Státní rozpočet pomohou nafouknout výdělečné firmy

Publikuje: František Veselý — 10. 10. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Státní rozpočet pomohou nafouknout výdělečné firmy

Daň z mimořádných neočekávaných zisků by měla platit od 1. ledna 2023 po tři roky. Daň se má týkat vybraných ziskových společností.

Windfall tax vychází z pravidel, která nastavila Evropská unie. Půjde v podstatě o 60procentní daňovou přirážku, která se týká nadměrného zisku určitých firem, stanovený jako rozdíl mezi základem daně v daném roce a průměrem základů daně za poslední 4 roky navýšeným o 20 procent.

Jiná země, jiné společnosti

Návrh Evropské komise říká, že mimořádná daň neboli windfall tax se vztahuje na sektor energetiky a oblasti těžby, zpracování a distribuce fosilních paliv a jejich produktů. Národní vlády ale mají možnost doplnit si vlastní windfall tax o další segmenty ekonomiky. V České republice se bude tato mimořádná daň vztahovat i na oblast bankovnictví. Konkrétněji na několik největších bank splňujících test příjmů.

Daň pomůže státnímu rozpočtu

Tím, že vláda zavedla daň z neočekávaných zisků, reaguje na aktuální potřebu získat prozatímní zvýšení státního rozpočtu. Rozpočet utrpěl mimořádnými výdaji, které souvisejí hlavně s kompenzačními příspěvky kvůli vysokým cenám energií. Mimořádná daň tak má zdanit zisky těm, kteří na energetické krizi mohou nejvíce vydělat,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

DŘÍVE JSME PSALI:

Živnostníci si příští rok na zálohách připlatí

František Veselý — 03. 10. 2022
Každý rok se zvyšují živnostníkům zálohy na sociálním pojištění. Své trvalé příkazy budou muset změnit i ti, kteří mají ...

Ministerstvo financí doufá, že zavedení daně přinese výnos do státního rozpočtu ve výši cca 85 mld. korun v roce 2023.  Dalších zhruba 15 mld. korun mají v příštím roce přinést cenové evropské stropy pro výrobce energií podle návrhu Evropské komise.

Zálohy čekají firmy už příští rok

Podle ministerstva financí bude nová daň platná v letech 2023-2025. Některé firmy se musí připravit na to, že budou platit zálohy na tuto daň, a to spolu se zálohami na daň z příjmů právnických osob.

Správcem daně z neočekávaných zisků bude podle MF Specializovaný finanční úřad.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu