány a pravidelně převáženy do centrálního skladu. Zde jsou předměty tříděny a některé jsou nabízeny k prodeji online nebo v obchodech s použitým zbožím za snížené ceny. Tento proces umožňuje agentuře financovat svou činnost a zároveň nabízí lidem možnost získat zpět své věci za přijatelnou cenu. Systém se může lišit v různých zemích, ale obecně platí, že ztráta předmětů není definitivní, pokud se o ně včas přihlásíte.

Použité zdroje: zajimavaevropa.cz
redakční informace a zdroje – redakční text

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu