Vodní nádrž Jesenice: oáza klidu a rekreačního potěšení

FOTOGALERIE
Publikuje: Nikola Macáková — 04. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Vodní nádrž Jesenice: oáza klidu a rekreačního potěšení

Vodní nádrž Jesenice je malebná přehrada nacházející se asi sedm kilometrů jihovýchodně od města Cheb na řece Odravě.

Své začátky si odbyla již v roce 1957, a během čtyř let intenzivní práce byla dokončena v roce 1961. S délkou přibližně 12 kilometrů a největší naměřenou hloubkou vody dosahující 24,2 metrů nabízí nádrž Jesenice nejen vodní radovánky, ale také několik významných funkcí pro region,“ uvádí v krátkém výpisu internetová encyklopedie Wikipedia.

Hlavním účelem této nádrže je kompenzační nadlepšování průtoků v řece Ohři, což přispívá k udržení stabilních vodních toků a umožňuje odběrným místům na dolní části řeky regulované a spolehlivé zásobování vodou. Další významnou funkcí je ochrana regionu před povodněmi. Díky nádrži je možné snížit průtok vody v časech vyšších srážek, čímž se minimalizuje riziko povodní a případných škod na majetku i lidských životech.

Oblast kolem vodní nádrže Jesenice je rájem pro několik obcí a vesnic, jako jsou Podhrad, Všeboř, Dřenice, Jesenice, Okrouhlá a Mechová. Tyto lokality jsou oblíbenými destinacemi pro rekreaci a odpočinek. Díky přirozenému okolnímu prostředí a klidu, který nádrž přináší, zde naleznou odpočinek a zábavu jak jednotlivci, tak celé rodiny.

Většina těchto míst nabízí kempy a rekreační zařízení, kde návštěvníci mohou relaxovat na pláži, zaplavat si v čistých vodách, věnovat se windsurfingu nebo si užít sportovní rybolov. Všechny tyto aktivity propojuje láska k vodě a krásnému okolí, což tvoří ideální kombinaci pro trávení volného času s přáteli a rodinou.

Pro zachování klidu a ochrany životního prostředí je na nádrži zakázán provoz plavidel se spalovacím motorem. Tato opatření slouží k minimalizaci znečištění vody, udržení čistoty prostředí a zajištění klidné atmosféry pro rekreanty.

Historie této nádrže nese také zajímavou vzpomínku, která vystihuje období minulých let.

V okolí nádrže byl dne 23. května 1978 unesen autobus s 39 studenty a řidičem bratranci Barešovými, kteří se s autobusem snažili dostat do tehdejšího Západního Německa. Tento neobvyklý incident připomíná, že i klidná a idylická místa mohou být svědky dramatických událostí, které nám zanechávají temnou stopu v historii.

Hydrologické údaje:

  • Délka nádrže: 12 km
  • Největší hloubka: 24,2 m
  • Umístění: 7 km jihovýchodně od Chebu
  • Řeka: Odrava
  • Účel: kompenzační nadlepšování průtoků v Ohři, ochrana před povodněmi

Vodní nádrž Jesenice zůstává nejen významnou součástí vodní infrastruktury regionu, ale také oblíbeným místem pro odpočinek a rekreaci. Její klidné vody, obklopené přírodou a vesnicemi, nabízejí ideální podmínky pro strávení volného času a zapomenutí na každodenní shon. Vodní nádrž Jesenice tak zůstává v srdcích místních obyvatel i návštěvníků jako oáza klidu, radosti a přírodní krásy.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nejkrásnější přírodní koupaliště a zatopené lomy v Česku

Nikola Macáková — 21. 06. 2023
Pokud máte rádi přírodu a koupání, pak jste na správném místě. V Česku se totiž nachází mnoho krásných a pří...

Okolí Jesenické přehrady nabízí několik autokempů a rekreačních zařízení, které slouží pro ubytování a rekreaci návštěvníků. Tyto kempy jsou oblíbeným místem pro turisty, kteří se chtějí vydat na dovolenou, pro rodiny s dětmi i milovníky vodních sportů.

TIP REDAKCE

Kromě zmiňovaných autokempů, malebných břehů a křišťálově čisté vody, vodní nádrž Jesenice nabízí také vyhlídkové plavby lodí „Delfín“, kterou provozuje soukromá společnost s kotvištěm lodi na Rybářské baště u Chebu.

Výletní loď Delfín na Jesenické přehradě se svou kapitánskou posádkou. Zdroj: lodnajesenici.cz (zveřejněno se souhlasem autora)

Jsme chebští patrioti a naším cílem bylo po 25 – 30 letech opět vrátit na Jesenickou přehradu výletní loď. A chceme se s Vámi podělit o pohled na Jesenickou přehradu z paluby lodi,“ uvádí web lodnajesenici.cz.

Použité zdroje: Wikipedia (Vodní nádrž Jesenice), lodnajesenici.cz
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu