Zaměstnance zajímá flexibilita a pohoda, ukázal průzkum

Publikuje: František Veselý — 16. 09. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Zaměstnance zajímá flexibilita a pohoda, ukázal průzkum

Společnost ManpowerGroup ve svém nejnovějším průzkumu přináší odpověď na otázku: Co zaměstnanci chtějí?

Průzkum poukazuje na to, co pro zaměstnance znamená flexibilita, a popisuje způsoby, kterými mohou zaměstnavatelé podpořit, aby se v práci cítili dobře.

Výsledky průzkumu pro zaměstnavatele poskytují praktická doporučení, aby pochopili, co jejich kolegové potřebují k tomu, aby byli v práci spokojeni.

Svět práce se nevratně změnil. Otřesy způsobené pandemií a demografické změny přiměly zaměstnance změnit způsob práce a přehodnotit své priority. Přiměřená mzda a stabilita se stávají samozřejmými předpoklady. Pracovníci však očekávají od pracovního života a zaměstnavatele víc,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Zdroj: Manpower Group tisková zpráva

Flexibilita je top

Podle průzkumu téměř všichni zaměstnanci (93 %) považují za důležitou flexibilitu. Jenže vysvětlení tohoto termínu se liší. Až 45 % zaměstnanců by si rádi zvolili začátek a konec pracovní doby.  35 % zaměstnanců si chtějí sami rozhodovat, odkud budou pracovat, zda z domova či z kanceláře.  18 % je ochotno mít nižší mzdu, aby mohli pracovat čtyři dny v týdnu, a dosáhnout tak lepší rovnováhy mezi prací a osobním životem.

Na pracovišti si lidé musí věřit

Důvěru v kolegy považuje za nejdůležitější 79 % zaměstnanců, zatímco důvěru ve vedoucí pracovníky hodnotily nejvýše více než dvě třetiny zaměstnanců (71 %). Pro zaměstnance je důležitá i motivace, kterou pro svou práci potřebuje cítit až 75 % zaměstnanců. Pro 74 % je zase důležité mít nadřízeného, který je podporuje.

Lidé navíc chtějí pracovat pro společnosti, které sdílejí jejich hodnoty a přesvědčení, přičemž 70 % z nich chce znát smysl své každodenní práce. Zanedbatelný není ani společenský přínos, který pro svou práci potřebuje 64 % zaměstnanců. Výsledky také poukazují na měnící se roli vedoucích pracovníků, neboť stále důležitější se stávají důvěra a sdílené hodnoty.

Zdroj: Manpower group tisková zpráva

Soulad kariéry a rodiny

Pro tři čtvrtiny rodičů je velmi důležitý kariérní rozvoj. Chtějí hlavně mít příležitost, aby se naučili nové dovednosti, ať už v práci, či mimo ni. Podporu zaměstnavatele při péči o děti vyžaduje 55 %, o starší příbuzné pak 52 % rodičů.

Hlavním benefitem pro zaměstnance jsou nyní věci, které si firma za peníze nekoupí, ale pro zaměstnance mají obrovskou hodnotu. Je to firemní kultura, přístup k zaměstnancům, smysl firmy a jejich pracovní role a vyvážení soukromého a pracovního života, s čímž je spojena možnost individuální volby. Zaměstnavatelé, kteří jsou připraveni se zastavit, naslouchat a přijmout opatření, aby přilákali, rozvíjeli a udrželi si talentované zaměstnance, získají na nejkonkurenčnějším pracovním trhu v dějinách výhodu,“ dodává Rezlerová.

O průzkumu

Společnost ManpowerGroup zkoumala a analyzovala odpovědi 5000 zaměstnanců a uchazečů o zaměstnání. Průzkum měl zjistit, co zaměstnanci chtějí a potřebují, aby se jim v práci dařilo. Navázala spolupráci s přední technologickou společností Thrive. Ta se zabývá změnami chování, aby tyto poznatky pomohla proměnit v konkrétní doporučení.

Výzkum provedla společnost Reputation Leaders na základě průzkumu mezi pracovníky ve věku 18 let a více. Průzkum probíhal  v pěti zemích, a to v Austrálii, Francii, Itálii, Spojeném království a Spojených státech.

 

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu