Obezita může způsobit neplodnost i potrat

Publikuje: David Bárta — 12. 12. 2022
Zdroj: Mgr.Dominika Cardová / MaVe PR
Úvodní stránka » Zdraví » Obezita může způsobit neplodnost i potrat

Těhotné ženy, které jsou zároveň obézní, mají až o třetinu vyšší riziko, že nedonosí dítě.

Potvrzují to nejnovější výsledky španělské studie Ženská obezita zvyšuje riziko potratu geneticky zdravého embrya. Vysoká tělesná hmotnost mužů i žen také často brání už samotnému početí. V tuzemsku se s obezitou podle Českého statistického úřadu potýká každý pátý Čech a Češka. Specialisté očekávají, že lidí s nadváhou bude nadále přibývat, a to vlivem zhoršující se ekonomické situace.

V rámci Evropy jsme jedni z nejobéznějších. Každý druhý Čech má nadváhu a pětina se potýká s obezitou. Tato statistika se významně promítá i do našeho oboru asistované reprodukce (IVF). Obezita rodičů ovlivňuje léčbu už od prvopočátku, včetně její úspěšnosti,“ vysvětluje specialista na asistovanou reprodukci MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit. Obezita, která je definována jako BMI (Body mass index) vyšší než 30, brání v úspěšném početí dítěte jak mužům, tak ženám.

V ženském těle nadbytek tuku způsobuje hormonální nerovnováhu, nepravidelný menstruační cyklus a ztrátu ovulace. Potenciální matky tudíž nemohou přirozeně otěhotnět. Vyhráno ale nemají ani s pomocí specialistů na léčbu neplodnosti.

Umělé oplodnění u obéznějších žen je komplikovanější než u žen se zdravou tělesnou hmotností, zaznamenáváme například nižší účinek injekcí, složitější anestezii i odběr vajíček.“ Ani v případě, že žena skutečně otěhotní, není šťastný konec zaručen. „Obézní ženy mají v těhotenství problémy například s cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem. Ohrožený je ale i plod, a to vrozenými vývojovými vadami nebo potratem. Obézní ženy mají až o třetinu vyšší riziko nedonošení dítěte. Ani IVF není schopné tyto hrozby odstranit,“ říká MUDr. Bagócsi a dodává: „Z nejnovějšího výzkumu španělských vědců víme, že embrya obézních žen nejsou méně kvalitní. Ztrátu plodu nejspíš způsobuje hormonální a metabolická nerovnováha v těle matky.“ Specialista také upozorňuje na to, že se z matky na dítě v děloze přenáší i predispozice k obezitě.

Odborníci na IVF a gynekologové radí pacientkám, které plánují otěhotnět, aby se pokusily svoji váhu snížit. Obvykle před podstoupením léčby doporučí ženám také návštěvu dalších odborníků z řad diabetologů a kardiologů, aby vyloučili možné zdravotní problémy, které s sebou obezita přináší.

Doporučuji jim také spolupráci s dietologem a osobním trenérem. Je důležité postavit se k problému komplexně. Nestačí před vložením embrya krátkodobě zhubnout, je potřeba si zdravou váhu udržet. Dítě bude matku potřebovat i za dalších patnáct let. Délka dožití se přitom vlivem obezity významně zkracuje,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., předseda výboru Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP a lékař z IVF Clinic.

Obezita způsobuje problémy s početím i u mužů – čím vyšší mají BMI, tím horší jsou výsledky jejich spermiogramu…

Tuková tkáň není jen pasivní schránka na kalorickou zásobu, ale aktivní součást těla. Tuk produkuje nadbytek estrogenu, který vede u mužů k potlačení testosteronu, a tím i poklesu libida a zhoršení kvality spermií,“ popisuje MUDr. Bagócsi. Současně se snížením hmotnosti mohou potíže s početím vymizet, a to jak u mužů, tak u žen. Budoucí otcové spolu se zdravou tělesnou váhou získají také dobré výsledky spermiogramu a ženy pravidelný menstruační cyklus s ovulací. „Už 5% pokles hmotnosti může nastartovat u části pacientek ovulaci. Platí, že s každým ztraceným kilem se zvyšuje šance na odstranění problémů s plodností. Problematické je to u starších žen nad 36 let věku, protože hrozí, že v mezičase, kdy hubnou, dojde k významnému zhoršení kvality jejich vajíček,“ upozorňuje MUDr. Bagócsi.

DŘÍVE JSME PSALI:

Věděli jste, že za pouhé dva měsíce se dá trvale vyléčit impotence?

David Bárta — 17. 10. 2022
Problémy s erekcí má přes milion českých mužů. Ač se jedná o dobře léčitelné onemocnění, pomoc odborníka vyhledá jen každý desátý.

Obézní pacientky i pacienti vyhledávají specialisty na reprodukci stále častěji a podle lékařů se trend nezmění ani v budoucnu. Situaci nepřejí vánoční svátky, ani pokles životní úrovně párů spojený s horšící se ekonomickou situací. „Vlivem úspor lidé omezí své výdaje za koníčky a sport. Zároveň budou nakupovat levnější a méně kvalitní jídlo. To bezesporu současnou epidemii obezity ještě zhorší,“ uzavírá MUDr. Machač.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu