SUV: luxusní prostor nebo nadbytečná nafoukanost?

Publikuje: Nikola Macáková — 31. 12. 2023
Zdroj: Nikola Macáková & kol. - redakční text
Úvodní stránka » Zprávy z domova » SUV: luxusní prostor nebo nadbytečná nafoukanost?

Chystáte se koupit SUV? A opravdu ho využijete? Tématu velkých SUV vozidel se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

SUV, neboli Sport Utility Vehicle, se stává stále populárnější volbou mezi motoristy. Tento typ vozidla nabízí pohodlí sedanu a zároveň schopnost terénního vozu. Předtím než se však rozhodnete investovat do tohoto robustního vozidla, je důležité zvážit, zda ho skutečně využijete v každodenním životě,“ uvádí k tématu web svetmag.cz.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé volí SUV, je větší prostor, který nabízí. Většina modelů disponuje prostorným interiérem a dostatkem místa pro pasažéry i zavazadla. Pokud však primárně jezdíte sami nebo s minimálním množstvím cestujících, možná byste mohli uvažovat o menším automobilu s nižší spotřebou paliva.

Dalším aspektem, který stojí za zvážení, je samotný účel vozidla. Pokud plánujete často cestovat po nezpevněných cestách nebo chcete mít možnost přepravovat větší náklady, pak je SUV skvělou volbou. Na druhou stranu, pokud většinu času strávíte ve městě a na silnicích, mohlo by být méně robustní vozidlo ekonomičtější a vhodnější pro váš denní styl života.

Spotřeba paliva je dalším faktorem, který by neměl zůstat bez povšimnutí. SUV mají obvykle vyšší spotřebu paliva ve srovnání s menšími vozidly. Pokud jste ekologicky smýšlející jednotlivec nebo vás omezují finanční prostředky, může být lepší zvolit vozidlo s nižší spotřebou.

V neposlední řadě je důležité zvážit i parkovací možnosti. SUV jsou často větší a hůře ovladatelné při parkování v přeplněných městských oblastech. Pokud často parkujete na těžko dostupných místech, může být malé a obratné auto pro vás praktičtější volbou,“ konstatuje dále web svetmag.cz.

Řidiči velkých SUV odevzdají řidičáky a budou muset znovu do autoškoly

A zase ta Evropská unie. Jak ještě více otrávit život řidičům osobních aut? Ve jménu pokřivené rádoby snahy o snížení počtu dopravních nehod je ve vzduchu návrh na omezení skupiny B. Namísto 3,5 tuny se hovoří o možném novém standardu. Šlo by o hmotnost limitovanou na 1,8 tuny pro běžné řidičské oprávnění. Návrh, který by mohl vyžadovat nový řidičský průkaz B+, je momentálně předmětem diskuze a revize v evropském prostoru,“ uvádí k tématu magazín autozive.cz.

Tak tedy o co že jde?

Návrh vychází z faktu, že zhruba 40 % úmrtí na silnicích v EU je způsobeno nehodami, na kterých se podílí mladí řidiči nebo motocyklisté. Tato statistika má velký ekonomický dopad, s odhadovanými náklady na silniční nehody v EU ve výši zhruba 280 miliard eur ročně. Jak to souvisí s SUV? Nijak, příkladem může být tragická nehoda velkého SUV s řidičkou, které už dávno bylo přes 21 let. A přesto jela, jak neměla, a zabila malé dítě,“ vysvětluje web autozive.cz.

Nejde o věk motoristy. To už spíše o jeho postavu, výšku, výhled dopředu přes obrovskou kapotu. Studie z Institutu VIAS ETSC údajně zjistila, že těžší a výkonnější vozidla, jako jsou SUV a pickupy, jsou podstatně rizikovější pro cestující v menších vozidlech, chodce a cyklisty. Dává to smysl, při čelním nárazu německého SUV a italského mini-hatchbacku bychom raději seděli v Mercedesu GLS než ve Fiatu Panda.

Iniciativa pro nový návrh směřuje k limitu 1,8 tuny. Měla by zvýšit bezpečnost na silnicích a omezit rizika spojená s těžšími a většími automobily. Za návrh je zodpovědná francouzská poslankyně Evropského parlamentu Karima Delli. Koncept zahrnuje nový typ řidičského oprávnění označovaný jako B+. Podle tohoto návrhu by noví řidiči mohli žádat o oprávnění k řízení těžších vozidel až tehdy, když dosáhnou věku 21 let. A za sebou budou muset mít alespoň dva roky řidičské praxe,“ dodává v citaci magazín pro motoristy autozive.cz.

Bezpečnost na silnicích je jedna věci, ale peníze věc druhá. Proč?

Otázka k zamyšlení; opravdu jde „pouze“ o tu bezpečnost? Současné ceny řidičských průkazů jsou už více, než-li alarmující, předražené a do toho ještě nově plánované podskupiny řidičského oprávnění, které budou muset někteří majitelé velkých SUV vozidel vlastnit, aby je mohli legálně řídit. Samozřejmě se jedná o velká, těžká a mohutná vozidla oproti ostatním osobním automobilům a jejich řízení vyžaduje jistou praxi v řízení vozidel a také zvýšenou bezpečnost, nicméně opravdu je tak potřebné rozšiřovat si řidičské oprávnění a zase za to platit nemalé peníze v autoškole? Nestačil by pouze nějaká kurz u nějakého např. poskytovatele kurzů bezpečné jízdy a podobně. Opravdu je tak velká nutnost hned jít do autoškoly a rozšiřovat si řidičské oprávnění o další podskupiny. Trošku nám to připomíná pouze další a další tahání peněz z peněženek řidičů.

Něco podobného bylo či je u řidičského oprávnění skupiny B+E. Nestačí, proč? Nutně se to muselo rozvést na další…, viz:

SKUPINA BE

Řidičské oprávnění skupiny BE opravňuje k řízení:

  • jízdní soupravy složené z vozidla skupiny B a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 750 kg, avšak nepřevyšující 3 500 kg (max. přípustná hmotnost jízdní soupravy přesahuje 3 500 kg)

SKUPINA „B96“

Jde o „řidičské oprávnění skupiny B v rozšířeném rozsahu“. Postačuje složení tzv. „doplňovací zkoušky“ podle § 45a zákona č. 247/2000 Sb., kterou lze absolvovat současně se zkouškou na skupinu B.

V řidičském průkazu se vyznačuje harmonizačním kódem č.“96“: souprava o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg, ale nepřevyšuje 4 250 kg,“ uvádí internetová encyklopedie wikipedia.org.

PODMÍNKY PRO UDĚLENÍ OPRÁVNĚNÍ

  • věk 18 let
  • platná lékařská prohlídka
  • žadatel je držitelem řidičského oprávnění skupiny B („B96“ lze absolvovat současně se zkouškou na skupinu B)
  • obvyklé bydliště na území České republiky nebo studium v ČR alespoň 6 měsíců
  • nesmí mít zákaz řízení motorových vozidel nebo nesmí mít 12 bodů
  • nesmí mít řidičský průkaz z jiného členského státu EU

Skupiny řidičského oprávnění v Evropské unii. Zdroj: Doco / CC BY-SA 2.5

Názor

Opravdu by nestačila skupina B+E, opravdu byla tak velká nutnost o to, aby řidiči museli opět do autoškoly a zase platit za „B96“? Opět otazka k zamyšlení, jak tento „velký“ rozdíl ovlivní bezpečnost na pozemních komunikacích.

Velké a mnohdy až nesmyslné změny v řidičských oprávněních, které usilovně vymýšlí Evropská unie jsou vskutku zajímavé a mnohdy až zavádějící. O tom, že se i v autoškolách uměle navyšují ceny za zkoušky a řidičská oprávnění nemusíme sáhodlouze hovořit. Otázkou zůstává, co toto neustálé tahání peněz z našich peněženek má, co společného s bezpečností na silnicích a pozemních komunikacích.

DŘÍVE JSME PSALI:

Řidiči pozor na koloběžky a elektrokoloběžky na silnicích, varují policisté

David Bárta — 29. 05. 2023
V silničním provozu se aktuálně pohybuje větší počet koloběžek a elektrokoloběžek. Využívají je v hojném počtu nejen dospělí, ale ...

Budeme-li se bavit o bezpečnosti, jako takové na místě by zcela jistě měl být zohledněn věk řidiče, praxe v řízení vozidel, různé kurzy bezpečné jízdy či školení. Musí-li řidiči z povolání absolvovat každoročně školení řidičů, vlastnit profesní průkaz a podob., proč ne mladí nezkušení šoféři? Například. Rozhodně by to mělo větší váhu, než-li tahat z lidí další peníze za nějaké nesmyslné podskupiny řidičského průkazu!?

Celkově vzato, rozhodnutí o koupi SUV by mělo být promyšlené a odpovídat vašim konkrétním potřebám a životnímu stylu. Přestože SUV nabízí řadu výhod, existují situace, kdy by menší a ekonomičtější vozidlo mohlo být praktičtější volbou. Buďte si jisti, že vaše investice do SUV bude odůvodněná a že skutečně využijete všechny jeho schopnosti.

Použité zdroje: autozive.cz, wikipedia.org, svetmag.cz
redakční informace, názory a zdroje,
(redakční text – N. Macáková a kol.)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu