Holandsko se očišťuje. Konec vykřičených domů i kouření drog na ulicích!

Publikuje: Nikola Macáková — 10. 02. 2023
Úvodní stránka » Magazíny » Holandsko se očišťuje. Konec vykřičených domů i kouření drog na ulicích!

Historický zásah proti turistickým excesům má za cíl učinit život místních obyvatel snesitelnějším. Vláda připravuje novelu zákona.

Kouření konopí na ulici v amsterdamské čtvrti červených luceren bude brzy nezákonné, oznámila městská rada, jako součást řady nových předpisů, jejichž cílem je odradit turisty od tradičních excesů a učinit život ve městě snesitelnějším, a to především pro zoufalé místní obyvatele. Informace přinesl britský list The Guardian.

S více než 18 miliony návštěvníků v úzkých uličkách ze 17. století si v loňském roce obyvatelé Amsterdamu dlouho stěžovali s tím, že nejrušnější části centra města, včetně známé lokality De Wallen (čtvrť červených luceren) se stávají neobyvatelnými.

Sexuální pracovnice u dveří. Zdroj: Thijs Paanakker z Amsterdamu, Nizozemsko / CC BY 2.0

Rada ve svém prohlášení uvedla, že kouření jointů na veřejnosti ve vnitřním městě bude zakázáno od poloviny května letošního roku a dodala, že je připravena zvážit rozšíření zákazu na terasy konopných „coffeeshopů“, pokud to bude nutné,“ uvádí deník The Guardian.

„Sexuální pracovníci a pracovnice budou také muset zavřít svůj byznys nejpozději, ve 3 hodiny ráno místo stávajících 6 hodin. Provozní doba místních barů a restaurací bude rovněž omezena,“ píše se v prohlášení.

Omezeny budou i místní obchody

Obchody v centru města budou mít od čtvrtka do neděle od 16. hodině zákaz prodávat veškerý alkohol, budou muset ze svých oken a výloh odstranit lahve a plechovky s alkoholem nebo je schovat za zástěny.

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti bude přísně vymáhán.

Obyvatelé starého města hodně trpí masovou turistikou především mladých neukázněných turistů a jejich zneužíváním alkoholu a drog na ulici,“ uvedla městská rada. „Turisté také přitahují pouliční drogové dealery, kteří zase způsobují ve městě kriminalitu a nejistotu. Zároveň se množí trestná činnost. Zejména v noci může být atmosféra výrazně pochmurná,“ konstatovala rada města. „Z uvedených důvodů jsme se rozhodli k těmto legislativním historickým změnám,“ dodala rovněž rada města.

Amsterodamské noviny Het Parool označily opatření za „historické“ a poznamenaly, že po desetiletí byl Amsterdam známý po celém světě jako město, „kde bylo všechno možné a všechno bylo přípustné včetně kouření trávy a užívání drog na ulici“. Nedávno však dodala, že nadměrný cestovní ruch učinil vnitřní město prakticky neobyvatelným. Zahraniční turisté a domácí návštěvníci dělají hodně hluku, močí na ulici, zvracejí, provozují sex a považují čtvrť červených luceren za zábavní park, ne za obytnou oblast“.

DŘÍVE JSME PSALI:

Pařížské doupě neřesti Moulin Rouge je k nepoznání

David Bárta — 23. 05. 2022
Když se řekne Moulin Rouge, asi všichni si vybavíme červený podnik s nápadným mlýnem na střeše. Není divu, že přitahuje pozornost.

Téměř celá městská rada podporuje nová opatření, informovala nizozemská média. Zahraniční turisté zapomínali na skutečnost, že zde bydlí a trvale žijí místí obyvatelé, že jsou zde turisté z nejrůznějších částí světa pouze na návštěvě. Město a vyhlášené lokality, kde bylo téměř vše dovoleno zahraniční turisté začali ve velkém zneužívat a místím už „došla trpělivost,“ jak se lidově říká.

Město také dokonce zvažuje možný zákaz rozluček se svobodou a starosta města chce dokonce zakázat turistům vstup do svých coffee shopů s konopím.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu