Čína prohlašuje, že disponuje nejrychlejším internetem na planetě

Publikuje: David Bárta — 19. 11. 2023
Zdroj: David Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Čína prohlašuje, že disponuje nejrychlejším internetem na planetě

Čína a Huawei oslavují: 3000 km internetová síť s rekordní šířkou pásma 1,2 Tbps. Ovšem otázky ohledně pravdivosti úspěchu stále zaznívají.

Čínské společnosti Huawei Technologies a China Mobile dokončily výstavbu internetové sítě, která se táhne přes 3000 kilometrů, spojující Peking a jižní část země. Tato síť dosahuje nejvyšší stabilní a spolehlivé šířky pásma na světě – 1,2 terabitů za sekundu, což je několikanásobně vyšší než běžné rychlosti po celém světě. Čína označila tento úspěch za svůj nejnovější technologický průlom, jak uvedla agentura Bloomberg.

Při výstavbě této sítě spolupracovaly firmy s Univerzitou Čching-chua a výzkumnou společností Cernet.com. Zkušební provoz sítě byl spuštěn 31. července a od té doby prošla řadou testů potvrzujících dosažení tohoto významného milníku, jak informovala univerzita, na které studoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

Univerzita prezentuje tento projekt jako první svého druhu postavený výhradně na domácí technologii. V oficiálním prohlášení významně ocenila společnost Huawei, která se nedávno dostala do popředí pozornosti poté, co v srpnu uvedla na trh chytrý telefon pro síť 5G s vyspělým procesorem vyrobeným v Číně. Tato událost vyvolala oslavy jak ve státních médiích, tak na sociálních sítích. Zároveň vyvolala debatu ve Spojených státech ohledně toho, zda vláda prezidenta Joea Bidena učinila dostatek k omezení čínských technologických úspěchů.

DŘÍVE JSME PSALI:

Jak podmořské kabely spojují internetem kontinenty?

David Bárta — 12. 03. 2023
Podle Wikipedie vůbec první pokusy spojení dvou kontinentů podmořskou kabelovou komunikací byly podniknuty v roce 1847.

Agentura Bloomberg však upozornila, že pravost těchto tvrzení není ověřena. V únoru letošního roku oznámila firma Nokia, globální konkurent Huawei, že dosáhla rychlosti 1,2 terabitů za sekundu v optické síti v Evropě na vzdálenost přibližně 118 kilometrů.

Podle analýzy serveru statista.com průměrná rychlost stahování internetu ve světě dosahuje letos 46,8 megabitů za sekundu z 220 zemí. Nicméně mezi regiony existují výrazné rozdíly; v západní Evropě dosahuje průměrná rychlost stahování 118,7 megabitů za sekundu.

Použité zdroje: ag. Bloomberg, statista.com, redakční zdroje,
(redakční text – D. Bártra)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu