Živé sochy: když spánková nemoc mění životy

Publikuje: David Bárta — 25. 02. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Živé sochy: když spánková nemoc mění životy

Spánková nemoc, tajemná a zároveň děsivá porucha, může proměnit život v noční můru. Co o ní říkají čeští lékaři a odborníci?

Syndrom spánkové apnoe je poměrně vážná porucha spánku, při které pacient v podstatě přestává dýchat, což zvýší tlak v dýchacích cestách, následuje tzv. mikroprobuzení, dech se následně obnoví. Tento proces se může za hodinu zopakovat více než stokrát. Onemocnění tedy nenarušuje jen přísun kyslíku, ale také kvalitu spánku a celkové zdraví pacienta. Pacient se pak po probuzení cítí unavený, a to i po celonočním spánku. Spánkovou apnoí často trpí lidé, kteří chrápou,“ uvádí k tématu v úvodu odborníci z kliniky EUC.

V oblasti medicíny existují onemocnění, která připomínají více příběhy z hororových románů než kapitoly z lékařských učebnic. Mezi ně patří i takzvaná spánková nemoc, známá též jako narkolepsie, jež proměňuje postižené v živé sochy, náhle paralyzované uprostřed denní činnosti. Toto onemocnění vzbuzuje zájem i obavy, a to nejen mezi laiky, ale i odborníky.

Co je to spánková nemoc?

Spánková nemoc, nebo narkolepsie, je chronické neurologické onemocnění, které se projevuje extrémní denní spavostí a náhle útoky spánku. Jedná se o poruchu, která zásadně narušuje běžný rytmus bdění a spánku, což má za následek nekontrolovatelné usínání během dne.

Syndrom spánkové apnoe je vážná porucha spánku, v jejímž důsledku pacient opakovaně přestává dýchat. Onemocnění tedy narušuje přísun kyslíku do těla a má vliv na zdraví pacienta a kvalitu jeho spánku. Vlivem zástav dechu totiž dochází k opakovanému mikroprobuzení, a to až stokrát za hodinu. Kvůli tomu, že pacient není schopný přejít do hluboké fáze spánku, se pak cítí unavený i po dlouhém odpočinku. Syndrom spánkové apnoe je závažné onemocnění, které je charakteristické dýchacími pauzami, ke kterým dochází během spánku. Kvůli zástavám dechu je tělo pacienta nedostatečně okysličováno, což vede ke zdravotním problémům. Negativní vliv má nemoc i na kvalitu spánku. V momentě, kdy nemocný přestane dýchat, vyšle totiž mozek signál, že je třeba organismus probudit, a to až stokrát během jedné hodiny. Pacient, kterým je až čtyřikrát častěji muž ve věku 40 až 60 let, tak mnohdy není vůbec schopný přejít do hluboké fáze spánku,“ píše k danému onemocnění web zdravi.euro.cz.

Diagnostika spánkové nemoci

Diagnostika narkolepsie není jednoduchá. Vyžaduje podrobnou anamnézu pacienta a specializované testy, jako je polysomnografie (PSG) a test mnohonásobných latencí spánku (MSLT). Tyto testy hodnotí strukturu a kvalitu spánku a schopnost rychle usnout v různých situacích.

Příznaky, projevy a symptomy

Kromě neodolatelné spavosti a náhlých spánkových paroxyzmů mohou pacienti zažívat kataplexii – ztrátu svalového tonusu vyvolanou silnými emocemi, spánkovou paralýzu a halucinace při usínání nebo probouzení. Tyto projevy mohou značně narušit sociální a pracovní život postižených.

Příčiny onemocnění

Přesná příčina narkolepsie zůstává zahalena tajemstvím, avšak výzkumy naznačují genetickou predispozici a možný vliv autoimunitních procesů, kdy imunitní systém omylem napadá části mozku zodpovědné za regulaci spánku.

Kdy navštívit lékaře

Pokud zažíváte nekontrolovatelnou denní spavost nebo jiné symptomy spánkové nemoci, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Správná diagnostika a léčba mohou významně zlepšit kvalitu života.

Specializovaní lékaři

Neurologové a specializovaní lékaři na spánkové poruchy jsou ti, kteří se věnují diagnostice a léčbě narkolepsie. V České republice existují centra a kliniky specializované na léčbu spánkových poruch, kde najdete odborníky s potřebnými znalostmi a zkušenostmi.

Možná rizika a komplikace

Neléčená spánková nemoc může vést k vážným komplikacím, včetně nebezpečí při řízení vozidel nebo manipulaci s těžkými stroji. Dlouhodobě může mít také negativní vliv na mentální zdraví, vztahy a pracovní výkon.

Pohled českých lékařů

Čeští lékaři se shodují na důležitosti včasné diagnostiky a individuálně přizpůsobené léčby. Zdůrazňují také význam podpůrných skupin a edukace pacientů a jejich rodin o tomto onemocnění.

Pohled českých lékařů na spánkovou nemoc, či narkolepsii, je založen na kombinaci nejnovějších mezinárodních výzkumů a domácích klinických zkušeností. Čeští odborníci na spánkové poruchy, neurologové a psychiatři, se věnují nejen diagnostice a léčbě tohoto komplexního onemocnění, ale i výzkumu jeho příčin, vývoji nových terapeutických přístupů a osvětě veřejnosti,“ uvádí odborníci na webu nudz.cz — Národní ústav duševního zdraví.

Diagnostika a individualizovaná terapie

V České republice se lékaři zaměřují na pečlivou diagnostiku, která zahrnuje podrobné vyšetření spánkových vzorců pacienta pomocí polysomnografie a testu mnohonásobných latencí spánku (MSLT). Tento přístup umožňuje lépe porozumět specifikům onemocnění u každého pacienta a přizpůsobit léčbu jeho individuálním potřebám. Čeští lékaři zdůrazňují význam kombinace farmakoterapie, která může zahrnovat stimulanty pro zvýšení bdělosti během dne a léky, které pomáhají regulovat spánkový cyklus, s psychologickým poradenstvím a změnami životního stylu,“ píše se dále na webu nudz.cz.

Léčba

V lehčích případech může lékař doporučit pouze úpravu životního stylu, např. přestat kouřit či redukovat váhu. Pokud máte alergii, která omezuje dýchání, může být doporučena alergologická léčba. V těžších případech onemocnění jsou k dispozici komplexnější řešení, jejichž základem jsou přístroje, které pacientům pomáhají v noci dýchat. Přístrojů je několik druhů a lékař na základě diagnostiky ve spolupráci s pacientem vybírá optimální variantu. Vzhledem k tomu, že léčba přístrojem vyžaduje spaní se speciální maskou, mohou být počátky terapie lehce nekomfortní, ale většina pacientů si na masku zvykne. V úvahu může připadat i operace,“ vysvětlují odborníci a lékaři z kliniky EUC.

Význam edukace a podpory

Odborníci také poukazují na důležitost edukace pacientů a jejich rodin. Informovanost o tom, jak žít s narkolepsií, jak spravovat symptomy a jak se vyrovnat s potenciálními sociálními a psychologickými dopady, je klíčová pro zlepšení kvality života pacientů. České lékařské instituce a organizace, jako je Česká společnost pro studium spánku, proto pořádají vzdělávací programy a podporují vznik podpůrných skupin.

Výzkum a mezinárodní spolupráce

Česká lékařská komunita je aktivně zapojena do mezinárodního výzkumu spánkové medicíny. Spolupracuje na studiích zaměřených na genetické faktory narkolepsie, na vývoj nových léčebných metod a na pochopení vlivu životního prostředí a životního stylu na výskyt onemocnění. Tato spolupráce pomáhá udržovat českou medicínu v přední linii v oblasti léčby spánkových poruch,“ doplňuje portál Národního ústavu duševního zdraví.

Přístup k pacientům

Klíčovým prvkem pohledu českých lékařů na léčbu spánkové nemoci je empatie a pochopení pro potřeby pacientů. Lékaři se snaží vybudovat silný terapeutický vztah s pacienty, který podporuje otevřenou komunikaci a společnou práci na dosažení co nejlepšího možného zdravotního a psychosociálního stavu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Zdravý spánek a potíže se spaním: hledání klíče k nočnímu klidu

Nikola Macáková — 24. 01. 2024
Spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života a má zásadní vliv na naše celkové zdraví a pohodu.

Výzvy spojené s narkolepsií jsou značné, ale s rostoucím pochopením onemocnění a jeho léčby se otevírají nové možnosti pro zlepšení života postižených. Česká lékařská komunita je odhodlána pokračovat ve své práci na podporu pacientů s narkolepsií, a to jak na klinické, tak na výzkumné a vzdělávací úrovni.

Použité zdroje: euc.cz, zdravi.euro.cz, nudz.cz,
redakční zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu