Umělá inteligence prezidentem? Důraz by kladla na učení cizích jazyků i zvýšení daně za čokoládu

Publikuje: Nikola Macáková — 10. 01. 2023
Zdroj: Martin Richter / aignos.cz
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Umělá inteligence prezidentem? Důraz by kladla na učení cizích jazyků i zvýšení daně za čokoládu

Umělá inteligence zažívá v poslední době ohromný rozmach. UdálostiExtra o tématu informoval předseda vzdělávacího projektu Aignos M. Richter.

Loni upoutaly pozornost široké veřejnosti především dovednosti systémů generativní AI, které umí podle zadání vygenerovat takřka jakýkoliv obrázek nebo text. Kam až tato technologie může dojít, ilustruje interaktivní projekt AI prezident, který ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby kromě lidí kandidovala také umělá inteligence. „Autoři z neziskového vzdělávacího spolku Aignos chtějí pomocí vygenerovaného kandidáta před prezidentskými volbami ilustrovat potenciál i rizika této technologie,“ uvedl v úvodu spoluzakladatel a předseda neziskového vzdělávacího projektu Aignos Martin Richter.

Vygenerovaný kandidát Artur Robotník

Dovednosti umělé inteligence se každým rokem posouvají mílovými kroky. V posledních měsících se pozornost upřela především na obrázky a texty, které vznikají díky tzv. generativní umělé inteligenci. Jedním z projektů, který představuje širokou paletu možností ve využití kreativní umělé inteligence, je kompletně vygenerovaný prezidentský kandidát. Jeho autoři nechali umělou inteligenci vytvořit kandidátův vzhled, vlastnosti i politické postoje. „Jmenuji se Artur Robotník a jsem umělá inteligence tvořená pro prezidentské volby. Jsem neúnavný a vždy se snažím dělat to nejlepší. Jsem tady, abych pomohl lidem a ukázal jim, že umělá inteligence může být lepší prezident než kdokoliv jiný,“ představuje se fiktivní kandidát na post prezidenta ČR.

Ondřej Hrách, spoluzakladatel spolku Aignos, jenž se zabývá zvyšováním gramotnosti o umělé inteligenci a který za fiktivním kandidátem stojí, popisuje proces Arturova vzniku za pomoci kombinace programů umělé inteligence: „Informace o kandidátovi, jeho názory a priority jsme vygenerovali prostřednictvím jazykového modelu GPT-3. Tento model je schopný automaticky tvořit originální textový obsah na základě zadání uživatele. Vzhled kandidáta jsme pak vytvořili v aplikaci Midjourney – ta na základě textového vstupu generuje originální obrázky.

Umělá inteligence navrhuje zvýšení daně za čokoládu i povinné IQ testy

Všechny vlastnosti Artura Robotníka, včetně jeho jména, vznikly interakcí autorů s jazykovým modelem GPT-3 společnosti OpenAI. Umělá inteligence své výstupy vytváří na základě dat, na kterých byla natrénovaná. Tento model se učil na textech z celého internetu, které byly do roku 2020 dostupné. Ve zkratce se dá říct, že když člověk napíše určitou frázi či otázku, model pomocí statistické analýzy dokáže vygenerovat vhodné pokračování textu.

Právě tato vlastnost se projevila, když se umělá inteligence rozhodovala o pohlaví fiktivního kandidáta. Jelikož drtivá většina prezidentských kandidátů v historii byli muži, vyhodnotila AI, že si „vybere“ mužské pohlaví kandidáta. Úsměvně může působit, že si Robotník za své tři priority zvolil povinné IQ testy pro všechny občany, povinnost učit se minimálně jeden cizí jazyk a zvýšení spotřební daně za čokoládu. Podle svých vygenerovaných slov kandidát věří, že testování inteligence je prvním krokem k jejímu zvyšování, které by vedlo k lepšímu životu občanů. A co daň za čokoládu? „Čokoláda je tučná, proto by měla být dražší, aby ji lidé konzumovali méně,“ odpovídá Robotník.

Podpora gramotnosti o umělé inteligenci

V kontextu nadcházejících prezidentských voleb lze na příkladu AI kandidáta ilustrovat základní principy, rizika, potenciál i omezení systémů umělé inteligence. Martin Richter, další spoluzakladatel spolku Aignos, dodává: „Naším primární cílem je zlepšení gramotnosti Čechů v oblasti umělé inteligence. Rozhodně nechceme tvrdit, že by současné systémy umělé inteligence byly lepším prezidentem než kvalitní lidský kandidát. Přesto může náš projekt otevírat zajímavé otázky nejen o technologiích, ale i o tom, co vůbec očekáváme od prezidenta a jaká je podstata jeho funkce.“

DŘÍVE JSME PSALI:

Může technologie vytvořit esej? aneb, jak umělá inteligence spolehlivě poráží lidskou mysl

David Bárta — 18. 12. 2022
Napadlo by Vás někdy, že umělá inteligence může mít schopnost napsat vysoce kvalitní slohovou práci?

S Arturem Robotníkem si může popovídat kdokoli díky konverzačnímu rozhraní postaveném na české platformě Flowstorm. Chatovat s Arturem můžete na webu ai-prezident.cz. Tuto digitální personu využívá spolek Aignos mimo jiné i při svých vzdělávacích workshopech „Tvoříme s umělou inteligencí“, které interaktivní formou představují možnosti kreativního využití umělé inteligence,“ dodal závěrem spoluzakladatel a předseda neziskového vzdělávacího projektu Aignos Martin Richter.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu