Tajemné místo Velhartického hřbitova: příběhy, mýty a historie

Publikuje: Nikola Macáková — 14. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Záhady » Tajemné místo Velhartického hřbitova: příběhy, mýty a historie

Šumavské krajiny skrývají mnoho záhadných a tajemných míst, která oplývají svými příběhy a mýty.

Mezi tajemnými místy Šumavy, které lidé neradi navštěvují vyniká Velhartický hřbitov, jehož okolí zdobí gotický kostel sv. Máří Magdalény. Toto místo, opředené temnotou a legendami, v sobě nese mnoho fascinujících historek, které zaujaly nejen místní obyvatele, ale i návštěvníky z dalekého kraje. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu a také web travelking.cz.

Vzpomínka na baladu „Svatební košile“ od Karla Jaromíra Erbena z 19. století, která byla inspirována právě tímto kostelem a hřbitovem, dodává místu tajemství a mystičnosti. Příběh mladé dívky unášené zemřelým milencem na onen svět se zapsal do krajiny a tvoří základ toho, co hřbitov tak zvláštního.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nejstrašidelnější lesy, které byste měli vynechat při svých vycházkách

Nikola Macáková — 24. 06. 2023
Procházka v lese vždy zní jako skvělý nápad. Pobyt v přírodě přináší mnoho prospěchu a vyvolává příjemné pocity.

Historické prameny hovoří o minulosti tohoto místa, kde se údajně v minulosti konaly černé satanské mše a pokusy oživit mrtvého. Temné rituály a tajemné obřady podtrhují atmosféru tajuplnosti, kterou hřbitov a jeho okolí vyzařují. Prameny uvádějí, že při těchto mších byla dokonce obětována krásná panna, jejíž tvář se podle pověsti zachovala na omítce zděného štítu kostela.

Další příběh, který dává Velhartickému hřbitovu jeho jedinečný nádech, se týká zkroucené třešně. Tato stará třešeň, která se vinula pod tíhou dávných událostí do tajemné křeče, má být svědkem obživení nebožtíka, který svou milou unášel na onen svět přes zeď kostela. Tento motiv nás přenáší do světa fantazie a zároveň posiluje pocit tajemství, které se na tomto místě skrývá.

Příběhy o Velhartickém hřbitově nekončí ani u toho. Původní dřevěný kostel, který stával na místě současné stavby, se stal svědkem tragické události, při níž uhořel sedlák s celou svou rodinou. Tento osudový požár nepochybně přispěl k podpoření pověstí o temnotě a smrti, které toto místo obklopují.

Navíc se na tomto hřbitově nachází neoznačený hrob sudetských Němců, kteří byli zavražděni na konci druhé světové války. Tento fakt dodává místu další rozměr, spojený s historií a tragédií minulého století.

Není proto divu, že se Velhartického hřbitova lidé vyhýbají. Atmosféra tajemna, historie plná tragédií a věčná pouta mezi životem a smrtí vytvářejí z tohoto místa magnet pro ty, kteří hledají vzrušení, ale i pouto s minulostí. Ačkoliv se zdejší obyvatelé možná snaží uniknout temnotě a záhadám, tyto prvky jsou natolik těsně spojeny s identitou Velhartického hřbitova, že jsou nedílnou součástí jeho kouzla.

DŘÍVE JSME PSALI:

Komorní Hůrka: tajemné místo západních Čech

Nikola Macáková — 10. 02. 2023
Jednou z nejmladších činných sopek na území České republiky je právě Komorní Hůrka v západních Čechách na Chebsku. Badatelé krčí rameny, proč?

Takže pokud se vydáte do šumavských Velhartic na Klatovsku, nechte se pohltit tajemstvím a legendami, které toto místo obklopují. Velhartický hřbitov není jen místem posledního odpočinku, ale je to i prostor pro příběhy, fantazii a úctu k minulosti. Přistupte k němu s respektem a otevřeností, abyste mohli pochopit jeho jedinečnou atmosféru a zapustit vlastní kořeny v tomto místě, které je zároveň prostorem života i smrti.

Použité zdroje: travelking.cz, redakční informace a zdroje
(redakční text) * 

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu