Co znamenají sny? Jak dlouho se nám sny zdají a jak si je máme vyložit?

Publikuje: Nikola Macáková — 11. 05. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Co znamenají sny? Jak dlouho se nám sny zdají a jak si je máme vyložit?

Sen je zážitek iluzorních hlasů nebo jiných vjemů vytvářených mozkem během spánku v rámci procesu snění.

Sny často ukazují události, které jsou ve skutečnosti nepravděpodobné, a jsou obvykle mimo kontrolu spící osoby. Vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek a představ spícího. Sen je tudíž významná psychologická událost,“ uvádí k tématu Wikipedia.

Někdy lidé zažívají během snění silné emoce; strašidelné nebo znepokojivé sny se označují jako noční můry a noční děsy.

Mnoho lidí věří, že sny mají určitý význam, a proto se snaží své sny určitým způsobem popsat a pak k nim přiřadit význam. Pro pohodlnější určování významu snů vznikly speciální výkladové knihy zvané snáře. V historii se často věřilo, že sny předpovídají budoucnost, někteří lidé věří, že ve snu rozmlouvají se svým bohem, odborná veřejnost se staví k významu snů jakožto možnosti předpovědi budoucnosti spíše chladně až záporně,“ píše otevřená encyklopedie.

Sen na obraze Karla Brjullova. Zdroj: Karl Brjullov / tamsquare.com / commons.wikimedia.org

Vědecká disciplína zabývající se sny se odborně nazývá oneirologie.

Snář a sny
Snář je nástroj, který nám pomáhá porozumět našim snům a jejich významu. Sny jsou zrcadlem naší duše, odhalují naše skryté touhy, obavy, vzpomínky a naděje. Sny nám také mohou přinést důležité zprávy, varování nebo předpovědi budoucnosti.

Výklad snů není jednoduchá věda, ale spíše umění. Každý sen je individuální a závisí na kontextu, osobnosti a situaci snícího. Proto není možné najít jednoznačnou interpretaci pro každý sen, ale pouze obecné směry a symboliku.

Sny a jejich význam již dlouhá léta vrtají hlavou různým odborníkům i laické veřejnosti. Sigmund Freud se jimi zabýval z jiného úhlu pohledu. Většina jeho výkladů je spojována s falickými symboly či sexem jako takovým.

Symboly, které se vám ve snu objeví, nemají pro každého stejný význam, proto bychom se měli místo pohledu do snáře raději zamyslet nad tím, jak a co to vše může znamenat pro nás osobně.

Co znamenají sny?
Sny jsou produktem našeho podvědomí, které zpracovává informace a emoce z našeho bdělého života. Sny nám také umožňují přístup k naší kreativitě, intuici a duchovnímu rozměru. Sny nám také mohou ukázat naše skryté potenciály, talenty nebo problémy.

Jak dlouho se zdá sen?
Průměrný člověk se zdá asi 4-6 snů za noc, ale většinu z nich si nepamatuje. Sny se zdají hlavně během REM fáze spánku, která nastává několikrát za noc a trvá asi 10-20 minut. Čím déle spíme, tím delší a živější sny máme.

Jak si vyložit sen?
Pokud chceme porozumět našim snům, je dobré si je zapisovat hned po probuzení, než je zapomeneme. Pak se můžeme zamyslet nad tím, co se nám zdálo, jak jsme se cítili, kdo byl ve snu přítomen a co se dělo. Můžeme také použít snář jako pomocný průvodce, který nám nabídne možné významy různých symbolů a motivů ve snu.

Snář je ale pouze orientační a nemůže nahradit naši vlastní intuici a zkušenost. Každý sen je unikátní a má pro nás osobní význam. Proto bychom měli být otevření různým možnostem interpretace a nebrat je jako definitivní pravdu.

Snář je také zdrojem inspirace a zábavy. Můžeme si pohrát s naší fantazií a představivostí a objevovat nové světy a možnosti ve snu. Snář nám také může pomoci poznat sebe sama lépe a rozvíjet naši osobnost.

Snář je tedy užitečným pomocníkem pro každého, kdo se zajímá o své sny a jejich význam. Snář nám nabízí důvěryhodné informace o tom, co se nám zdálo a co to může znamenat pro nás i pro naši budoucnost.

Obsah snů – zdroje obsahu snů lze rozdělit na:

  • vnější zdroje, např. zvuky, chlad, teplo – člověku, kterému se svezla přikrývka, se zdá o studené vodě apod.
  • vnitřní zdroje, např. hlad, únava, bolest, začínající nemoc, sexuální podráždění, u žen má vliv na sny i menstruační cyklus,
  • vzpomínky, představy, a to nedávné i velmi staré – zážitky, které představují naše nevyřízené záležitosti, inventář toho, co jsme nedokázali vyřešit nebo co nás tíží např. špatné vzpomínky.

Sen slouží k udržení spánku a neutralizuje působení negativních zážitků. Sen tedy právě proto reaguje na vnější podněty aby zabránil probuzení a chránil tak spánek. Ve snu se však reálná událost, která je předlohou ke snu, často maskuje a zhušťuje, takže lze jen obtížně odhalit vztah mezi zjevným obsahem snu a jeho skrytou příčinou.

DŘÍVE JSME PSALI:

Žena měla věštecký sen, který se splnil. Co se stalo?

Nikola Macáková — 26. 02. 2023
Žena tvrdila, že žádné nadpřirozené schopnosti nemá. Prý pro tyto věci nemá cit. Ukázalo se však, že své nadání pouze neuměla využívat.

Z výzkumů odborníků bylo zjištěno, že obsah snů je závislý na pohlaví i věku snící osoby – ve snech mužů se častěji objevuje násilí (ať už páchané snícím nebo na snícím), sexuální motivy, neznámí lidé v neznámých prostředích, oproti tomu ženy více sní o domově a známém prostředí, známých lidech. Dětské sny bývají bohaté na fantastické motivy, často se v nich objevují např. divoká zvířata. Dále bylo zjištěno, že asi 65 % snů je nepříjemných (strašidelných, smutných, rozčilujících) a pouze 20 % příjemných (zábavných, vzrušujících, radostných),“ píše Wikipedia.

Výklad snů
Za dobu existence lidstva lze zaznamenat v každé epoše, ve které člověk dokázal souvisle a cíleně přemýšlet o jevech jemu blízkých, velice časté snahy vykládat významy snů. Z historického hlediska můžeme rozdělit tuto tendenci na tři směry: symbolický výklad snů, šifrovací výklad snů, analytický výklad snů.

Závěrem by bylo dobré zmínit také skutečnost, že existuje tzv. Hobsonův výklad snů.

Americký psychiatr a výzkumník snů John Allan Hobson se zabývá otázkou, zda mají sny nějaký smysl. „Ve svých teoriích tvrdí, že veškeré snění je pouze výsledkem elektrochemických signálů v mozku. Nemají prý ale žádný význam, ten snům přisuzují až lidé a to kvůli kontextu. Lidé se obecně snaží vždy události zařadit do kontextu a pojmout je jako příběhy. To stejné podle Hobsona dělají i se sny. Z jeho pohledu jsou tedy sny pouze signály mozku bez nějakého smyslu,“ píše k tématu otevřená encyklopedie.

Použité zdroje: Wikipedia (Sen)
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu