Oblast 51 stále přitahuje pozornost milovníků konspiračních teorií. Co tají americká vláda?

Publikuje: David Bárta — 07. 05. 2022
Úvodní stránka » Kokteil » Oblast 51 stále přitahuje pozornost milovníků konspiračních teorií. Co tají americká vláda?

Oblast 51 si za dobu své existence už docela vydobyla jméno. Je jen málo z nás, kdo by nevěděli, čeho se tento název týká.

A pro ty, co si doposud s tímto názvem nic nespojili, dáme malou nápovědu – oblast 51 se nachází v USA v nevadské poušti a láká pozornost především milovníků konspiračních teorií, a to zejména těch s UFO tematikou.

AREA51, USA, Nevada – WARING! Zdroj: PixaBay.com/LeeD

Výprava do pouště

Naposledy kolem ní vznikl poprask letos v létě, kdy se statisíce lidí z celého světa chystaly vypravit právě sem – za mimozemšťany. A na počátku toho všeho byl přitom jen nevinný vtípek, který mladý student vypustil na Facebook. Událost, kterou Matty Roberts na síti vytvořil, nesla název „Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us“, v českém překladu „Zaútočme na Oblast 51, všechny nás zastavit nemůžou“. Už z názvu vyplývá, že se mělo jednat o jakousi hurá akci, při které se mělo proniknout do přísně střežené oblasti a konečně odhalit, co tam vlastně americká vláda skrývá. Akce se měla konat 20. září a většině soudných lidí snad bylo od začátku jasné, že jde o pouhou recesi. Jenže ne všichni lidé jsou skutečně soudní, že ano. Během pár dní projevily o tuto událost zájem až tři a půl miliony lidí z celého světa a alespoň někteří z nich vzali tuto výzvu zcela vážně.

Mimozemšťan, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay.com

Moc sociálních sítí a zfanatizovaného davu neradno podceňovat. Událost tak vzala vážně i americká vláda a obavy vyjádřilo také letectvo, které zde má výcvikové středisko. Už i jen proto, že oblast, kde se tato základna nachází, leží ve velmi málo zalidněné části Spojených států a takovýto nápor lidí by doslova mohl zlikvidovat místní infrastrukturu. Vláda proto zablokovala webové stránky a další on-line platformy, kde nadšenci událost plánovali. Vydala také několik varování, že neoprávněné vniknutí do střeženého armádního prostoru představuje nebezpečí. Napětí tedy vyvrcholilo 20. září, kdy celý svět očekával, kolik lidí vlastně nakonec dorazí, ale překvapení se nekonalo – sešla se zde jen asi stovka nadšenců do UFO tematiky, ale i tak se pro mladého studenta a jeho vtip mohlo jednat o poměrně velký úspěch.

Svědectví o létajících talířích

A nyní tedy k samotným důvodů, proč je o tuto oblast dlouhodobě projevován tak velký zájem ze strany široké veřejnosti. Senzaci vyvolal koncem 80. let Američan Robert „Bob“ Lazar, který zde měl mezi prosincem 1988 a dubnem 1989 pracovat jako inženýr. V živém televizním rozhovoru tehdy sdělil, že se v podzemních prostorech podílel na stavbě létajícího talíře a jeho pohonné jednotky a prý se tam skladovalo několik originálních mimozemských technologií. Americká vláda samozřejmě tuto zprávu zcela popřela, nicméně pravdou bylo, že Robert Lazar si nevymyslel minimálně to, že v oblasti skutečně v té době pracoval. I když se jedná o záležitost starou 30 let, rozhodně se na to nezapomnělo.

UFO, ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Společnost Netflix před několika měsíci natočila dokumentární pořad, kde Bob Lazar o své práci s mimozemskou technologií podrobně hovoří.

Area 51 USA. Zdroj: PixaBay.com/LionFive

Pitva mimozemšťana

Zde to ale rozhodně nekončí. Možná daleko známější je celá aféra ohledně pitvy mimozemšťana. Obrovskou pozornost na sebe strhl na konci 70. let také jaderný fyzik a ufolog Stanton Terry Friedman, který zkoumal takzvaný roswellský incident: v červnu 1947 měl nedaleko Roswellu v Novém Mexiku spadnout mimozemský létající talíř. Uvnitř byla nalezena těla mimozemšťanů, která byla následně podrobena pitvě. Nicméně, žádné nezvratné důkazy pro ani proti prostě neexistují.

Oblast 51 sice skutečně existuje, ale podle americké vlády se jedná o zařízení určené k testování letecké techniky. Ale kdo ví – někdy mohou být pravdivé i ty nejšílenější scénáře.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu