Efektivní léčba stresové inkontinence u žen s posilováním pánevního dna

Publikuje: David Bárta — 10. 02. 2024
Zdroj: Daniela Schnurpfeil
Úvodní stránka » Zdraví » Efektivní léčba stresové inkontinence u žen s posilováním pánevního dna

Inkontinence, častý problém mezi ženami, často řešený individuálně bez odborného zásahu, postihuje až 60% žen v ČR.

Brandýská nemocnice teď ženám všech věkových kategorií přináší bezbolestnou a efektivní terapii na Emsella křesle pro posílení pánevního dna, s rychlými výsledky a podstatným snížením potřeby hygienických pomůcek až o 75% po terapii. Speciální nabídka je dostupná do konce března,“ uvedla v úvodu pro náš magazín Daniela Schnurpfeil z emcgroup.cz.

Posilování pánevního dna

Nejoblíbenější cvik pro posílení pánevního dna zahrnuje aktivní kontrakce a relaxace těchto svalů v pozicích leže, sedě nebo stoji. Ideální začátek tréninku je během močení, kdy se pokoušíte močový proud přerušit a následně jej znovu uvolnit. Tato metoda vám pomůže lokalizovat svaly a usnadní další práci s nimi.

Terapie inkontinence. Zdroj: Daniela Schnurpfeil / emcgroup.cz & nemocnicebrandys.cz (tiskový servis)

Inkontinence může velmi výrazně omezit běžný život člověka v mnoha směrech – společenském, intimním i pracovním. „Inkontinence je velmi limitující. Nepostihuje jenom seniorky či invalidní pacientky, nárůst zaznamenáváme i u mladší generace. S únikem moči se setká téměř každá žena, která porodila přirozenou cestou. Zhoršování potíží bývá postupné. Ženy by proto měly vyhledat odbornou pomoc a nečekat, že to samo přejde,“ upřesňuje MUDr. Milena Mrňová, specialistka urologické ambulance nemocnice Brandýs nad Labem.

Nejčastějším typem inkontinence je tzv. stresová inkontinence způsobená ochabováním svalů pánevního dna. K nechtěnému úniku moči dochází například při kýchnutí, kašli či smíchu, v dalším stadiu pak při zvýšené námaze, například vstávání, běhu či skákání. Nejčastějšími příčinami bývá menopauza, těžké či vícečetné porody nebo časté infekce močových cest. Vliv má i obezita a nezdravý životní styl.

Stresovou inkontinenci lze vyléčit úplně nebo její následky značně zmírnit. Posilování svalů pánevního dna, svěračů a zpevnění břišní stěny pouhou fyzioterapií nemusí pacientkám stačit nebo vyhovovat. Efekt se může dostavit až v řádu měsíců. Proto jsme do naší ambulance pořídili křeslo Emsella, které cíleně stimuluje hluboké svaly pánevního dna. Při jednom sezení na tomto křesle dochází k tisícům kontrakcí, což je mnohem efektivnější než samotné cvičení pro obnovení neuromuskulární kontroly svalů pánevního dna. Výsledky jsou patrné již po prvních sezeních,“ uvádí MUDr. Milena Mrňová.

Terapii na křesle Emsella pacientky absolvují ve speciální místnosti nově zrekonstruované urologické ambulance brandýské nemocnice po individuální konzultaci s lékařem o diagnóze a příčinách inkontinence. Terapie trvají přibližně půl hodiny a probíhají v běžném oblečení. Díky působení elektromagnetické stimulace svalů jde o zcela bezbolestnou terapii, při které pacientka pociťuje jemné brnění a kontrakce svalů pánevního dna.

Nespornou výhodou je, že tato terapie je skutečně šetrná a po návštěvě není nutné se jakkoli omezovat v běžném denním režimu. Zatím terapii absolvovalo několik desítek pacientů, u kterých jsme zaznamenali výrazné zlepšení. Metoda je také vhodnou přípravou pro operativní řešení těžších případů inkontinence. V rámci osvěty o inkontinenci chceme terapii na křesle Emsella zpřístupnit co nejširšímu spektru žen. Nabízíme proto do konce března speciální slevu na celou terapii a první dvě sezení zdarma. Stačí se objednat online na webových stránkách nemocnice,“ dodává MUDr. Milena Mrňová.

Cílené posilování svalů pánevního dna má i další efekt – pozitivně ovlivňuje intimní život žen v dosažení orgasmu. Tato terapie napomáhá k prokrvení vaginální sliznice a zvýšení elasticity ochablých svalů. Přispívá i k léčbě hemoroidů a celkovému zpevnění středu těla. Podle dostupných studií pacienti potvrzují výrazný posun také ve zlepšení flexibility a úlevu v oblasti zad.

Vzhledem k elektromagnetickému působení má toto ošetření i svá omezení. Nelze ho aplikovat například u pacientů s kardiostimulátory, kovovými implantáty, v těhotenství nebo při onkologických onemocněních.

Inkontinence, křeslo Emsella a pozitivní účinky u mužů

Křeslo Emsella – terapie inkontinence. Zdroj: Daniela Schnurpfeil / emcgroup.cz & nemocnicebrandys.cz (tiskový servis)

Ani mužům se inkontinence nevyhýbá. Projevuje se především po operaci prostaty, u problémů s hyperaktivním močovým měchýřem nebo po úrazech spojených například s poraněním míchy či mozku.  Po čtyřicítce se u nás tento problém týká až čtvrtiny mužů. Svaly pánevního dna jsou součástí podpory močového ústrojí, konečníku a střeva. Společně s břišními a spodními zádovými svaly přispívají ke správnému držení těla. U mužů má křeslo Emsella nejenom pozitivní účinky při řešení potíží s inkontinencí a bolestmi spodní části zad, ale i v případě zlepšení sexuálních dysfunkcí – posílení sexuální výkonnosti, zlepšení kontroly ejakulace či zkvalitnění erekce. Pozitivní dopad má tato terapie také při léčbě hemoroidů,“ doplnila závěrem Daniela Schnurpfeil.

Použité zdroje: EMC a.s. / emcgroup.cz, nemocnicebrandys.cz, MUDr. Milena Mrňová,
Text: Daniela Schnurpfeil & redakce

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu