Červené víno: lék, nebo jed?

Publikuje: Nikola Macáková — 11. 02. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Červené víno: lék, nebo jed?

Červené víno je často předmětem diskusí mezi odborníky na výživu a lékaři. Na jedné straně jsou zdůrazňovány jeho přínosy pro zdraví, na straně druhé jsou upozorňována potenciální rizika.

Kde je tedy skutečná rovnováha mezi jeho výhodami a možnými nevýhodami? „Sklenička je bez problému. Klíčem je udržovat vše v rovnováze a pít alkohol v mezích zdravého životního stylu,“ uvádí k tématu web dobrakondice.cz, jenž o tématu také v minulosti informoval.

Přínos červeného vína pro lidský organismus

Vědecké studie potvrzují, že umírněná konzumace červeného vína může mít pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje totiž antioxidanty, jako je resveratrol, které mají prokazatelné přínosy v prevenci srdečních onemocnění a podpory dobrého cholesterolu. Dále se předpokládá, že červené víno může snižovat riziko některých forem rakoviny a degenerativních onemocnění mozku, jako je Alzheimerova choroba.

DŘÍVE JSME PSALI:

Alkoholové extrémy: jak vysoký obsah alkoholu může proměnit lahodný nápoj v život ohrožující elixír?

David Bárta — 19. 01. 2024
V následujícím redakčním článku se zaměříme na nejsilnější alkoholické nápoje. Jejich konzumace jen na vlastní nebezpečí. Doslova!

Někteří lidé si pochvalují příznivý vliv malé sklenky červeného vína denně na srdce. Co na to ale říká věda? Tento alkohol má díky svým antioxidantům pověst, že chrání srdce a cévy. Nicméně vědecké studie tuto vlastnost sotva potvrzují,“ uvádí portál lidovky.cz s odkazem na francouzský deník Le Figaro.

Dosud nemáme žádný důkaz o tom, že je sklenka červeného vína denně prospěšná pro zdraví,“ říká pro lidovky.cz profesor Mickaël Naassila z univerzity Picardie-Jules Verne a prezident Francouzské společnosti pro studium alkoholu. „Malý ochranný efekt pokud jde o riziko infarktu a trombózy byl prokázán u lidí ve věku od 40 do 60 let, ale nad tím široce převažují škodlivé účinky na další orgány,“ připojuje se profesor Michel Reynaud, prezident Akčního fondu proti závislostem. „Tento užitek je nicotný ve srovnání s tím, jak alkohol podporuje vznik rakoviny a demence, jak je spojen s násilím a autonehodami,“ dodává Mickaël Naassila na webu lidovky.cz.

Kdy je víno medicínou

Víno se může stát „medicínou“ při umírněné konzumaci, tedy když je pití omezeno na doporučenou denní dávku – pro muže nejvíce dvě skleničky, pro ženy jednu skleničku. V tomto měřítku může přispívat k lepšímu zdraví srdce a cév, zlepšení metabolismu a celkovému pocitu pohody.

Vědci z University of Texas a Shandong University v Číně sledovali 333 247 Američanů v průměru přes osm let, u kterých porovnávali zdravotní rozdíly mezi „pijáky” a „nepijáky”. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří pili alkohol v malé míře, měli o 22 procent nižší pravděpodobnost úmrtí než ti, kteří celý život abstinovali. Mírná konzumace alkoholu se zdála být obzvláště účinnou ochranou u kardiovaskulárních onemocnění, kdy se riziko úmrtí snížilo o 29 procent,“ píší k tématu Novinky.cz.

Vědci ale zdůrazňují tenkou hranici mezi přínosem a nebezpečím alkoholu, uvádí dále v krátké citaci portál Novinky.cz. Vedoucí profesor výzkumu Bo Xi říká: „Slabé až středně silné pití může mít určité ochranné účinky proti kardiovaskulárním chorobám, zatímco těžké pití může vést ke smrti.”

Kdy je víno jedem

Překročení doporučených hranic konzumace však mění víno z potenciálního léku na jed. Nadměrná konzumace alkoholu je spojena s řadou zdravotních rizik, včetně zvýšení krevního tlaku, poškození jater, obezity, různých forem rakoviny a negativních psychologických účinků.

Co říkají čeští odborníci

Čeští lékaři a odborníci na zdravou výživu a zdravý životní styl se shodují na důležitosti míry. Zdůrazňují, že klíčem je udržovat vše v rovnováze a pít alkohol v mezích zdravého životního stylu. Většina odborníků se přiklání k názoru, že sklenička červeného vína denně může být prospěšná, ale zdůrazňují, že není vhodné začít pít alkohol pouze kvůli jeho možným zdravotním přínosům, pokud to doposud nebylo součástí vašeho životního stylu.

Přístup českých lékařů a odborníků na zdravou výživu a zdravý životní styl k tématu konzumace červeného vína a jeho vlivu na zdraví je založen na nejnovějších výzkumech a doporučeních. Klíčová je umírněnost a pochopení, že i dobrá věc může při nadměrném užívání škodit. Zde je shrnutí hlavních bodů, na kterých se čeští odborníci shodují:

Výhody umírněné konzumace

  • Prevence srdečních onemocnění: čeští kardiologové často citují studie ukazující, že umírněná konzumace červeného vína může pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Důvodem je přítomnost antioxidantů, jako je resveratrol, který podporuje zdraví srdce.
  • Oxidativní stres a stárnutí: odborníci na gerontologii a prevenci stárnutí zdůrazňují, že antioxidanty v červeném víně mohou bojovat proti oxidativnímu stresu, což je proces přispívající ke stárnutí a mnoha chronickým onemocněním.
  • Metabolismus a kontrola hmotnosti: někteří nutriční terapeuti poukazují na studie naznačující, že červené víno může pozitivně ovlivnit metabolismus a pomáhat v kontrole hmotnosti, avšak zdůrazňují potřebu dalšího výzkumu.

Rizika nadměrné konzumace

  • Alkoholismus a jeho důsledky: psychiatři, psychologové a specialisté na závislosti upozorňují na riziko alkoholismu a jeho negativních důsledků na fyzické a psychické zdraví, včetně rizika vzniku rakoviny, jaterních onemocnění a závislosti.
  • Interakce s léky: lékaři – obecně zdůrazňují, že konzumace alkoholu, včetně červeného vína, může interagovat s určitými léky, což může vést k nežádoucím účinkům nebo snížení účinnosti léčby.

Doporučení pro konzumaci

  • Individualizovaný přístup: mnoho českých odborníků doporučuje individualizovaný přístup k pití červeného vína, přičemž berou v úvahu osobní zdravotní historii a rizika.
  • Omezení konzumace: Všeobecně je doporučeno omezit konzumaci červeného vína na jednu skleničku denně pro ženy a dvě skleničky pro muže, což je v souladu s mezinárodními směrnicemi pro umírněnou konzumaci alkoholu.
  • Zdravý životní styl: zdůrazňuje se, že umírněná konzumace červeného vína by měla být součástí celkově zdravého životního stylu, který zahrnuje vyváženou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatečný odpočinek.

Závěrečné myšlenky

Čeští lékaři a odborníci na výživu se shodují na tom, že klíčem k pozitivním účinkům červeného vína na zdraví je míra a kontext. Zdůrazňují význam osobní odpovědnosti a informovanosti o možných rizicích a výhodách. Důležité je nepovažovat červené víno za „zázračný lék“ na všechny neduhy, ale spíše jako jeden z mnoha faktorů, které mohou přispět k zdravému a vyváženému životnímu stylu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Kdy se alkohol stane problémem: příznaky, příčiny a léčba alkoholismu

Nikola Macáková — 15. 09. 2023
Dnes na téma alkoholismus, který je závažným onemocněním, které postihuje tisíce lidí po celém světě.

Závěrem by bylo dobré zmínit také skutečnost, že v kontextu debaty o červeném víně jako o léku nebo jedu je zřejmé, že odpověď není jednoznačná. Zatímco v omezeném množství může přinášet určité zdravotní výhody, je nezbytné dodržovat míru a nepřekročit doporučené denní dávky. Sklenička červeného vína může být bez problému, pokud je součástí vyváženého a zdravého životního stylu. Ve všem hledejme rovnováhu a pamatujme, že zdraví je vždy na prvním místě.

Použité zdroje: dobrakondice.cz, lidovky.cz, novinky.cz,
redakční informace, poznatky a zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu