Strach a fascinace: tajemné hrady a jejich záhadné pověsti

Publikuje: David Bárta — 04. 11. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Záhady » Strach a fascinace: tajemné hrady a jejich záhadné pověsti

Záhadné hrady, legendy a historie. Nenechte si ujít exkurzi do minulosti a tajemných světů těchto fascinujících hradů.

Záhadné příběhy spojené s těmito poutavými hradními stavbami nejenže vám nakřáplí pokožku husí, ale také přitahují zástupy zvědavých turistů. S přívalem zvědavosti a touhy prozkoumat tajemné historické klenoty jsou hrady ideálním místem k objevování. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Co vlastně dělá návštěvu hradů tak fascinující? Jsou to nejen svědkové minulosti a vznešené ukázky architektury, ale i skryté poklady tajemných pověstí a legend, které čekají na odhalení. A takovýchto poutavých hradů se nachází po celém světě stovky, každý s vlastními příběhy a záhadami. Nicméně, některé z nich se vynikajícím způsobem vyčleňují a stojí za to je navštívit. A nejenom kvůli zajímavým příběhům, které v nich tkví, ale i kvůli nádherným stavebním skvostům a okolnímu prostředí, které svým návštěvníkům nabízejí,“ uvádí k tématu web zajimavaevropa.cz, jenž se zajímavým a hrůzostrašným hradům rovněž věnoval za použití zahraničních internetových zdrojů.

DŘÍVE JSME PSALI:

Tajemné místo Velhartického hřbitova: příběhy, mýty a historie

Nikola Macáková — 14. 08. 2023
Šumavské krajiny skrývají mnoho záhadných a tajemných míst, která oplývají svými příběhy a mýty.

Frankenstein, Německo

Hrad Frankenstein, jak již název napovídá, je úzce spojen s ikonickým příběhem o Frankensteinovi. Tento hrad sice dnes představuje pouze zříceninu své původní slávy, ale to mu dodává ještě větší nádech tajemství a mystiky. Nachází se v německém Hesensku a jeho kořeny sahají až do první poloviny 13. století. Podle legendy zde v období mezi lety 1673 a 1734 pobýval alchymista Johann Conrad Dippele, který údajně prováděl pokusy o oživení mrtvých těl. I když pravdivost této legendy je dnes obtížné ověřit, zdá se, že právě tady nacházela inspiraci slavná autorka Mary Shelleyová při psaní svého kultovního románu „Frankenstein“.

Alcázar, Španělsko

Tento majestátní hrad zaznamenal svůj vrchol v 13. století během vlády Alfonse X. Kastilského. Tento panovník byl známý svým výrazným sebevědomím a neuvědoměl si, jaký vliv může mít jeho arogance na okolí. Legenda vypráví, že Alfonso prohlásil, že Bůh by dokázal stvořit lepší svět, pokud by se nejprve poradil s ním. Toto prohlášení nejenže bylo arogantní samo o sobě, ale také se věřilo, že takovým způsobem přivolal hněv Boha na sebe. Následně na hrad přišla ničivá bouře v roce 1258, která strhla střechu hradu a zdevastovala místnost, kde panovník zrovna vedl soudní řízení. Toto přírodní zjevení samozřejmě udrželo Alfonsovo přesvědčení o svém hříšném chování, a tak se pokusil vyrovnat se s Božím hněvem. Dnes už však hrad neukazuje žádné známky minulé zkázy a místo toho nabízí úchvatnou kulisu uprostřed horkého španělského kraje.

Mont-Saint-Michel, Francie

Toto majestátní místo není pouze hradem, ale spíše opatstvím, postaveným s ohledem na majestát a velkorysost. Mont-Saint-Michel je oblíbeným cílem tisíců turistů ročně. Kromě zachovalého opatství a kouzelného středověkého městečka s romantickými uličkami, toto místo má ještě jednu výjimečnou vlastnost. Leží na přílivovém ostrově, což znamená, že je dostupné jen v určité části dne. Patří bezpochyby k symbolům Francie a stojí za návštěvu. Podle náboženských legend se zde měla odehrát významná bitva, kde archanděl Michael porazil draka, symbolizujícího samotného Satana. Toto velkolepé opatství bylo postaveno na počest tohoto důležitého střetu.

Krzyżtopór, Polsko

Hrad Krzyżtopór nás okouzluje svou nezvyklou architekturou a poutavým půdorysem. Budova nepůsobí příliš honosně, spíše evokuje dojem pevnosti. Symbolicky má čtyři věže, které reprezentují roční období, dvanáct tanečních sálů, jako počet měsíců v roce, dvaapadesát pokojů, odpovídající týdnům, a 365 oken, značících dny v roce. Legenda vypráví, že tento hrad byl postaven polským vévodou Krzysztofem Ossolińskim na křižovatce dvou časových dimenzí. Podle pověstí se zde ztratilo mnoho lidí, kteří nikdy nebyli nalezeni, což podněcuje domněnku, že se přenesli do jiné dimenze. Je možné, že jejich duše uvízly v jakémsi časovém vakuu a dodnes zde pozůstaly. Navzdory těmto temným legendám se však zdá, že turisté tuto destinaci vyhledávají. Hrad Krzyżtopór patří k oblíbeným turistickým atrakcím a Poláci jej s hrdostí označují za jeden z nejzajímavějších hradů v zemi.

DŘÍVE JSME PSALI:

Veřejova skála: magická brána k nitru hory Blaník

David Bárta — 25. 08. 2023
Na severozápadním úpatí majestátní hory Velký Blaník se vypíná výrazný a tajemný skalní útvar, známý jako Veřejova skála.

Hunedoara, Rumunsko

Rumunsko nabízí nespočet zajímavých hradů a pevností, mezi nimiž vyniká hrad Hunedoara. Jeho výstavba začala na pokyn vojevůdce Jánose Hunyadiho v roce 1446. Co však přitahuje tisíce turistů každý rok, je zejména legenda spojená s panovníkem, který údajně věznil v temných kobkách hradu Vladu III. Draculu, známého jako „Napichovač.“ Někteří dokonce věří, že tento hrad sloužil jako inspirace pro autora slavného románu „Drákula“, Brama Stokera. Historické poznámky však ukazují, že autor svůj románový hrad umístil do jiné oblasti Rumunska a nebyl si vědom spojení mezi Hunyadim a Vladem. Hrad je však obestřen i dalšími záhadnými příběhy o strašení a zjeveních. V roce 2007 zde dokonce britská televizní stanice natočila sérii „Most Haunted Live!“, ale důkazy zůstaly neprokázané.

Použité zdroje: zajimavaevropa.cz / Jana Horká, redakční informace a zdroje,
(redakční text.)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu