Jak reálně fungují UFO ?

Publikuje: David Bárta — 11. 05. 2022
Úvodní stránka » Kokteil » Jak reálně fungují UFO ?

Asi jednou z největších záhad světa či této planety je téma UFO. Jak UFO fungují? To se vám pokusíme vysvětlit v následujícím článku.

Dne 9. prosince 1965 stovky svědků viděly podivný objekt, který narazil do lesa v Kecksburgu v Pensylvánii… Brzy ráno 27. prosince 1980 spatřili dva příslušníci bezpečnostní hlídky amerického letectva zářící kovový předmět vznášející se nad Rendlesham Forest v Suffolku v Anglii. Mezi lety 1989 a 1990 byly na obloze nad Belgií hlášeny stovky obrovských trojúhelníkových objektů… 5. ledna 2000 majitel firmy a několik policistů v Illinois viděli obrovský, jasně osvětlený objekt šipka po obloze.

Tisíce lidí po celém světě hlásily události právě jako tyto – podivné, neidentifikované létající plavidlo, které se vznáší ve vzduchu nebo přistává na zemi. Jsou tyto neidentifikované létající objekty – UFO, jak se jim říká – mimozemské kosmické lodě, které nás navštěvují ze vzdálených planet? Nebo jsou to prostě high-tech vojenská plavidla, meteorologické balóny nebo jiná snadno vysvětlitelná pozorování?

Tento článek se zabývá mýty a záhadami obklopujícími UFO a zdůrazňuje objevy, které vědci dosud učinili, a velkou neznámou, která stále obklopuje tyto podivné létající objekty.

Co jsou UFO?

Údajné pozorování UFO v Passorii v New Jersey. Fotografie zachycující UFO na obloze. Zdroj: CIA (publikováno se svolením autora).

Přibližně v polovině 20. století americké letectvo vytvořilo frázi „UFO“ jako chytlavý termín pro jakýkoli „neidentifikovaný létající objekt“ – neznámá světla a disky spatřené na obloze. Ale mezi ufology (nadšenci UFO a výzkumníky) se tento termín stal synonymem pro mimozemské kosmické lodě.

Allen Hynek definoval UFO jako:

Hlášené vnímání objektu nebo světla pozorovaného na obloze nebo na zemi, jehož vzhled, trajektorie a obecné dynamické a luminiscenční chování nenaznačují logické, konvenční vysvětlení a které je nejen mystifikující pro původní percipienty, ale zůstává neidentifikováno po důkladném prozkoumání všech dostupných důkazů osobami, které jsou technicky schopné provést identifikaci podle zdravého rozumu, pokud je to možné.
UFO se často odhaluje jako něco velmi dobře známého – například meteorologický balón nebo světla letadel. Ale v 5 až 10 procentech případů UFO zůstává objekt záhadou.

Pozorování UFO

Pozorování UFO byla spojena s takzvanými mimozemskými únosy, při kterých lidé říkají, že byli převezeni do mimozemské kosmické lodi a podrobeni různým fyzikálním vyšetřením – dokonce i mimozemským experimentům s křížením.

UFO byla také spojena s kruhy v obilí, podivnými a někdy nevysvětlitelnými vzory, které se tvoří přes noc na polích.

UFO byla obviňována z mrzačení zvířat – koně, kozy, krávy, jeleni a další tvorové byli nalezeni bez krve a jejich orgány byly odstraněny. Teorie mimozemšťanů vzniká proto, že obvykle nejsou kolem zvířete nalezeny žádné stopy, které by naznačovaly, že za to byl zodpovědný člověk.

Během pozorování UFO jsou často hlášeny podivné jevy, jako je rušení rádia a televize nebo selhání zapalování automobilu. Mnoho UFO zanechává podivné vizitky, jako jsou zářezy v zemi; spálená nebo zploštělá vegetace; pavučinové struny, které visí z telefonních sloupů a stromů a rozpadají se na dotek; a kusy neidentifikovatelných trosek.

PSALI JSME:
Oblast 51 stále přitahuje pozornost milovníků konspiračních teorií. Co tají americká vláda?

Takže, jsou to opravdu mimozemské kosmické lodě pilotované mimozemskými bytostmi, nebo jsou to pozemské objekty, které prostě nebyly řádně identifikovány? Tato otázka vyvolala značnou kontroverzi a postavila ty, kteří věří v UFO, proti těm, kteří říkají, že potřebují vidět více vědeckých důkazů o UFO.

Průzkumy ukazují, že drtivá většina Američanů věří, že inteligentní život existuje i jinde ve vesmíru. Více než 60 procent respondentů v průzkumu CNN z roku 1997 uvedlo, že věří, že mimozemšťané kontaktovali lidi; přibližně 50 procent uvedlo, že si myslí, že mimozemšťané unesli lidi; a 80 procent věří, že vláda skrývá něco o mimozemském kontaktu.

Lidé, kteří tvrdí, že viděli UFO, jsou přesvědčeni, že to, co viděli, je skutečné. Říkají, že tyto mimozemské bytosti přišly na Zemi, aby studovaly lidskou rasu, vytvořily nový hybridní druh nebo jednoduše komunikovaly s lidmi.

Ale skeptici říkají, že existuje překvapující nedostatek skutečných vědeckých důkazů, které by dokázaly – nebo vyvrátily – fenomén UFO. Tvrdí, že většina UFO se ukáže být identifikovatelnými jevy – vše od meteorologických balónů přes meteorické roje až po podvody.

Vlády zemí a UFO

V roce 1940 se vláda Spojených států intenzivně zabývala výzkumem UFO. Americké letectvo začalo vyšetřovat UFO v roce 1948 v rámci programu nazvaného Project Sign. Název byl později změněn na Projekt Blue Book a mezi lety 1948 a 1969 vláda vyšetřovala více než 12 000 pozorování UFO. Z nich bylo 11 917 objeveno jako pozemské objekty, jako jsou meteorologické balóny a satelity; povětrnostní jevy, jako jsou blesky a odrazy; astronomické události; nebo hoaxy. Zbývajících 701 případů bylo nevysvětleno.

Mimozemšťan. (realita nebo fikce…) Zdroj: PixaBay.com / 0fjd125gk87

V roce 1969 letectvo ukončilo projekt Blue Book s odvoláním na nedostatek přesvědčivých důkazů. Projekt Blue Book dospěl k závěru, že:

  • Žádné UFO hlášené, vyšetřované a vyhodnocované letectvem nikdy neposkytlo žádný náznak ohrožení naší národní bezpečnosti.
  • Letectvu nebyl předložen žádný důkaz nebo jím objeven, že pozorování kategorizovaná jako „neidentifikovaná“ představují technologický vývoj nebo principy mimo rozsah současných vědeckých poznatků.
  • Neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že pozorování kategorizovaná jako „neidentifikovaná“ jsou mimozemská vozidla. (Zdroj: Ministerstvo obrany USA).

Výzkum UFO pokračuje v soukromém sektoru. Institut SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) pravidelně monitoruje oblohu a hledá signály ze vzdálených planet. Koncem roku 1990 něco zachytili – opakující se vzorec přicházející ze vzdálenosti asi 1 milionu mil. Ale během několika hodin vědci SETI identifikovali vzor jako signál z observatoře soho, která je na oběžné dráze asi 1 milion mil od Země. (Chcete-li se dozvědět více o SETI, jeho projektech a o tom, jak můžete být součástí vyhledávání, viz Jak SETI funguje.)

Ačkoli projekt Blue Book ukončil oficiální vládní vyšetřování UFO, existují lidé, kteří věří, že vláda něco skrývá.

Jednoho letního večera v roce 1947 obyvatelé nedaleko Roswellu v N.M. viděli na obloze podivná světla a pak uslyšeli hlasitou havárii. Ráno po prudkém bouřce byl předák ranče jménem Mac Brazel venku a kontroloval své ovce, když našel podivné trosky. Kontaktoval svého místního šerifa, který to oznámil vládě. Trosky byly převezeny na letiště Roswell Army Air Field a nakonec letecky dopraveny na Wright Field v Daytonu v Ohiu. 8. července 1947 vydal plukovník William Blanchard z 509. bombardovací skupiny v Roswellu tiskovou zprávu, v níž uvedl, že armáda našla trosky „havarovaného disku“. O několik hodin později vydal generál Roger Ramey, velitel osmého letectva na vojenském letišti Fort Worth v Texasu, druhou tiskovou zprávu, v níž první z nich odmítl. Podle Rameyho trosky, které Blanchardovi muži objevili, nebyly ničím jiným než meteorologickým balónem a jeho radarovým detektorem.

Která tisková zpráva byla pravdivá? Věřící v UFO říkají, že první z nich byla pravda a druhá byla součástí komplikovaného ututlávání, které se táhlo více než půl století.

Věří, že vláda skutečně získala plavidlo a jeho mimozemskou posádku. Očití svědci uvádějí, že viděli zakrytá těla odnášená armádou. Několik lidí uvedlo, že byli přítomni pitvě mimozemšťanů. Teoretici z Roswellu tvrdí, že vláda se tajně setkává s mimozemšťany od havárie na místě zvaném Area 51 v odlehlé části Nevady.

Další teorie týkající se údajného vládního utajování zahrnuje umlčení svědků. Řada svědků UFO uvádí, že byli navštíveni muži v černých oblecích, kteří se je snažili zastrašit, aby mlčeli. Tito takzvaní „muži v černém“, kteří se dostali do pozornosti veřejnosti v knize Graye Barkera z roku 1956 „Věděli příliš mnoho o létajících talířích“, jsou považováni buď za mimozemšťany skrývající své vlastní důkazy, nebo za vládní agenty, kteří se snaží zakrýt přistání mimozemšťanů. Podle většiny zdrojů je Barkerova kniha dílem fikce. Mytologie obklopující Muže v černém zplodila dva populární filmy, televizní seriál a videohru.

Zatímco vláda popírá jakékoli zapojení do ututlávání UFO, další skupina lidí tvrdí, že je velmi důvěrně spojena s UFO: unesení mimozemšťany.

Pitva mimozemšťanů

Anglický podnikatel Ray Santilli tvrdí, že když zkoumal filmové záběry pro hudební video, narazil na záběry mimozemské pitvy z havárie UFO v Roswellu v.M roce 1947 v New Yorku. Záběry byly následně vysílány v roce 1995 ve speciálu Televize Fox „Alien Autopsy: Fact or Fiction?“ Fox později přiznal, že záběry byly podvodem, natočeným v roce 1994 s herci.

Mimozemšťan – děsivá fotografie, kterou nejmenovaná vláda roky tajně skrývala. Dnbes je fotografie volně dostupná na internetu. Zdroj: Pixabay.com/LionFive

Setkání s mimozemskou civilizací

Opravdu mimozemšťané vzali lidi do svých kosmických lodí a experimentovali na nich? Mnozí říkají, že ano. Pravděpodobně první zpráva o únosu mimozemšťany pocházela od páru z New Hampshire jménem Barney a Betty Hill. 19. září 1961 pár projížděl venkovskou oblastí v centru New Hampshire, když si všimli pohybujícího se světla na obloze. Když se objekt přiblížil, viděli, že je velký a plochý s vícebarevnými světly a mnoha řadami oken. Když se Barney podíval na plavidlo dalekohledem, údajně v něm spatřil tvory, z nichž jeden vypadal jako vůdce. Vyděšený pár odjel domů. Několik dní po jejich spatření začala mít Betty noční můry o tom, že je uvnitř plavidla. Později, v hypnóze, si pár vzpomněl, že byl vzat do UFO a experimentoval na něm.

Setkání s mimozemskou civilizací, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay.com

Říkaly Hills a tisíce dalších lidí, kteří říkají, že byli od té doby uneseni, pravdu? Skeptici tvrdí, že mimozemšťané s očima kolem doku, které Barney popsal, byli vysíláni v epizodě „Outer Limits“ pouhých 12 dní před hypnózou, ve které je popsal.

Příběhy unesených jsou si však pozoruhodně podobné. Mnoho lidí si vzpomíná, že se koupali ve světle a cítili se paralyzováni. Pak je tu pocit, že jste unášeni v paprsku světla k čekající mimozemské kosmické lodi. Popisují vyšetřovnu, ve které jsou jejich těla strkána, postrkována a studována různými způsoby. Mnozí vyprávějí o tom, že jim byly z těl odstraněny spermie nebo vajíčka a použity k produkci mimozemských lidských potomků, o kterých někteří lidé tvrdí, že se s nimi setkali, když se později vrátili do kosmické lodi.

Tyto vzpomínky mohou znít jako fantazie, ale někteří vědci říkají, že unesení mimozemšťané sdílejí mnoho stejných příznaků posttraumatické stresové poruchy jako váleční veteráni. Když poslouchají zvukové pásky zvuků, které odrážejí jejich zkušenosti, vykazují fyzické příznaky – jejich dlaně se potí, jejich svaly se stahují a jejich srdeční frekvence se zvyšuje, uvedl výzkumník Harvardské univerzity Richard McNally a jeho kolegové v červenci 2004 v časopise Psychological Science.

Také se zdá, že načasování příběhů o únosech se shoduje s pozorováním UFO v okolí. Mnoho z unesených je hlášeno jako pohřešovaní, když tvrdí, že byli uneseni, a když se vrátí, mají na těle podivné řezné rány a modřiny.

Ačkoliv se pozorování UFO stala v posledním půlstoletí běžnějšími, v průběhu věků byla zaznamenána pozorování podivných létajících objektů. Spisovatel Erich Von Däniken napsal více než dva tucty knih, včetně „Vozy bohů? Nevyřešená tajemství minulosti“ tvrdí, že mimozemšťané navštěvují Zemi desítky tisíc let. Bible, říká, je plná odkazů na mimozemské návštěvníky. Tvrdí, že pomohli postavit pyramidy, představili umění a společenský řád starým lidem a dokonce se křížili s našimi předky, aby vytvořili náš moderní druh.

Starověké indické sanskrtské texty údajně popisují létající stroje, nazývané vimanas, používané bohy k boji v bitvách na obloze. V jednom textu je popsána konstrukce vimana (v překladu):

… jako velký létající pták z lehkého materiálu. Uvnitř je třeba umístit rtuťový motor se železným topným zařízením pod ním. Prostřednictvím síly latentní ve rtuti, která uvádí hnací vichřici do pohybu, může člověk sedící uvnitř urazit na obloze velkou vzdálenost. Pohyby vimany jsou takové, že může vertikálně stoupat, vertikálně sestupovat, pohybovat se šikmo dopředu a dozadu.

Pravděpodobně k prvnímu modernímu blízkému setkání s mimozemskou kosmickou lodí došlo 24. června 1947. Soukromý pilot kenneth Arnold letěl poblíž Mt. Rainier ve státě Washington, když spatřil devět létajících objektů ve tvaru půlměsíce. Pozoroval, že objekty se pohybují rychlostí přes 1000 mil za hodinu, což je mnohem rychleji, než by v té době mohlo letět jakékoliv umělé letadlo. Jeden reportér píšící událost označil objekty za „létající talíře“ a popis se zasekl.

Od té doby se objevily zprávy o pozorování UFO v Anglii, Austrálii, Číně, Mexiku, Rusku, Španělsku, Itálii, Spojených státech a většině dalších zemí po celém světě.

7. července 1947: Havárie UFO v Roswellu, Nové Mexiko

Téměř každý ve Spojených státech slyšel o malém městě známém jako Roswell v Novém Mexiku. Většina lidí ví, že existuje nějaké spojení mezi Roswellem a UFO. Ale ne mnoho lidí zná detaily.

Proč se incident v Roswellu stal tak obrovským problémem?

Protože je to nejdůvěryhodnější pozorování UFO vůbec. Za prvé, americká armáda ve skutečnosti poslala tiskovou zprávu, která tvrdila, že létající disk havaroval v Roswellu v červenci 1947. Tisková zpráva také tvrdila, že armáda disk získala zpět. Později byla tato tisková zpráva stažena, přičemž armáda tvrdila, že to byla velká chyba a nadsázka a disk byl ve skutečnosti meteorologický balón. Ale v té době už byl tisk celý příběh a odvolání jen rozdmýchalo plameny. 

Druhá věc, která přilévá olej do ohně, je způsob, jakým armáda nakládala s důkazy. Armáda vyzvedla všechny trosky z místa havárie v Roswellu – včetně kusů trosek, které shromáždili jednotlivci z Roswellu – a pak všechny tyto důkazy zmizely.

Třetí věc – věc, která vzala tento incident do stratosféry z hlediska veřejného zájmu – je myšlenka, že mimozemská těla byla vyzvednuta z místa havárie spolu s troskami.

Agent „K“ a agent „J“ ve filmu Men-in-black. Zdroj: latimesblogs.latimes.com (press media).

V roce 1994 Pentagon vydal zprávu, která se pokusila celý incident uklidnit [Zdroj: CNN]. Zdá se, že to mělo opačný účinek. Pentagon opět tvrdí, že plavidlo bylo ve skutečnosti experimentálním meteorologickým balónem a těla byla ve skutečnosti figuríny použité v experimentu.

Takže, co se vlastně stalo? Svět se to možná nikdy nedozví.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu