Praha se připravuje na další krok v dostavbě klíčového okruhu

Publikuje: František Veselý — 01. 12. 2023
Zdroj: František Veselý - redakční text
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Praha se připravuje na další krok v dostavbě klíčového okruhu

Pražský okruh, klíčový projekt pro dopravní infrastrukturu hlavního města, nabírá na obrátkách.

Aktuálně je vše ve fázi hodnocení dokumentace EIA Ministerstvem životního prostředí, což je významný krok k jeho realizaci. Tento projekt, který by měl významně změnit tvář dopravy v Praze, získává stále větší pozornost veřejnosti.

Podle průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK, si 88 % Pražanů a Středočechů myslí, že okruh měl být již dávno hotový. Tento výsledek odhaluje nejen širokou podporu projektu, ale také rostoucí očekávání veřejnosti. Výhody dostavby jsou mnohostranné: 87 % respondentů věří, že okruh výrazně zrychlí dopravu, 81 % očekává zlepšení v nákladní dopravě, 80 % doufá v uvolnění komunikací ve vnitřní Praze a 66 % vidí potenciál pro zlepšení kvality ovzduší.

Průzkum: Je dostavba důležitá. Zdroj: Fr. Veselý / stemmark.cz (zveřejněno se svolením autora)

Uživatelé okruhu, kteří již mohou využívat jeho části, vyjádřili vysokou spokojenost s jeho návazností na dálniční síť a místní komunikace, infrastrukturou, kvalitou vozovky a časovou úsporou. Jejich pozitivní zkušenosti jsou důkazem, že projekt má smysl a že jeho dokončení přinese významné výhody pro celou Prahu a její okolí.

Přestože existuje silná veřejná podpora, 57 % respondentů průzkumu cítí, že nemají dostatek informací o projektu. V reakci na to bude do konce roku spuštěn nový web prazskyokruh.info, který bude pravidelně poskytovat aktualizace, informace o pokroku práce a odpovědi na časté dotazy.

Radek Mátl, šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR, zdůrazňuje důležitost konstruktivního dialogu a snahu minimalizovat negativní dopady projektu: „Lidí kteří si uvědomují že Pražský okruh je klíčovou stavbou na dálniční síti, která pomůže nejen dopravě v Praze postupně přibývá. Opodstatněné požadavky zástupců dotčených městských částí měst a obcí či samotných občanů respektujeme a snažíme se o maximální snížení negativních dopadů díky nejrůznějším kompenzačním opatřením. Většina diskusí ohledně okruhu i přes výhrady odpůrců probíhá konstruktivně a většina lidí rozumí tomu že bez dostavby okruhu doprava v Praze a její aglomeraci bude kritická.

Průzkum: Cestujete za prací nebo jiným účelem do centra Prahy. Zdroj: Fr. Veselý / stemmark.cz (zveřejněno se svolením autora)

Projekt je rozdělen na několik úseků, přičemž každý úsek je ve specifické fázi realizace. Některé části čekají na schválení, jiné na výkupy pozemků. Ačkoliv cesta k dokončení není jednoduchá, je jasné, že Praha je na cestě k zásadnímu zlepšení své dopravní situace. Dostavba okruhu je nejen projekt o dopravě, ale také o budoucnosti Prahy, o jejím rozvoji, ekologii a kvalitě života jejích obyvatel.

Průzkum: Využíváte jako řidič či pasažér Pražský okruh. Zdroj: Fr. Veselý / stemmark.cz (zveřejněno se svolením autora)

Pro Prahu a Středočeský kraj představuje dokončení okruhu příležitost pro posun v řešení dopravní situace, snížení dopravních zácp a zlepšení životního prostředí. Je to projekt, který má potenciál nejen změnit pohled na dopravu v hlavním městě, ale také zlepšit celkovou kvalitu života v regionu.

Použité zdroje: stemmark.cz, rsd.cz, prazskyokruh.info
(František Veselý – redakční text)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu