Ledový muž: odhalení skutečného Ötziho

Publikuje: David Bárta — 09. 11. 2023
Zdroj: David Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Záhady » Ledový muž: odhalení skutečného Ötziho

Vědci odhalili, jaký byl ve skutečnosti ledový muž – slavný Ötzi. Vypadal totiž úplně jinak, než se původně předpokládalo.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že slavný Ötzi, legendární muž z ledu, nepřestává fascinovat vědce i laickou veřejnost1.

Skutečný vzhled Ötziho

Za třicet let výzkumu se zjistilo, jakou měl Ötzi DNA, odkud pocházel, co těsně před smrtí jedl, jak byl oblečen a dokonce jakou měl kondičku1. Nyní se mu můžeme podívat i do tváře1.

Analýza DNA, kterou nedávno provedli vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology), odhalila řadu podrobností o vzhledu, životě a původu Ötziho, což je legendární „ledový muž”, který ležel v alpském ledovci 5 300 let. Ukázalo se, že vůbec neměl světlou pleť, jakou měli mít tehdejší Evropané. Ötziho kůže měla výrazně hnědou barvu, téměř jako černoch. Oči tmavé (očekávané), hlava plešatá (překvapení). Ötzi během svého života trpěl mnoha nemocemi, měřil necelých 160 cm a dožil se 46 let,“ uvádí k tématu časopis a web zahadyzivota.cz.

Připomeňme, že mumie byla náhodně objevena v roce 1991 vysoko v horách na hranicích Rakouska a Itálie. Tělo zamrzlé v ledu je dobře zachovalé. Zpočátku se dokonce předpokládalo, že jde o mrtvolu horolezce. Když se však poblíž našla měděná sekera, křemenná dýka, toulec se šípy, rohož, kožešinová čepice a více než 400 dalších předmětů, bylo jasné, že muž nepochází z naší doby. Cizinec dostal jméno Ötzi, říkali mu Ledový muž a určili, kdy žil,“ dodává v krátké citaci web zahadyzivota.cz.

Ötzi měl hnědé oči, hnědé vlasy a snědší pleť12. Na těle měl Ötzi celkem 61 tetování, které byly zhotoveny sazemi1. Ötzi trpěl odumíráním kostní tkáně, měl poškozenou ploténku a kolenní a kotníkové klouby byly opotřebovány1.

Prokletí ledového muže

Kletba je vyjádřená žádost k nadpřirozeným silám, aby někomu vznikla škoda nebo jej potkal zlý osud3. Vyslovením kletby se určitá osoba stane prokletou, tj. po určité době tuto osobu postihne neštěstí3. Prokletí se nemusí vztahovat jen na osoby, ale též na celé rodiny, předměty, budovy, místa atd4.

Jako thanatobolie se označuje kletba, která má na prokletého přivolat smrt, zpravidla v určité stanovené lhůtě3. Z historie jsou známy případy, kdy kletba skutečně došla svého naplnění3.

V případě Ötziho však nejsou žádné konkrétní záznamy o prokletí. Přesto je jeho příběh fascinující a plný záhad, které vědci stále zkoumají a snaží se rozluštit.

Použité zdroje:  dotyk.cz2. meteorologiaenred.com3. cs.wikipedia.org4. horoskopy.blesk.cz5. cs.wikipedia.org6. horoskopy.blesk.cz7. dotyk.cz8. zpravy.aktualne.cz9, zahadyzivota.cz, redakční informace a zdroje, 
(redakční text –  D. Bárta)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu