Záchranáře zaměstnaly otravy oxidem uhelnatým v Ostravě a na Novojičínsku

Publikuje: Nikola Macáková — 22. 11. 2022
Zdroj: PhDr. Lukáš Humpl / ZZS MsK (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Záchranáře zaměstnaly otravy oxidem uhelnatým v Ostravě a na Novojičínsku

Záchranáři zasahovaly v pondělí 21. listopadu večer, u dvou vážných případů otrav oxidem uhelnatým.

V odstupu několika desítek minut k nim vyjížděly nejprve posádky na Novojičínsku a následně záchranáři v Ostravě. UdálostiExtra.cz o tom informoval v tiskové zprávě krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

Po dvaadvacáté hodině přijali operátoři tísňové linky 155 informaci o pacientce v bezvědomí v obci Závišice. „Již při vstupu do rodinného domu začalo alarmovat čidlo upozorňující na přítomnost oxidu uhelnatého, které mají posádky ve své standardní výbavě. Jednasedmdesátiletou ženu proto ihned vynesli z koupelny, ve které se nacházela, a zahájili intenzivní větrání prostor,“ sdělil Lukáš Humpl.

Pacientce podali kyslík, léky a připojili ji k monitoru srdeční činnosti. Byla transportována do novojičínské nemocnice a odtud ji záchranáři následně přepravili na specializované pracoviště s hyperbarickou komorou do Městské nemocnice Ostrava,“ uvedl mluvčí záchranné služby.

Po tři čtvrtě na jedenáct pak vyjížděly ostravské týmy záchranářů ke čtrnáctileté dívce, která byla nalezena rovněž v koupelně, kde měření ukázalo také přítomnost oxidu uhelnatého,“ upřesnil tiskový mluvčí.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nikola Macáková — 

Pacientka nejevila známky života a blízcí proto podle instrukcí operátorky zahájili nepřímou srdeční masáž. Ve snaze o záchranu pokračovali rozšířenou resuscitací záchranáři, kteří byli na místě události během sedmi minut od převzetí výzvy k zásahu. Za pomoci přístrojové techniky a léků se jim po téměř půl hodině podařilo obnovit krevní oběh a dívku transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Její stav zůstával kritický,doplnil závěrem mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu