Zpříjemněte si přechod do chladných dnů podzimními koktejly, které jistě zaženou negativní emoce z posledního Aperolu.
Blíží se konec bezstarostné letní sezóny plné míchaných koktejlů s příchutí čerstvého ovoce. Pokud pociťujete smutek, že nás teplé letní dny brzy opustí, myslete na naději ve sváteční podzimní a zimní dny. Spolu s chladnějším počasím přináší poslední čtvrtletí roku vlnu svátků a setkání, která pozvednout naší náladu.
K podzimu patří předvídatelné chutě dýňového koření a zázvoru. Ovšem stejně jako v módním odvětví je tomu i v odvětví koktejlů. Každý rok totiž přijde s počátkem nové sezóny vylepšení základů. Vychutnejte si podzimní doušky plné vzrušení.
Staré dobré klasiky
Připravte se na staré dobré klasiky, jako je Negroni, Old Fashioned, White Russian a Martiny. Tyto drinky budou na podzim nabírat na své síle, dokonce budou populárnější, než letní bublinky v proseccu. Nápoje vás zahřejí a budou koktejlovým ekvivalentem kuřecí nudlové polévky.
Negroni recept
- 30 ml Campari
- 30 ml gin
- 30 ml sladký červený Vermut
- Pomerančová kůra
Podle receptu z webu Nejlepsidrinky.cz naplňte sklenici několika kostkami ledu. Do sklenice přidejte všechny tekuté ingredience, lehce je promíchejte a na závěr přidejte trochu pomerančové kůry.
Old Fashioned recept
„Angostura Bitters jsou koncentrované aromatické kapky, které vznikají macerací nejrůznějších bylin, kůr a koření. Dodají vašim drinkům perfektní vyváženost, komplexnost a hloubku chutí. Vysloužily si přezdívku koření koktejlů.”, píše web warehouse1.cz.
- 40 ml bourbonu
- 1 kostka cukru
- Pár kapek Angostura Bitters
- Sodovka
Dle webu Alkohol.cz je nejsnazší postup v tom, že na lžičku cukru nakapete hořkou Angosturu a sodu a mícháte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Do směsi přidáte Whiskey, led a střik sodovky. Koktejl můžete ozdobit třešní nebo plátkem pomeranče.
White Russian
- 1 panák vodky (30 ml)
- 1 panák Kahlúa (likér s příchutí kávy)
- Kapka husté smetany
Web liquor.com doporučuje nalít vodku a Kahlúa do sklenice s ledem. Dále do drinku nalijte smetanu a vše promíchejte.
Mezcal středem pozornosti
Objevte koktejly s mezcalem, který v poslední době stoupá na vrchol popularity. „Jde o destilát, který se vyrábí z agáve, rostoucí na severu Mexika.”, napsal prodejce dobrého pití z celého světa Alkohol.cz. V Mexiku se říká: „Para todo mal mezcal, para todo bien tambien.”- „Na všechno špatné mezcal, na všechno dobré také.”, je zmíněno na webu.
Mezcal můžete přidat do každého koktejlu, který milujete. Dostanete tak svůj oblíbený nápoj na vyšší úroveň. Vyzkoušejte přidat mezcal do Martini, Negroni, Old Fashioned, Mojita nebo kteréhokoliv dalšího drinku.
Jednu kávu prosím
Opět se vrací šílenství spojené s Espresso Martini, které přineslo nový zážitek ze spojení oblíbené kávy a alkoholu. Pokud jste milovníkem tohoto nápoje, zkuste ho vylepšit novým způsobem. Vodku nahraďte tequilou. Jde o do nebe volající kombinaci, která vám dodá energii a nadchne trochu jiným chuťovým profilem, než klasické Espresso Martini.
- 50 ml tequily (pro milovníky klasiky- 50 ml vodky)
- 25 ml kávového likéru Kahlúa
- 25 ml silného čerstvého espressa
- 10 ml cukrového sirupu
Vložte do šejkru led a všechny další ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko nalijte drink do skleničky.
Cider, co vás nakopne
Horký cider smíchaný s lihovinou, jako je whiskey, bourbon nebo rum, se skvěle hodí k podzimním setkáním. Cider se obvykle skládá z jablečného moštu a skořice, což jsou dvě oblíbené ingredience podzimních dnů. Vyzkoušejte nápoj z Bacardi, který má tóny vanilkového medu a dubového koření. Dokonale se hodí ke skořicovému sirupu a čerstvě lisovanému jablečnému moštu. Tradiční jablečný mošt můžete vyměnit za hruškový, který dodá koktejlu svěží chuťový profil.