Noční sovy, pozor! Pozdní spánek může zvýšit riziko cukrovky o 19 %

Publikuje: Nikola Macáková — 25. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Noční sovy, pozor! Pozdní spánek může zvýšit riziko cukrovky o 19 %

Mnoho lidí se stává „skřivany“, kteří se probouzejí plní energie s prvním paprskem slunce, jiní jsou přirozeně nakloněni být „nočními tvory.“

Nový výzkum publikovaný v prestižním odborném časopise Annals of Internal Medicine však ukázal, že být noční sovou může mít nežádoucí dopady na zdraví, včetně zvýšeného rizika vzniku cukrovky druhého typu.

Studie, na které se podíleli výzkumníci z různých institucí, sledovala tisíce jednotlivců s různými chronotypy, tedy biologickými rytmami, které ovlivňují, kdy jsme nejvíce aktivní a kdy máme tendenci spát. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří mají přirozenou tendenci k pozdnímu chodu do postele a probouzení, mají až o 19 % vyšší riziko vzniku cukrovky druhého typu ve srovnání se skřivany, kteří preferují ranní aktivity.

Cukrovka druhého typu je chronické onemocnění, které má vliv na zpracování cukrů v těle. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s obezitou a těmi, kteří vedou sedavý životní styl. Nový výzkum však naznačuje, že čas, kdy chodíme spát a vstáváme, může hrát také zásadní roli v riziku vzniku této choroby.

MUDr. Elena Nováková, vedoucí autorka studie, zdůrazňuje: „Naše tělo má vnitřní hodiny, které ovlivňují, kdy jsme nejvíce aktivní a kdy máme tendenci spát. Pokud narušíme tuto rovnováhu tím, že budeme chodit spát pozdě a vstávat později, může to mít negativní dopady na naše zdraví, včetně zvýšeného rizika cukrovky druhého typu.“

Studie také poukazuje na to, že noční sovy mají tendenci mít nepravidelný spánkový vzorec a méně kvalitní spánek. To může ovlivnit citlivost na inzulin, hormon zodpovědný za regulaci hladiny cukru v krvi. Navíc, noční sovy často čelí většímu stresu a tlaku v důsledku nesouladu mezi svým biologickým rytmem a společenskými povinnostmi.

„Studie nabízí důležitý důvod k zamyšlení nad tím, jak můžeme vylepšit svůj spánkový režim a životní styl, aby se snížilo riziko vzniku cukrovky druhého typu. Je důležité brát v úvahu svůj chronotyp a snažit se najít kompromis mezi biologickými potřebami a každodenními povinnostmi,“ dodává MUDr. Nováková.

DŘÍVE JSME PSALI:

Diabetes – nemilosrdný nepřítel: rozpoznání, prevence a péče

Nikola Macáková — 09. 08. 2023
Cukrovka, známá také jako diabetes mellitus, je chronické metabolické onemocnění, které může postihnout každého, bez ohledu na věk, pohlaví či způsob života.

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o výzkumu a jeho výsledcích, doporučujeme navštívit webové stránky cirkadianni-rytmy.cz, kde naleznete podrobnější informace a tipy na to, jak si zlepšit svůj spánkový režim a podpořit zdraví.

V každém případě by se lidé, zejména noční sovy, měli zamyslet nad svým spánkovým chováním a zvážit úpravu svého denního režimu ve prospěch zdravějšího života. Cukrovka druhého typu je vážným onemocněním, které lze často předejít správnými životními volbami, včetně většího důrazu na zdravý spánek.

Použité zdroje: cirkadianni-rytmy.cz, MUDr. Elena Nováková, acpjournals.org, redakční informace a zdroje,
(redakční text).

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu