Proč byli v dřívějších dobách partneři šťastnější a užívali si více lásky

Publikuje: Nikola Macáková — 30. 12. 2023
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Proč byli v dřívějších dobách partneři šťastnější a užívali si více lásky

Ve světě plném moderních technologií, rychlých změn a neustálého shonu může být těžké najít klid a štěstí ve vztazích.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s odkazem na web 4girls.cz, který se tématu rovněž v minulosti věnoval s tím, že někteří lidé se vrací k myšlence, že v minulosti byli partneři šťastnější a že v lásce je třeba obětovat. Je to pouhá nostalgie, nebo jsme opravdu ztratili něco cenného?

Ve vztazích lidé věří nejrůznějším věcem. Například, že jen jedna láska je ta pravá, že svatba a děti vztah utuží a posunou ho do lepší úrovně a že nevěra zákonitě znamená konec vztahu. Časopisy i dobře míněné rady od starší generace nebo přátel jsou nezřídka plné vlastních dojmů, nepřenosných a specifických zkušeností a mýtů,“ uvádí v úvodu web 4girls.cz.

Jak se vyznat v náročné spleti tvrzení o pravé lásce a v zaručených radách na šťastné partnerství?

Je to jako byste měli špatnou mapu a vynakládali obrovské úsilí dostat se na nějaké místo a vždy skončíte někde jinde,“ vysvětluje pro web 4girls.cz psycholožka, psychoterapeutka a vysokoškolská pedagožka Julie Halamová, jak škodlivé mýty kazí vztahy.

Ve své praxi se přitom pravidelně setkává s lidmi, kteří je mají vžité, přinášejí si je z rodinného prostředí nebo je vyčítali v magazínech. „Někdy jsem sama překvapená, čemu všemu lidé věří.“ říká.

Mezi nejběžnější mýty patří podle odbornice například představy, že vztahy mají být lehké a fungovat samy do sebe nebo že je v nich naopak třeba obětovat. „Ve zdravém vztahu je vždy hodně pozitivních a relativně i dost negativních věcí. Ale zároveň v nich funguje rovnováha a lidé v nich mají pocit, že se jim v tom vztahu vyplatí být.“

Terapeutka se snaží zbourat i mýtus, že ve zdravých vztazích neexistuje prostor pro pochybnosti či tajemství. „Podle různých výzkumů, studií a odborných pohledů se ukazuje, že pokud člověk pociťuje 70procentní jistotu a asi 30procentní nejistotu, je to na zdravé fungování ve vztahu naprosto dostatečné,“ dodává web 4girls.cz.

Dříve se zdálo, že partneři byli spojeni pevnějšími pouty a že jejich štěstí bylo hlubší. Vztahy nebyly o rychlých řešeních a okamžité spokojenosti, ale o trpělivosti, porozumění a obětování. Dnešní společnost nám však nabízí nekonečné možnosti, které někdy vedou k povrchním vztahům a neustálé touze po větším, lepším a novějším.

Je možné, že umění obětování, které bylo v minulosti považováno za klíčový prvek šťastných vztahů, upadlo do pozadí? Moderní doba nám často vnucuje individualismus a touhu po osobním štěstí bez ohledu na následky pro ostatní. To může vést k povrchním vztahům, kde se partneři mohou cítit osamoceni a nepochopeni.

DŘÍVE JSME PSALI:

Láska: plamen vášně nebo věčná síla?

David Bárta — 17. 10. 2023
Láska je nejhlubší pnutí lidského srdce. Je námětem mnoha písní, básní a příběhů po celá staletí. Má láska věčný plamen ...

Obětování není vždy snadné, ale může mít zásadní dopad na kvalitu vztahu. To neznamená, že bychom se měli vzdát vlastního štěstí ve prospěch partnera, ale spíše hledat rovnováhu mezi vlastními potřebami a potřebami druhé osoby. Obětování může být projevem lásky a oddanosti, což posiluje pouto mezi partnery.

Přemýšlet o tom, co můžeme pro druhou osobu udělat, a občas vzdát své vlastní pohodlí ve prospěch partnera, může být klíčovým prvkem dlouhodobého štěstí ve vztahu. Emoce, které vzniknou při vědomém obětování pro lásku, mohou posílit spojení a přinést do vztahu hloubku a trvanlivost.

Návrat k hodnotám, které zdůrazňují důležitost obětování a oddanosti ve vztahu, nemusí znamenat návrat do minulosti, ale spíše hledání inspirace v osvědčených principech, které mohou přinést štěstí do současného partnerského života. Možná je čas znovu objevit krásu a sílu, kterou může umění obětování přinést do našich moderních vztahů.

Použité zdroje: 4girls.cz, Masarykova univerzita Pedagogická fakulta
(Bc. Lenka Dvořáková a ved. PhDr. Milan Valach, Ph.D.
PARTNERSKÉ VZTAHY V EVOLUČNÍ PERSPEKTIVĚ,
dále redakční informace, poznatky a zdroje,
(redakční text –  N. Macáková)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu