Revoluce v bezpečnosti silničního provozu: EU plánuje nahradit výstražné trojúhelníky pokročilými světly

Publikuje: Nikola Macáková — 29. 11. 2023
Zdroj: N. Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Revoluce v bezpečnosti silničního provozu: EU plánuje nahradit výstražné trojúhelníky pokročilými světly

Evropská unie připravuje revoluční změnu v oblasti bezpečnosti silničního provozu. V rámci této změny má být ikonický výstražný trojúhelník nahrazen pokročilou technologií.

Informace o připravované novele silničního zákona z dílny Evropské unie zveřejnil automobilový web autojournal.cz, která uvádí, že klasické výstražný trojúhelník, který slouží k označení nehody nebo poruchy vozidla, by se mohl brzy stát minulostí. Zrušení výstražných trojúhelníků a jejich nahrazení homologovanými výstražnými svítilnami je jedním z klíčových prvků tohoto návrhu.

Nová světla budou vybavena LED technologií a schopna budou signalizovat poruchy a nehody z více směrů, což zvyšuje viditelnost a bezpečnost na silnici. Dalším pozitivním aspektem nových výstražných svítilen bude schopnost přenášet informace o poloze vozidla prostřednictvím mobilní sítě, což umožní rychlý přístup záchranným složkám k místu nehody nebo poruchy,“ píše se dále na webu.

Klíčovým datem pro tuto změnu je 1. ledna 2026, kdy má být výměna výstražných trojúhelníků za výstražná světla povinná. Zavedení této technologie v rámci Evropské unie bude pravděpodobně postupné,“ dodává web autojournal.cz.

Je to změna, na kterou se řidiči budou muset připravit, ale snaha zvýšit bezpečnost na silnicích a snížit rizika nehod a poruch snad stojí za to.

Použité zdroje: autojournal.cz, redakční zdroje
(redakční text)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu