Zatopený bývalý kaolinový lom Sorgen: oáza klidu nedaleko Františkových lázní

Publikuje: Nikola Macáková — 31. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Zatopený bývalý kaolinový lom Sorgen: oáza klidu nedaleko Františkových lázní

Krajina Západočeského kraje skrývá mnoho krás a přírodních pokladů, a mezi nimi lze najít i zatopený bývalý kaolinový lom Sorgen.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že tento malebný lom se nachází nedaleko obce Třebeň, jen pár kilometrů od Františkových Lázní. „Díky svému jedinečnému charakteru a okolní přírodě se stal oblíbeným místem pro turisty, milovníky přírody a vodních radovánek a samozřejmě také místní obyvatele, kteří jej pravidelně navštěvují,“ uvádí regionální web zivechebsko.cz.

Historie těžby a zatopení lomu: kaolinový lom Sorgen byl, dle informací redakce dlouhou dobu důležitým místem pro těžbu kaolinu v daném regionu, což je jemná bílá hlína využívaná zejména v keramickém průmyslu, ale i v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Těžba zde probíhala od počátku 20. století až do pozdních 90. let. S postupujícím časem se však těžba ukončovala, až nakonec byla zcela zastavena.

Zatopený bývalý kaolinový lom Sorgen nedaleko obce Třebeň u Františkových lázní. Zdroj: Nikola Macáková / UdálostiExtra.cz

Po ukončení těžby se lom začal postupně napouštět vodou z okolních pramenů a dešťových srážek. Během několika let se tak vytvořilo malebné jezero, které dnes přitahuje mnoho návštěvníků.

Rekreační využití: zatopený kaolinový lom Sorgen je nyní oblíbeným rekreačním místem, které nabízí možnosti pro odpočinek, relaxaci a různé outdoorové aktivity. Jezero vytvořené zatopením lomu je poměrně hluboké a jeho okolí je obklopeno lesy a krásnou přírodou, což vytváří jedinečnou atmosféru.

Nutno zmínit, že zatopený lom Sorgen se nachází přibližně 6 km od nedaleké Státní přírodní rezervace SOOS, o které jsme vás v minulosti již informovali na našem magazínu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Státní přírodní rezervace SOOS: přírodní div svěžích rašelinišť u Františkových lázní

Nikola Macáková — 29. 05. 2023
Františkovy lázně, známé svou léčivou vodou a historickým odkazem, skrývají v těsném sousedství fascinující přírodní poklad.

V letních měsících se zde tvoří oáza klidu, která láká na koupání a opalování. Voda je převážně průzračná a díky bývalé těžbě má lehké břidličnaté zabarvení, které je pro toto místo charakteristické. Místní obyvatelé i turisté sem rádi zavítají, aby si užili osvěžujícího ponoření a odpočinuli si na travnatých březích.

Pro milovníky rybaření je zatopený lom Sorgen skvělým místem, kde mohou vylovit svou oblíbenou rybu. Procházky kolem lomu nabízejí úchvatné výhledy a momenty klidu. Rovněž je to vhodné místo pro milovníky houbaření.

Důležité informace pro návštěvníky: pokud plánujete navštívit zatopený kaolínový lom Sorgen, je důležité dbát na určitá pravidla, aby bylo zajištěno udržení této krásné lokality:

  • Koupání je povoleno pouze na vlastní nebezpečí, a proto je nutné dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Některé části lomu mohou být výrazně hlubší, a proto je nutné dbát na vlastní bezpečnost.
  • Neponechávejte za sebou žádný odpad, ale vezměte si ho s sebou a vyhoďte ho v příslušných kontejnerech. Chraňme krásu místní panenské přírody.
  • Respektujte klid a pohodu okolních obyvatel a návštěvníků. Nepoužívejte hlasité reproduktory nebo jiné rušivé prvky.
  • Dbáme-li na tato pravidla, můžeme společně udržet toto místo jako krásnou destinaci pro všechny milovníky přírody.
DŘÍVE JSME PSALI:

Hrad Vildštejn aneb krásná zákoutí Chebska

Nikola Macáková — 27. 05. 2023
Hrad Vildštejn je u nás nejstarším hradem, který je stále v provozu. Zmínky o hradu jsou již z poloviny 12. století.

Zatopený bývalý kaolínový lom Sorgen, je skutečnou perličkou Západočeského kraje. S kombinací malebného jezera a okolní přírody nabízí jedinečný zážitek pro každého, kdo sem zavítá. Buďte však ohleduplní k přírodě a ostatním návštěvníkům, abyste společně mohli užívat krásy tohoto místa i v budoucnu.

Použité zdroje: zivechebsko.cz, redakční zdroje a informace.
(redakční text)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu