Ztracené deníky Adolfa Hitlera. Jedná se o vzácný objev, nebo o historickou imitaci?

Publikuje: David Bárta — 27. 01. 2023
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Záhady » Ztracené deníky Adolfa Hitlera. Jedná se o vzácný objev, nebo o historickou imitaci?

Pokud jde o moderní nejvzácnější objev, tak je to rozhodně deníky Adolfa Hitlera. Jaký je obsah těchto deníků?

Podle veřejného zdroje wikipedia jde o soubor 60 rukopisných diářů, které jejich padělatel Konrad Kujau vydával za osobní deníky Hitlera. Je to jeden z nejsenzačnějších nálezů druhé poloviny 20.století. Šlo o jediný nález, nebo jen o peníze a slávu? Šlo pouze o podvod, kterému uvěří miliony lidí?

Konrad Kujau (fotografie z roku 1992). Zdroj: Telephil / CC BY-SA 3.0

Počátek vzniku deníku

Dne 22. dubna 1983 vydává západoněmecký časopis Stern šokující tiskovou zprávu. Redaktor tohoto listu Gerd Heidemann prý objevil neznámé deníky německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Deníky měly podle Heidemanna pocházet z havárie letadla, ke které došlo nedaleko Drážďan v dubnu roku 1945. Z východního Německa je měl na západ propašovat obchodník se starožitnostmi doktor Fischer. A přes sběratele Fritze Steifela se dostali právě až ke Heidemannovi.

Zahájení

Dne 25.dubna tak uspořádá časopis Stern tiskovou konferenci k vydání první části deníků. Britský historik Trevor Roper, který si měl jako jeden z mála možnost deníky krátce prohlédnout. Prohlašuje, že je nyní přesvědčen, že jsou doklady pravé. Dále tvrdí, že historie putování deníků od roku 1945 je také pravdivá. Už za několik dní dnů ale budou historici odvolávat. A ukáže se, že je pravda úplně někde jinde.

Jak dopadl celý příběh?

Jak tedy celý tento příběh dopadl? Pouhé dva týdny po vydání deníků se ale vše začíná komplikovat. Britský expert Julius Grant totiž na základě chemické analýzy tvrdí, že jsou deníky podvrhem a že jsou napsaná na papíře, který je vyroben moderní technologií. A. Hitler tedy na takový papír nemohl psát. Pozornost se tak obrací zpět k redaktorovi časopisu Stern Gergu Heidemannovi, který s deníky přišel, a postupně se ukazuje celá pravda.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nacistický vlak plný zlata. Hledači pokladů mají jasno, polská vláda rovněž

Nikola Macáková — 15. 01. 2023
Polsko apelovalo na válečné nadšence, aby přestali hledat nacistický vlak plný zlata, který údajně leží neobjevený na polském území.

Novinář se nechal napálit podvodníkem. Záhadný obchodník se starožitnostmi, který si říkal doktor Fischer, tak zřejmě Heidemannovi deníky prodal za cenu toho, že si toho nikdo nevšimne. Tento obchodník prý už několik nacistických falešných památek vyrobil.

Když Kujau jednoho dne koupil několik starých sešitů, napadlo ho, že by se právě z nich dal vyrobit artefakt nad artefakty. A začal psát první falešný deník Adolfa Hitlera. Texty psal z Hitlerových projevů, desky deníků obarvil kvůli patině čajem. Novinář nakonec skončil neslavně i s tímto obchodníkem. Byli totiž odsouzení za padělání a zpronevěru. I dnes se ale lidé, kteří tomuto příběhu věří.

Dobové poznámky Adolf a Hitlera datované z roku 1938. Zdroj: schriftexperte.de (zveřejněno se svolením zdroje)*

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu