Zrození uměleckého génia: cesta k objevení vaší jedinečné tvůrčí vize

Publikuje: Nikola Macáková — 25. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Zrození uměleckého génia: cesta k objevení vaší jedinečné tvůrčí vize

Od pradávna je tvořivost či kreativita základním stavebním kamenem lidského pokroku a rozvoje.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že ačkoli se kreativita často spojuje s umělci a tvůrci, kreativita má širší význam a uplatnění ve všech sférách života. Každý z nás nese v sobě unikátní dávku kreativity a schopnost nalézt a rozvíjet svůj autentický umělecký hlas. V tomto článku se podíváme na několik způsobů, jak se můžeme ponořit do své vlastní kreativity a rozkvetlého uměleckého projevu.

Tvořivost neboli kreativita – obecně (z lat. creo = tvořím), také invence (z lat. invenio = nalézám, objevuji), je zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost. Ta se projevuje jako vynalézavost, jako vznik nového, originálního díla nebo myšlenky, popř. tvůrčím řešením problémů,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Tvořivý člověk

Ve snaze nalézt biologické faktory, jež ovlivňují či podmiňují tvořivost člověka, zkoumali vědci vliv pohlaví, inteligence, pravolevé orientace a dalších. Výsledky ovšem vždy ležely v mezích statistické chyby a žádný z těchto faktorů tedy nelze pokládat za ukazatel biologických dispozic pro kreativitu jedince. Ohledně vztahu tvořivosti jedince a jeho inteligence se ukázalo, že pro hodnoty IQ nad 120 nelze prokázat korelaci s vyšší tvořivostí,“ uvádí internetová encyklopedie.

Pro vysokou míru tvořivosti není mimořádná inteligence třeba a v některých případech může být dokonce na překážku,“ dodává v krátkém výpisu Wikipedia.

Vlastnosti a rysy tvořivé osobnosti:

  • vnímání a asociace tvořivé osoby směřují k menší všeobecnosti a typičnosti
  • projevuje zájem o formu a eleganci, není svázána přesností a pečlivostí
  • je intuitivní a emfatická, psychicky náladová, má zájem o lidské jednání
  • je otevřená, vnímavá, libuje si v nových přístupech
  • je esteticky, emocionálně a sociálně senzitivní
  • využívá vlastní představivosti a fantazie
  • překračuje hranice konvencí a je málo konformní (nejde s dobou)
  • je zvídavá a snadno se nechává inspirovat okolím
  • má široké zájmy
  • je hravá, často využívá například přirovnávání a srovnávání.

Moderní umění, ilustrační foto. Zdroj: Steve Johnson ze služby pexels

  1. Přijměte svou autenticitu: prvním krokem k objevení svého autentického uměleckého hlasu je přijmout sebe samého takového, jaký jste. Základem kreativity je schopnost být sám sebou a nebránit se vyjadřovat své myšlenky, pocity a zážitky. Přestaňte se srovnávat s ostatními a místo toho se zaměřte na své vlastní cesty a inspirace.
  2. Experimentujte s různými formami umění: kreativita nemá hranice, a tak se odvažte experimentovat s různými formami umění. Vyzkoušejte malování, psaní, tanec, hudbu, fotografování nebo řemesla. Každá forma uměleckého vyjádření může probudit nové vnitřní impulzy a odhalit před námi nové možnosti.
  3. Získejte inspiraci z různých zdrojů: inspirace se skrývá v každodenním životě. Přečtěte si knihy, procházejte se v přírodě, navštěvujte galerie, poslouchejte hudbu, a hlavně si dejte prostor k obdivování a vnímání světa kolem sebe. Můžete najít nápady v nečekaných situacích, které vás posunou dál na vaší tvůrčí cestě.
  4. Nenechte se odradit nezdary: v kreativitě jsou i úspěchy, i nezdary. Nebojte se chybovat, protože to je součástí procesu objevování vašeho uměleckého hlasu. Všechny velké osobnosti v historii prošly neúspěchy, ale nevzdaly to a věřily si. Využijte každou příležitost ke zdokonalení svého umění.
  5. Vytvořte si tvůrčí rutinu: kreativita může být výrazně podpořena pravidelností. Vytvořte si tvůrčí rutinu, kdy si každý den či týden vyhradíte čas na tvorbu. Nezáleží na tom, kolik času věnujete, ale důležité je pravidelně se věnovat svému uměleckému projevu.
  6. Hledejte konstruktivní zpětnou vazbu: dbejte na to, abyste získávali konstruktivní zpětnou vazbu od ostatních. Rodina, přátelé nebo další tvůrci mohou vidět vaše umění jinýma očima a nabídnout nové perspektivy. snažte se být otevření kritice, která vám pomůže růst a zdokonalovat se.
  7. Nechoďte do extrémů: v procesu hledání svého autentického uměleckého hlasu se může stát, že se budete snažit kopírovat někoho jiného nebo naopak vybočovat z řady. Důležité je najít rovnováhu mezi inspirací od jiných umělců a udržováním své jedinečnosti.
  8. Buďte trpěliví a věřte si: rozvíjení autentického uměleckého hlasu je proces, který vyžaduje čas a trpělivost. Nechte svou kreativitu volně proudit, důvěřujte svým instinktům a věřte si. Vědomí své hodnoty a silná vůle jsou klíčem k odemknutí vašeho nejautentičtějšího uměleckého já.
DŘÍVE JSME PSALI:

Vyzkoušejme spát bez oblečení a objevme přínosy, které to může mít na naše tělo a mysl

Nikola Macáková — 16. 07. 2023
Možná je čas přestat a odložit pyžama. Všechno nasvědčuje tomu, že spát tak, jak nás Pánbůh stvořil, není ...

Kreativita je nekonečnou zásobárnou potenciálu, kterou můžeme všichni objevovat a rozvíjet. Přijměte svou autenticitu, experimentujte, inspirujte se a věřte si. Vaše umělecké já je jedinečné a svět si zaslouží vidět právě toto autentické vyjádření. Pusťte se do toho a zkuste se podívat na svět novýma očima.

Použité zdroje: Wikipedie (Tvořivost), 
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu