Obezita, zdraví a boj s nadváhou: cesta k zdravějšímu životu

Publikuje: Nikola Macáková — 17. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Obezita, zdraví a boj s nadváhou: cesta k zdravějšímu životu

V dnešní uspěchané a moderní společnosti se stává obezita stále větším problémem, který ovlivňuje zdraví a kvalitu života lidí po celém světě.

Tématu se věnovala dnes redakce našeho magazínu s tím, že tato rostoucí epidemie nadváhy má vážné důsledky pro fyzické i duševní zdraví jednotlivců, a proto je důležité se zamyslet nad tím, co stojí za obezitou a jak můžeme začít účinně bojovat s tímto problémem.

Je obezita pandemií 21. století?

Když zaslechneme slovo pandemie, vybaví se nám automaticky nelehká doba, které v souvislosti s onemocněním COVID-19 v uplynulých letech čelil prakticky celý svět. Zatímco koronaviru se populace v současné době už dokáže bránit, ohrožuje lidstvo jiná pandemie – plíživě, nenápadně a o to zákeřněji. Nabírá na síle již několik desítek let a boj s ní je velmi obtížný. Řeč je o obezitě, která má prokazatelně za následek mnohem více předčasných úmrtí, nežli tomu historicky kdy bylo u jiných onemocnění. Dobrou zprávou je, že známe lék na obezitu – tou špatnou, že značná část populace nevnímá obezitu jako nemoc, není ochotna podstoupit léčbu, a co více, tuto neochotu přenáší dalším generacím,“ uvádí k tématu klinika EUC.

S problémem obezity se nejvíce potýkají rozvinuté státy, a to včetně těch evropských. „V Evropě trpí nadváhou více než 53 % populace a Česká republika je již nějakou dobu na předních místech tohoto nelichotivého žebříčku. V Čechách šest z deseti dospělých trpí nadváhou, obézní je pak každý pátý. Tradičně bývá tato skutečnost zlehčována a společensky posuzována „pouze“ po vizuální stránce. Přitom samotní lidé, kteří čelí obezitě, obvykle pociťují na vlastní kůži, že kilogramy navíc neznamenají pouze vyšší číslo v konfekční velikosti, ale častější návštěvy lékařů, pohybová omezení, psychické obtíže, dokonce v mnoha případech i nižší šance profesního uplatnění. Ze zdravotních komplikací má obezita za následek zejména násobně vyšší riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, diabetu druhého typu, onemocnění kosterního a kloubního aparátu, respirační onemocnění a v neposlední řadě také vyšší riziko výskytu nádorových nemocí,“ upřesňuje PaedDr. Tomáš Ulč, MBA, odborník na výživu a nutriční terapeut EUC Kliniky Plzeň.

Kořeny obezity

Obezita není jen otázkou neschopnosti ovládat hladinu jídla. Je to komplexní záležitost, ve které se snoubí genetické predispozice, životní styl, stravovací návyky a environmentální faktory. Moderní doba nám sice přinesla pohodlí a efektivitu, ale také sedavý způsob života, snadný přístup ke kaloricky bohatým potravinám a zvýšený stres. To vše může vést k nerovnováze mezi příjmem a výdejem energie, což má za následek nárůst hmotnosti.

Boj s nadváhou: krok za krokem

Začít bojovat s nadváhou není jednoduché, ale je to důležitý krok směrem k lepšímu zdraví a kvalitnímu životu. Zde je několik kroků, které mohou pomoci:

  • Sebepoznání: Nejprve je důležité pochopit, co vedlo k nadváze. Může to být nevhodný jídelníček, nedostatek pohybu, emocionální přejídání nebo kombinace těchto faktorů. Uvědomění si důvodů může pomoci k lepšímu plánování.
  • Zdravá strava: Důležitým krokem je upravit stravovací návyky. Sáhněte po čerstvých potravinách, omezte konzumaci prázdných kalorií (jako jsou sladkosti a rafinované obiloviny) a zvýšte příjem ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a bílkovin.
  • Pravidelný pohyb: Zvýšení fyzické aktivity je klíčové. Nemusíte začít s extrémním tréninkem – stačí postupně zvyšovat denní pohyb. Chození, jízda na kole, plavání či jóga jsou skvělými volbami.
  • Postupnost: Snažte se o trvalé změny, ne o rychlé výsledky. Postupná ztráta váhy je zdravější a pravděpodobnější k udržení. Mějte realistická očekávání.
  • Podpora a odborníci: Boj s nadváhou nemusíte absolvovat sami. Odborníci, jako jsou lékaři, dietologové a osobní trenéři, mohou poskytnout cenné rady a podporu.
  • Emoční aspekty: Nadváha může být spojena s emocemi. Učte se řídit stres jinými způsoby než přejídáním, a hledejte podporu od přátel a rodiny.

Začít bojovat s kily navíc lze kdykoliv

Důležitou zprávou pro nás všechny je, že nikdy není pozdě začít. Většina z těch, kteří se již odhodlali ke změně životního stylu, by vám jistě potvrdila, že každý malý krůček k lepšímu přináší tu správnou odměnu, posílení sebevědomí a snížení zdravotních rizik. Čím dříve se změnou začneme, tím dříve bude přeměna jednodušší a rychlejší. S tím vám může v začátcích pomoci také odborník v oblasti nutriční terapie, který poskytne nejen své know-how, jež pramení ze zkušeností, ale především bude tím, kdo vás bude motivovat, abyste se v cestě za kvalitnějším životem nevzdali,“ dodává k tématu soukromá klinika EUC.

DŘÍVE JSME PSALI:

Obezita může způsobit neplodnost i potrat

David Bárta — 12. 12. 2022
Těhotné ženy, které jsou zároveň obézní, mají až o třetinu vyšší riziko, že nedonosí dítě.

Zdraví jako priorita

Boj s nadváhou je výzvou, která vyžaduje odhodlání, trpělivost a pozitivní přístup. Obezita není jen estetickým problémem, ale vážným ohrožením zdraví. Přijetí zdravého životního stylu a péče o sebe samého by měly být naší prioritou. Když se rozhodneme změnit své návyky a vydat se na cestu ke zdravějšímu životu, otevíráme si dveře k radosti, energii a celkové pohodě. Nezapomínejme, že každý malý krok směrem k lepšímu zdraví má velký význam.

Použité zdroje: Klinika EUC, (PaedDr. Tomáš Ulč, MBA, odborník na výživu a nutriční terapeut EUC Kliniky Plzeň.),
redakční informace a zdroje,

(redakční text)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu