Mýty a fakta o hemoroidech: co opravdu funguje a co je jen pověra

Publikuje: Nikola Macáková — 30. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Mýty a fakta o hemoroidech: co opravdu funguje a co je jen pověra

Hemoroidy jsou častým zdravotním problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že zato bolestivá a nepříjemná onemocnění se vyskytují v dutině konečníku a řiti a mohou způsobovat značné nepohodlí. V tomto článku si přiblížíme, co hemoroidy jsou, jak vznikají, jaké jsou jejich příčiny a jaké možnosti léčby a odstranění existují.

Rectum – anatomické schéma.. Zdroj: Armin Kübelbeck / CC BY 3.0

Co jsou hemoroidy a jak vznikají?

Hemoroidy jsou poduškovité uzlíky složené z cév a tkání, které se nacházejí v anální oblasti. Každý z nás má vlastně hemoroidy, avšak problémy nastávají tehdy, když se tyto uzlíky zvětší a zanícení. Vznikají kvůli zvýšenému tlaku na cévy v konečníku a řiti, což může být způsobeno například dlouhodobým přetížením při vyprazdňování nebo těhotenstvím. Příčiny, anatomie, etiologie a patogeneze hemoroidů Příčiny vzniku hemoroidů mohou být různé, od genetických faktorů přes nedostatečný příjem vlákniny a vody v potravě až po sedavý způsob života. Důležitým faktorem je také stárnutí, kdy se tkáně v oblasti řiti postupně ztrácí na pružnosti,“ uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.

Anatomicky jsou hemoroidy rozděleny do dvou skupin: vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy se nacházejí v dutině konečníku a mohou způsobovat krvácení. Vnější hemoroidy jsou umístěny vně řitního otvoru a mohou být citlivější a bolestivější,“ uvádí zdroj: wikiskripta.eu.

Prolabované vnútorné hemoroidy III. st. Zdroj: Prof. Dr. A. Herold, End- und Dickdarm-Zentrum Mannheim / CC BY 3.0

Etiologie hemoroidů je velmi rozmanitá, avšak jedním z hlavních faktorů je zvýšený tlak na cévy v řiti a konečníku, což vede k dilataci a zánětu.

Symptomy, druhy a léčba hemoroidů

Hemoroidy se mohou projevovat různými symptomy, jako jsou krvácení při vyprazdňování, svědění, pálení, bolest nebo pocit plnosti v řiti. Někdy mohou být dokonce patrné jako výčnělky v oblasti řiti. Existují dva základní druhy hemoroidů, jak jsme již zmínili – vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy bývají často bezpříznakové nebo jen s mírnými obtížemi, zatímco vnější hemoroidy mohou být velmi bolestivé.

Léčba hemoroidů zahrnuje několik možností, od změn životního stylu, jako je zvýšený příjem vlákniny a vody, přes lokální léčbu mastmi a čípky, až po chirurgické zákroky. U mírných případů se obvykle aplikuje konzervativní léčba, ale v některých případech může být nutný chirurgický zákrok,“ uvádí dále portál wikiskripta.eu.

Chirurgické zákroky v odstranění hemoroidů

V případech, kdy konzervativní léčba nepřináší požadované výsledky, nebo kdy jsou hemoroidy velmi bolestivé či krvácející, může být doporučen chirurgický zákrok.

Longova metoda – použití stapleru. Zdroj: Prof. Dr. A. Herold, End- und Dickdarm-Zentrum Mannheim / CC BY 3.0

Existuje několik typů operací, které se používají pro odstranění hemoroidů:

  • Skleroterapie: Zavedení látky do hemoroidů, která způsobí jejich zmenšení a zabrání průtoku krve.
  • Ligace hemoroidů gumovými kroužky: Uzavření hemoroidů gumovými kroužky, což vede k odumření tkáně a později k jejímu vypadnutí.
  • Hemoroidektomie: Chirurgické odstranění hemoroidů za použití skalpelu.
  • Hemoroidopexie: Procedura, při které jsou hemoroidy zvednuty zpět do análního kanálu a fixovány na místě.

Pacienti, zdravotní potíže a komplikace

Hemoroidy se nejčastěji vyskytují u lidí ve věku 45 až 65 let. Mezi hlavní rizikové faktory patří sedavý způsob života, obezita, těhotenství, střevní zácpa a genetická predispozice.

Zdravotní potíže spojené s hemoroidy mohou být velmi nepříjemné a omezující. Komplikace mohou zahrnovat anémii způsobenou krvácením, vznik trombózy, zánět nebo infekci v oblasti hemoroidů.

Hemoroidy jsou častým onemocněním, které může způsobovat velké nepohodlí. Pokud trpíte některými z výše uvedených příznaků, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Prevence je rovněž důležitá, a proto se doporučuje dodržovat zdravý životní styl a pravidelně vyhledávat lékařské kontroly,“ uvádí k tématu v krátkém výpisu internetová encyklopedie Wikipedia.

Mýty a fakta o hemoroidech

S tímto onemocněním je spojeno mnoho mýtů a dezinformací, které mohou vést k nesprávnému pochopení a přístupu k léčbě. V tomto článku se zaměříme na rozlišení mezi mýty a fakty o hemoroidech a podíváme se na to, co opravdu funguje pro prevenci a léčbu tohoto problému.

Mýtus č. 1: hemoroidy jsou jen problém starších lidí. Fakt: hemoroidy se mohou vyskytnout u lidí všech věkových skupin. I když jsou běžnější u lidí ve věku 45 až 65 let, nejsou omezeny pouze na tuto věkovou kategorii. Můžou postihnout také těhotné ženy a mladé dospělé. Genetická predispozice, sedavý životní styl, špatné stravovací návyky a další faktory mohou zvýšit riziko vzniku hemoroidů u různých skupin populace.

Mýtus č. 2: dlouhé sezení na záchodové míse způsobuje hemoroidy. Fakt: sezení na toaletní míse samotná nezpůsobuje hemoroidy. Nicméně dlouhé a silné tlačení při vyprazdňování může zvýšit tlak v oblasti řiti a konečníku, což může přispět k vzniku hemoroidů u lidí s genetickou náchylností nebo jinými rizikovými faktory. Doporučuje se vyprazdňovat bez přemáhání a nezdržovat se na toaletě déle, než je nutné.

Mýtus č. 3: hemoroidy jsou nakažlivé. Fakt: hemoroidy nejsou infekční onemocnění a nešíří se z člověka na člověka. Jsou to vnitřní a vnější uzlíky a záněty v řiti a konečníku, které vznikají v důsledku zvýšeného tlaku na cévy v této oblasti.

Mýtus č. 4: sedavé koupele jsou nejlepší léčbou hemoroidů. Fakt: sedavé koupele mohou dočasně zmírnit nepříjemné symptomy hemoroidů, jako je svědění a bolest. Nicméně, nemohou samy o sobě odstranit hemoroidy. Pro efektivnější léčbu se doporučuje kombinovat sedavé koupele s dalšími léčebnými postupy, jako je změna stravovacích návyků, užívání léků nebo konzultace s lékařem ohledně chirurgických možností.

Mýtus č. 5: jíst kořeněná jídla způsobuje hemoroidy. Fakt: jíst kořeněná jídla nemá přímý vliv na vznik hemoroidů. Avšak, nadměrné konzumace pálivých potravin může zhoršit již existující hemoroidy a zvýšit nepohodlí. Důležitější je celkově vyvážená strava s dostatečným množstvím vlákniny, která pomáhá udržovat pravidelnou stolici a snižuje riziko zácpy, což může být spojeno s vznikem hemoroidů.

Lidé trpící hemoroidy by měli dbát na vyváženou stravu, která podporuje správnou funkci střev a pomáhá snižovat riziko zhoršení hemoroidů.

Zde je seznam potravin a nápojů, které by mohli být pro tyto osoby prospěšné:

  • Vláknina: konzumace potravin bohatých na vlákninu je klíčová. Vláknina zlepšuje trávení, pomáhá udržovat pravidelnou stolici a snižuje zátěž na řitní oblasti. Mezi vhodné zdroje vlákniny patří celozrnné pečivo, ovesné vločky, celozrnná rýže, ovoce (jablečný a hruškový šťávy), zelenina (brokolice, mrkev, květák, špenát) a luštěniny (čočka, fazole, cizrna).
  • Ovoce a zelenina: konzumujte dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny, které obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. Tato potravina pomáhá snižovat záněty a podporuje celkové zdraví střev.
  • Voda: dostatečný příjem vody je klíčový pro udržení vlákniny pružné a efektivní. Pravidelná hydratace pomáhá změkčit stolici a usnadnit plynulé vyprazdňování, čímž se minimalizuje tlak na řitní oblast.
  • Jogurt a probiotika: konzumace jogurtu nebo jiných potravin obsahujících probiotika podporuje zdravou střevní flóru a pomáhá udržovat stolici pravidelnou. Zdravá střevní flóra je důležitá pro prevenci zánětů.
  • Oleje: Nenasycené tuky obsažené v olivovém oleji nebo lněném semínku mají protizánětlivé účinky a podporují zdravá střeva.
  • Luštěniny a semena: luštěniny jsou bohaté na vlákninu a pomáhají regulovat trávení. Semena, jako jsou lněná semínka, jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

Více menších porcí: doporučuje se také jíst více menších porcí jídla během dne, což snižuje tlak na řitní oblast a usnadňuje trávení. Naopak, lidé s hemoroidy by se měli vyhýbat potravinám, které mohou způsobit zácpu nebo podráždit střeva. To zahrnuje mastné a smažené jídlo, kořeněná jídla, alkohol, kávu, černý čaj, sýry a rafinované pečivo. Důležité je také vyvarovat se dlouhému sedění a únavě, což může zhoršit problémy s hemoroidy.

DŘÍVE JSME PSALI:

Zažívací potíže mohou být příznakem rakoviny vaječníků. Nepodceňujte je, apelují lékaři

David Bárta — 13. 03. 2023
Mnoho žen zná zažívací potíže doprovázející menstruaci, které však mohou potrápit i mimo cyklus: nadýmání, průjem nebo pocit plnosti a tlaku ...

Je vždy dobré poradit se s lékařem nebo dietologem, aby vám pomohl sestavit vhodný jídelníček a stravovací plán přizpůsobený vašim individuálním potřebám.

V závěru je důležité vyvracet mýty a informovat veřejnost o správných faktech týkajících se hemoroidů. Pokud trpíte tímto onemocněním, měli byste vyhledat odbornou lékařskou radu či pomoc a následovat doporučené postupy léčby a prevence.

Použité zdroje: Wikipedie (Hemoroidy), Wikiskripta (Hemoroidy)
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu