Skandál v Polsku: hledači jantaru nebo Putinovi žabí muži?

FOTOGALERIE
Publikuje: Milan Zacha Kučera — 19. 01. 2023
Zdroj: / Autor: Milan Zacha Kučera
Úvodní stránka » Magazíny » Skandál v Polsku: hledači jantaru nebo Putinovi žabí muži?

V sobotu 14.ledna polská záchranná mořská jednotka SAR byla přivolána na pomoc třem Španělům v Gdaňské zátoce.

Jejich motorový člun měl poruchu, Španělé byli podchlazení a uvedli, že v zátoce hledali s potápěčským vybavením jantar. Předložili doklady a nebyli zadrženi, nebyl prý pro to důvod. Na palubě lodi nebyl žádný jantar nalezen. Až do této chvíle vypadá vše naprosto normálně.

Skuteční lovci jantaru rytina Comenius 17.století. Zdroj: Milan Zacha Kučera (publikováno se svolením autora)

Jenomže, věc začala rychle v polském mediálním prostoru nabývat hrozivých rozměrů a skončila zesměšněním polské kontrarozvědky ABW (obdoba naší BIS). Přístav Gdaňsk, je totiž po odstřihnutí se od ruských zdrojů naprosto zásadním místem – největší polský přístav, třetí největší na Baltu a v roce 2020 jím prošlo například 48 milionů tun zboží a to i pro Českou republiku. Nemluvě o tom, že pro kontejnery je to na Baltu úplně největší přístav. Ale hlavně jde teď o velký uhelný a co hlavně ropný přístav. A fotografie zachráněného člunu s rafinérií a ropnými potrubími na pozadí snímků způsobily šok.

Karikatura. Zdroj: Milan Zacha Kučera (publikováno se svolením autora)

Novináře zaujaly i další fotografie ze záchranné akce. Oni Španělé totiž byli vybaveni velmi slušnou potápěčskou technikou včetně podvodního skútru. V okamžiku jejich „lovu jantaru“ v zátoce vanul vítr 7-8 stupňů Beauforta, což se na moři popisuje jako „dosti vysoké vlnové hory s hřebeny výrazné délky od jejich okrajů se začíná odtrhávat vodní tříšť, pásy pěny po větru“.

DŘÍVE JSME PSALI:

Tajemství archivu ve Vatikánu. Co se zde ukrývá?

David Bárta — 10. 01. 2023
Dozvíte se, co společného má život Ježíše ve spojitosti se strojem tajuplného času. Pojďme se ponořit do tajů lidské říše!

Obrátil jsem se s žádostí o expertní názor na svého přítele Jacka Kovala (adv. Wreck instruktor), jednoho z nejlepších polských policejních potápěčských instruktorů se kterým jsme hledali v Goreckém jezeře poklad Hitlerova náměstka Greisera. Ten uvedl několik zarážejících skutečností. V Gdaňské zátoce není jantar, nejsou tam ani žádné zbraně z války, které by stálo za to hledat ani lodní vraky. Pokud by to byli obchodníci s drogami, pak bylo vybavení příliš málo profesionální a na konkrétní záliv pro potápěče „slabé“. Ovšem upozornil na to o čem spekulují od první chvíle novináři. Toto místo je strategické a zajímá proto hned několik „služeb“ na státní úrovni.

Dva ze tří Španělů urychleně opustili Polsko a čísla telefonů, která na sebe uvedli nefungovala. Novináři přišli s tezí, že pokud by někdo vyhodil do vzduchu například nějakou loď v ropném přístavu – vyřadí tak nadlouho zdroj ropy pro několik okolních zemí. Polský karikaturista Mleczko hned nakreslil famózní vtip na kterém vidíme žabího muže s ruskou vlaječkou na skafandru a nápisem FSB, kterého se policista ptá: „Co to je FSB?“ Žabí muž odpovídá: „FANKLUB SYMPATYKÓW BURSZTYNU“ – (fanklub přátel jantaru česky). „A co je za vlaječku? Španělská“, odpoví muž a policista je mu říká, že je volný. Nicméně mezi odborníky se hovoří i o jiném původu těchto mužů. Polská kontrarozvědka ABW se po vlně kritiky cítí uražená a všichni si kladou otázku, co to bylo za zpackanou akci v přístavu a co signalizuje.

Mapa Port Gdańsk. Zdroj: Jack Koval,adv. Wreck instruktor a Onet Trójmiasto. (publikováno se svolením autora)

Autor/Zdroj: Milan Zacha Kučera,
autor je spisovatel a filmový dokumentarista se specializací na Polsko

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu