Děsivá tajemství podzemních svatyní Českého krasu: co skrývají české jeskyně?

Publikuje: David Bárta — 11. 01. 2024
Zdroj: David Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Záhady » Děsivá tajemství podzemních svatyní Českého krasu: co skrývají české jeskyně?

Český kras, známý svými malebnými krajinami a rozsáhlými jeskynními systémy, ukrývá ve svých hlubinách tajemství, která fascinují i děsí.

Český kras táhnoucí se od Prahy až za Beroun se svými jeskyněmi, skalními útesy a zkamenělinami prvohorních tvorů je krajina plná romantiky a tajemství,“ píše k tématu web časopisu enigmaplus.cz. Badatelé se dlouhá léta snaží odhalit skryté poklady a záhadné jevy, které se v jeskyních a podzemních svatyních odehrávají.

Skály nedaleko Svatého Jána pod Skalou. Zdroj: Aktron / CC BY-SA 3.0

Není proto divu, že v těsném sousedství hlavního města je velkým magnetem pro turisty, milovníky přírody i trampy. Málokterý z nich ale ví, že některá z těch tajemství jsou hodně temná: kdysi dávno tu byli k rituálním účelům obětováni lidé,“ dodává v krátké citaci magazín enigmaplus.cz.

Prastaré rituály a ztracené legendy

Jedním z největších tajemství českých podzemních svatyní jsou pravěké rituály, jejichž stopy sahají až do hluboké minulosti. Místní badatelé tvrdí, že jeskyně byly využívány k tajemným obřadům a rituálům, které měly spojit člověka s přírodou a posvátnými silami. Archeologické nálezy podporují existenci pradávných kultů, které tato místa považovaly za brány mezi světy.

Záhadné symboly a kresby

Na stěnách některých jeskyní byly objeveny záhadné symboly a kresby, které dodnes zůstávají nerozluštěné. Čeští badatelé se snaží přijít na to, jakým způsobem byly tyto obrazce vytvořeny a jakou měly mystickou či náboženskou hodnotu. Někteří tvrdí, že se jedná o prastarý písmo, které bylo v minulosti používáno k předávání tajemství a vědomostí mezi skupinami iniciovaných jedinců.

Neprobádané chodby a ztracené světy

V posledních letech byly objeveny dosud neprobádané chodby a komory v hloubi českých jeskyní. To vyvolává otázky o existenci možných ztracených světů, které by mohly skrývat nepoznané formy života či poklady z minulých epoch. Badatelé se vybavují moderní technologií a expedicemi, aby odhalili tajemství těchto dosud neobjevených území.

Zapomenuté pověsti a mýty

Český kras je také domovem mnoha zapomenutých pověstí a mýtů spojených s podzemím. Lokální obyvatelé vyprávějí o strašidelných bytostech a podzemních královstvích, které mají podle nich sídlo v temných chodbách jeskyní. Badatelé zkoumají, zda tyto pověsti mají nějaký historický základ, nebo zda jsou pouhým produktem lidské fantazie.

DŘÍVE JSME PSALI:

Hranická propast: ohromující přírodní div světa, který děsí dodnes

Nikola Macáková — 24. 05. 2023
Hranická propast je jedním z nejzajímavějších a nejhlubších přírodních útvarů v Česku. Obdivované místo nejen turistů, ale i sebevrahů.

Naděje na budoucnost objevů

I přes mnohé objevy a výzkumy zůstává mnoho tajemství českých jeskyní neodhaleno. Badatelé se však nevzdávají a s nadšením se vydávají do neznáma, aby odhalili poslední záhadné kouty podzemních svatyní Českého krasu. Možná, že právě v těchto neobjevených místech leží odpovědi na otázky, které nás provázejí od pradávna.

Použité zdroje: enigmaplus.cz, dle redakční informace a zdroje,
(redakční text – David Bárta)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu