Hasiči Aero Vodochody vyjíždějí ke 150 zásahům ročně

Publikuje: Nikola Macáková — 20. 12. 2022
Zdroj: Ing. Lukáš Klapil / Crest Communications Ostrava.
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Hasiči Aero Vodochody vyjíždějí ke 150 zásahům ročně

Hasiči Aero Vodochody ročně vyjíždějí k až 150 zásahům mimo brány společnosti. Většinu výjezdů tvoří dopravní nehody.

Ročně hasí asi 30 požárů, zajišťují, na žádost policie či záchranky, technickou pomoc třeba k otevření bytů, kdy je uvnitř člověk potřebující rychlé ošetření. Lezecká skupina zvládá zachraňovat i na příkrých skalách u Vltavy, kde slaňuje pro zraněné lezce. S člunem zachraňují hlavně lidi z Vltavy nebo ho využívají k pomoci při povodních. K často používaným nástrojům hasičů patří i motorová pila, se kterou odklízejí větrem polámané a popadané stromy. UdálostiExtra.cz o tématu dnes informoval Ing. Lukáš Klapil ze společnosti Crest Communications Ostrava.

Jedná se o tým špičkových profesionálů, kteří zvládají řešit velké množství závažných situací, ke kterým jsou voláni. Podporou je jim vybavení, které je stejné, jako používají státní profesionální hasiči.

Umíme řešit třeba i chemické havárie, základní hasičskou činností je ale likvidace všech druhů požárů, aktuálně se učíme hasit elektromobily, což je taková celosvětová novinka a teprve vznikají taktické postupy. Nejčastěji však vyjíždíme k dopravním nehodám a vyprošťování z havarovaných vozidel. Pokud jsme u nehody jako první, poskytujeme často odbornou předlékařskou první pomoc, díky tomu se nám podařilo zachránit již mnoho lidských životů. Disponujeme i vlastním vozem ambulance s defibrilátorem a další záchranářskou technikou,“ vysvětluje Oldřich Martinák, velitel jednotky hasičů Aero Vodochody, který zde slouží už 34 let.

DŘÍVE JSME PSALI:

Jaromír Lang, hlavní konstruktér L-39NG, získal ocenění armádního generála Karla Janouška

David Bárta — 05. 12. 2022
Jaromír Lang, hlavní konstruktér nového českého proudového letounu L-39NG, převzal pamětní medaili armádního generála Karla Janouška.

Hasičský záchranný sbor Aero Vodochody je součástí firmy a sídlí v jejím areálu nedaleko Prahy. Na základě dohody o spolupráci se Středočeským krajem se stará o asi 15kilometrový okruh, což odpovídá zhruba 10 minutám jízdy. Tým profesionálních hasičů tvoří 33 mužů, kteří slouží ve 3 směnách 24 hodin denně sedm dnů v týdnu. Jejich hlavní náplní je starat se o požární bezpečnost a první pomoc v Aero Vodochody včetně zabezpečení letového provozu na firemním letišti. Přesto ročně vyjedou k asi 150 zásahům po Středočeském kraji, kam je volají v případě závažných událostí. Sbor je kompletní. „Lidé nám nechybějí a když potřebujeme doplnit, máme dost zájemců. Je to atraktivní zaměstnání, i když jsou přijímací podmínky také náročné. Je třeba fyzická i psychická zdatnost,“ doplňuje Oldřich Martinák.

Hasiči Aero Vodochody na letištní ploše. Zdroj: Ing. Lukáš Klapil / Crest Communications Ostrava (publikováno se svolením autora)

Specialitou profesionálních hasičů Aero Vodochody je ochrana letiště, na což pravidelně absolvují speciální zahraniční výcvik. Umí to jen dalších asi šest jednotek hasičů v republice, které slouží u letišť. Řídí se mnohem přísnějšími mezinárodními předpisy. Kromě vyšších technických parametrů vozidel požadují především vysokou úroveň vycvičenosti týmu, který umí hasit hořící letadla, ale také likvidaci leteckých nehod a mimořádných událostí. K zásahu mimo firmu mají hasiči ze zákona na výjezd dvě minuty. Pokud směřují na letiště, musí už ve třetí minutě od oznámení hasit, na výjezd pak mají hasiči v Aero asi 40 vteřin. Nezahálejí během celého roku. Sezónně hasí v době sucha polní a lesní požáry. Na podzim bývá kvůli mlhám více dopravních nehod,“ vysvětlil Ing. Lukáš Klapil a dodal, že začátek topné sezóny zase předznamenává požáry nevyčištěných komínů. Během vánočních svátků nehoří stromky, ale spíš od svíček chytají bez dozoru ponechané adventní věnce. Hasiči pokrývají svými službami celé vánoční svátky i silvestr, přesto doufají, že jejich pomoc nebude potřeba.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu