Jaké je hlavní tajemství útoku na Pearl Harbor?

Publikuje: David Bárta — 26. 01. 2023
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Magazíny » Jaké je hlavní tajemství útoku na Pearl Harbor?

Věděl prezident Roosevelt, že dojde k útoku na Pearl Harbor? A co je fascinující na této události?

Podle wikipedie se jedná o přístav v laguně ostrova Oahu v USA. Většina přístavů v tomto okolí jsou využívána jako námořní základna Námořnictva Spojených státu amerických. Věděl Roosevelt o této smutné události? Je možné, že k jednomu z nejtragičtějších dnů pro Spojené státy nemuselo vůbec dojít?

Hlavní údaje

Dne 7.prosince 1941 se šest japonských letadlových lodí s celkem 353 letadly nečekaně zaútočí ve dvou vlnách na základnu amerického Tichomořského loďstva Pearl Harbor na ostrově Oah. Potopeno nebo poškozeno je osm bitevních lodí, tři křižníky a tři torpédoborce. Je zničeno 188 letadel. O život přijde 2403 mužů. Většina z nich nestihne ani vystřelit. Jde o zásadní moment v historii. I když totiž prezident Roosevelt při svém zvolení slíbil, že se Spojené státy do evropského konfliktu nezapojí, tak teď je tomu jinak.

Roosevelt

Dne 10.prosince vyhlašují Spojené státy válku Japonsku. A o den později vyhlašují válku Spojeným státům Německo a Itálie. Byl japonský útok opravdu tak překvapivý? Podle konspiračních teorií ani náhodou. O japonském útoku prý Roosevelt věděl velmi dobře. Dostal informace předem. Byl totiž varován nejen americkými tajnými službami, ale varování přišlo i z Austrálie či z Británie.

Rooseveltovi se tento útok velice hodil. Většina americké společnosti byla proti tomu, aby se Spojené státy angažovaly v evropském konfliktu. Roosevelt potřeboval pomoci nejen Britům, ale také velmi dobře věděl, že válka podpoří ekonomiku Spojených států. Útok na Pearl Harbor tak dal americkému prezidentovi do rukou dokonalý argument, proč by se měly Spojené státy do konfliktu zapojit.

Jaké jsou důkazy?

Zastánci této teorie uvádějí hned několik důkazů, že vláda i armáda o útoku předem jasně věděly. Z Pearl Harbor byly například krátce před útokem odveleny všechny letadlové lodě, a unikly tak zničení. Poté, co se USA do války nakonec zapojily, většina válečných operací kupodivu nesměřovala proti Japonsku, ale odehrála se v Evropě.

Zatáhl tedy Roosevelt Spojené státy do začínající druhé světové války lstí? Byl předem varován, ale využil téhle možnosti, aby nechal vybombardovat tichomořský přístav jen proto, aby dostal občany na svou stranu?

DŘÍVE JSME PSALI:

Nacistický vlak plný zlata. Hledači pokladů mají jasno, polská vláda rovněž

Nikola Macáková — 15. 01. 2023
Polsko apelovalo na válečné nadšence, aby přestali hledat nacistický vlak plný zlata, který údajně leží neobjevený na polském území.

Je to pravda?

Informace o tom, že dostal Roosevelt informace předem, tak jsou vlastně reálně podložené. Ale jen zčásti. Pravdou je, že dva dny před útokem opravdu zachytila americká odposlechová služba japonské, na první pohled meteorologické hlášení. Dokonce byl poté i zachycen telegram, který vyzýval velvyslance ke zničení tajných japonských kódů.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu