Houby jsou velice zajímavou surovinou. Nejde o zeleninu ani o maso. Možná právě proto dokážou na našem talíři nahradit obojí.
Nejde ale jen o chuť a strukturu. Houby jsou plné zdraví prospěšných látek. Jaké mají na náš organismus vliv?
Není houba jako houba
Hned na úvod je potřeba říct, že existují tisíce druhů hub. Jak jistě víte, většina z nich je nejedlá a některé druhy jsou dokonce smrtelně jedovaté. Z toho logicky plyne, že zdravotní účinky jednotlivých druhů hub se liší a platí to i v případě hub jedlých. Obsah živin každého druhu je trochu jiný. Informace uvedené v článku jsou tedy obecné. V každém případě ale platí, že rozmanitost vítězí. Proto ideální variantou je pravidelná konzumace různých druhů jedlých hub. Tímto způsobem s největší pravděpodobností budete těžit z pozitivních účinků zde zmíněných.
Na podzim si můžete užít čerstvých hub z našich lesů, přes zimu, na jaře i během léta jsou pak skvělou volbou sušené houby. Některé druhy hub jsou pak po celý rok k dostání v obchodech a nejde zdaleka jen o všem dobře známé žampiony.
Podpora střevní mikroflóry
Pravidelná konzumace hub vám může napomoci v rozvoji střevní mikroflóry. Ta je přitom zcela klíčová pro kvalitní trávení a celkové zdraví. Houby obsahují probiotika, která jsou potravou pro „hodné“, našemu zdraví prospěšné bakterie.
Pozitivní účinky na imunitní systém
Plynule navážeme, neboť je známé, že zdravá střeva mají také pozitivní vliv na imunitní systém. Houby ale podporují imunitní systém i díky obsahu beta glukanů. Ty naše tělo dokáže využít ke správné funkci imunitního systému, pomáhají bojovat s infekcemi a záněty.
Přítomnost antioxidantů může pomoci zabránit rozvoji některých druhů rakoviny i dalších závažných onemocnění.
Mix živin pro zdravé tělo
Houby jsou velice bohaté na minerály a vitaminy, doslova je z půdy nasávají. Při jejich konzumaci tyto zdraví prospěšné látky přijímá naše tělo. Tyto látky jsou prospěšné pro váš mozek, pohybový aparát i již zmíněnou imunitu.
Opomenout bychom neměli vitamin D, kterého má v dnešní době většina populace nedostatek. Také vitamin D je nezbytný pro celkové zdraví. Právě houby jsou jedním ze způsobů, jak tento vitamin přijmout ze stravy.
Houby by v našem jídelníčku měly být pravidelně
Protože jsou houby tak unikátní surovinou, je škoda, že se na našich talířích často objevují jen příležitostně. Mnohdy navíc v nepříliš zdravé formě, kdy je houba smažená v trojobalu. Raději si sušené houby dejte do polévek a omáček, nebo si čerstvé houby jen zlehka orestujte na pánvi či grilu.