S respiračními infekty pomůže dětem jeskyně

Publikuje: David Bárta — 06. 02. 2023
Zdroj: Mgr. Vojtěch Šprdlík / MaVe PR
Úvodní stránka » Zdraví » S respiračními infekty pomůže dětem jeskyně

Jakmile vyléčí jednu virózu, přinese si dítě ze školy okamžitě jinou. Únik ze začarovaného kruhu hledají letos v Česku tisíce rodin s dětmi.

Na opakující se infekce, které jsou v tomto období obzvláště těžké a úporné, pomáhá podle odborníků kromě léků i dlouhodobý pobyt v krasových jeskyních, tzv. speleoterapie. Jedinečné prostředí, jež v jeskyni panuje, umí posílit imunitu, a děti pak lépe čelí jak své nemoci, tak infektům. O terapii je i kvůli letošní náročné zimě velký zájem. V březnu letošního roku otevře v Ostrově u Macochy – u jediné krasové vodní jeskyně, která se v Česku využívá pro speleoterapii – nová léčebna. Pojme trojnásobně více malých pacientů s doprovodem než ta původní. Léčebnu obvykle využívají především děti s astmatem, alergiemi nebo atopickým ekzémem. O tématu dnes informoval magazín UdálostiExtra.cz Vojtěch Šprdlík z agentury MaVe PR.

Letošní počty respiračních infekcí u dětí jsou opravdu vysoké, ke klasickým virózám se v prosinci přidala i chřipka. Děti byly kvůli covidu poslední dva roky izolované, a přibrzdilo se tak jejich přirozené promořování v dětských kolektivech. Vzhledem k tomu, že se do těchto kolektivů často vrací po nedostatečné rekonvalescenci nebo se v nich znova potkají s nemocnými dětmi, mohou se infekce opakovat a děti se jich těžko zbavují,“ říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. „Máme sice k dispozici řadu účinných léků, ale je také důležité nemoci doléčit, dát dětem čas na rekonvalescenci a nezapojovat je hned například do zvýšené fyzické aktivity, tj. sportovních kroužků či hodin tělesné výchovy. Pokud se infekce často opakují, pak i speleoterapie může patřit k možným a vhodným způsobům léčby a snižovat počty infekcí a nemocnost,“ popisuje MUDr. Hülleová.

Pro děti s narušenou imunitou, a především pro astmatiky a alergiky, se počátkem března v Ostrově u Macochy otevře nová, větší léčebna. V bezprostřední blízkosti krasové jeskyně, která se jako jediná v Česku využívá výhradně k léčebným účelům. Dětští pacienti a jejich doprovod zde budou mít k dispozici vlastní stravování a nové léčebné procedury.

Děti budou moci využívat například saunu, bazén se slanou vodou nebo Kneippův chodník. Velmi důležité ale je, že se nám výrazně zvýší počet pokojů pro děti s doprovodem – ze 7 na 21. Řada dětí se bez doprovodu rodičů neobejde, a nedostatečná kapacita původního zařízení tak od pobytu v léčebně odrazovala. To se nyní změní,“ říká MUDr. Kateřina Bednaříková, ředitelka organizace Jihomoravské dětské léčebny. Speleoterapie v Česku funguje přes 40 let a zakládá se na pobytu dětí v jeskyni, při kterém hrají hry, sportují nebo cvičí. Po dobu 15 dnů v nich denně stráví tři hodiny, vždy pod dohledem lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků. „Při opakovaných pobytech v jeskyni a dodržování léčebného plánu pozorujeme již od začátku používání této terapie celkové posílení imunity dětí. Netrpí tolik akutními respiračními infekcemi, bývají méně nemocné a nepotřebují tolik léků,“ říká primářka dětské léčebny MUDr. Mgr. Hana Zmrzlá. To potvrzuje i paní Barbora z Prahy, jejíž syn Matěj (11) léčebnu navštěvuje už sedm let. „Než jsme začali do jeskyně jezdit, syn měl až pět zápalů plic ročně. Co jezdíme na pobyty, onemocněl zápalem plic v uplynulých pěti letech pouze jednou a antibiotika potřebuje jen zřídka. Kromě toho našel v léčebně kamarády,“ popisuje paní Barbora. Její syn má od narození astma, navíc trpí sníženou funkcí imunity a vrozenou vadou plic.

DŘÍVE JSME PSALI:

U dětí dochází stále častěji ke zhoršení jejich psychického stavu

Nikola Macáková — 30. 01. 2023
Ke zhoršení psychického stavu u dětí dochází stále častěji. Nový školní projekt otevírá zásadní témata a učí je zvládat rizikové ...

Právě na tyto a jim podobné stavy pomáhá podle odborníků prostředí přírodní krasové vodní jeskyně, které je čisté, klimaticky stálé, bez alergenů a s vlhkostí, jež dělá nemocným dobře.

V jeskyni je vysoký podíl lehkých iontů – 6× vyšší než v malých a 20× vyšší než ve velkých městech. Tyto ionty napomáhají lepšímu prokrvení orgánů, zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest a hrají roli v procesu vedoucímu k lepší imunitě. V jeskyni je také lehce zvýšená koncentrace radonu, který ničí bakterie a viry,“ vysvětluje MUDr. Bednaříková.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu