Lysohlávka česká: prozkoumejte tajemný a nebezpečný svět psychoaktivních hub

Publikuje: Nikola Macáková — 29. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Lysohlávka česká: prozkoumejte tajemný a nebezpečný svět psychoaktivních hub

Psychoaktivní houba Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica) patří mezi zajímavé a zároveň nebezpečné druhy hub.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že Lysohlávka česká obsahuje psychoaktivní látky, které mohou ovlivnit lidský nervový systém, což ji činí oblíbenou mezi hledači zážitků a přírodovědci. Nicméně, její užívání a sběr jsou spojeny s vysokým rizikem a mohou vést k vážným zdravotním komplikacím. Varují v úvodu nejen lékaři, ale také mykologové.

Podle internetové encyklopedie Wikipedie:Lysohlávka česká je druh houby z čeledi Hymenogastraceae, která obsahuje psychoaktivní alkaloidy psilocybin a psilocin. Tyto látky mají silné psychotropní účinky na centrální nervový systém, což může vést k halucinacím, změnám vnímání a myšlení, až po možnou ztrátu reality.

Výskyt a popis houby: Lysohlávka česká je druh houby, který se vyskytuje v některých oblastech České republiky, především na vlhkých loukách, pastvinách, podél lesních cest a na okrajích lesů. Její plodnice mají tvar kuželovitého klobouku s výrazným vystouplým středem a dosahují průměru 2 až 5 cm. Barva klobouku může být od světle hnědé po zlatavě žlutou. Charakteristickým znakem jsou fialové až hnědé zbarvené lupeny na spodní straně klobouku. Celkově je vzhledem podobná některým neškodným druhům hub, což zvyšuje riziko záměny.

Nebezpečí užívání a možné záměny: I když houba Lysohlávka česká obsahuje psychoaktivní látky, nebezpečí užívání je vysoké. Psychoaktivní účinky psilocybinu a psilocinu mohou způsobit silné halucinace, úzkost, zmatenost a dezorientaci. Osoby užívající tuto houbu mohou být ohroženy ztrátou sebekontroly a reálného vnímání, což může vést k nebezpečným situacím, například při pohybu na veřejnosti nebo řízení motorového vozidla.

Záměna Lysohlávky české s jinými druhy hub je velmi nebezpečná. Některé druhy hub jsou totiž jedovaté a jejich požití může způsobit závažné otravy a dokonce ohrozit život. Mezi potenciální záměny patří například smrž červený (Leccinum aurantiacum) a jedovatá houba muchomůrka zelená (Amanita phalloides), které jsou vzhledově podobné.

Možné záměny

Internetová encyklopedie Wikipedia dále uvádí, že mezi houbami, které na první pohled mohou vypadat podobně jsou:

  • Jedovatá čepičatka jehličnanová
  • Jedovatá sametovka vrásčitá
  • Opěnka měnlivá
  • Špička obecná
  • Třepenitky (svazčitá, cihlová, maková)
  • Helmovka pařezová
  • Pavučinec hnědý
  • Jiné druhy lysohlávek (modrající, azurově modrající)

Psychoaktivní houba Lysohlávka česká je fascinujícím, ale zároveň nebezpečným druhem hub. Její psychoaktivní účinky přitahují pozornost mnoha lidí, avšak její užívání nese vysoké riziko. Odborníci varují před neuváženým sběrem a konzumací této houby kvůli možnosti vážných zdravotních následků. Pokud máte zájem o zkoumání hub a přírody, je lepší zaměřit se na neškodné druhy a respektovat přírodní rovnováhu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Pravděpodobnost růstu hub: jaké regiony mají aktuálně nejbohatší houbové zásoby?

Nikola Macáková — 28. 07. 2023
Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní.

Pokud jste někdy na procházce zaznamenali houbu, která vás zaujala, ale nejste si jisti, co je zač, raději, než její sběr se obraťte na místního mykologa nebo odborníka, který vám může poskytnout důležité informace a poradit vám v případě pochybností. Zároveň si uvědomte, že prozkoumání přírody může být velmi inspirativní i bez nutnosti užívat psychoaktivní látky a tím riskovat své zdraví.

Použité zdroje: Wikipedia (Lysohlávka česká)
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu