Rozvod a Vánoce: jemné nitě v psychice nezletilých dětí

Publikuje: Nikola Macáková — 22. 12. 2023
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Rozvod a Vánoce: jemné nitě v psychice nezletilých dětí

Rozvod manželství není pouze právním procesem, ale také výraznou emocionální zátěží pro všechny zúčastněné. Hlavně pro nezletilé děti.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že pro nezletilé děti je však tento životní zvrat často zvláště náročný, s hlubokými dopady na jejich psychiku a pocity. Jak se děti rozvedených rodičů cítí o Vánocích a vánočních svátcích, a jakým způsobem můžeme tuto citlivou otázku zkoumat?

Emoce na Vánoce

Vánoce jsou obdobím, které by mělo být spojeno s radostí, láskou a rodinnou harmonií. Pro děti rozvedených rodičů však může být tato doba zároveň bojem s vlastními emocemi a ambivalentními pocity. Na jedné straně mohou prožívat radost z vánoční atmosféry a tradic, na straně druhé se však mohou cítit smutné nebo osamělé, zejména pokud jsou konfrontovány s rozdělením rodiny.

Rozchody a psychika dětí

Rozvod může mít různorodé dopady na psychiku dětí. V průběhu této životní změny mohou procházet fázemi zármutku, zlosti, a strachu z budoucnosti. Vánoce, jakožto období zdůrazňující rodinné vztahy, mohou tyto pocity umocnit. Děti se mohou cítit rozpolcené mezi rodiči, snažícími se přizpůsobit novým rodinným dynamikám.

Odborníci a podpora pro děti

Odborníci na dětskou psychologii zdůrazňují význam podpory pro děti v období rozvodu. Komunikace a porozumění ze strany obou rodičů jsou klíčové v tom, aby se děti cítily bezpečně a milovaně. Psychologové také zdůrazňují význam vytváření nových tradic a zážitků, které mohou dětem pomoci vytvořit pozitivní vzpomínky spojené s Vánocemi, i když jsou jejich rodiny nově uspořádány,“ uvádí web cspsychiatr.cz.

DŘÍVE JSME PSALI:

Dětská psychika v rozvodovém vánku: jak se děti vyrovnávají s rozpadem rodiny?

Nikola Macáková — 29. 11. 2023
Rozvod manželů je životní situace, která ovlivňuje nejen samotné partnery, ale má i výrazný dopad na nejzranitelnější členy rodiny - děti.

Odborníci a psychologové se zabývají rozvody manželství z různých perspektiv a zkoumají jejich dopady na jednotlivce i rodiny. Několik hlavních aspektů, které tito odborníci zdůrazňují, zahrnuje:

  1. Emoční zátěž a ztráta:
    • Rozvod může být pro jednotlivce spojen s výraznou emoční zátěží a prožíváním ztráty. Psychologové zdůrazňují důležitost poskytování emocionální podpory v této náročné fázi, aby jednotlivci mohli procházet procesem smíření.
  2. Dopady na děti:
    • Odborníci na dětskou psychologii zkoumají, jak rozvod může ovlivnit psychiku a vývoj dětí. Důraz kladou na potřebu udržování stabilního prostředí pro děti a na spolupráci rodičů ve prospěch jejich dobrovolného vývoje.
  3. Komunikace a spolupráce rodičů:
    • Odborníci zdůrazňují, že komunikace a spolupráce mezi rozvedenými rodiči jsou klíčové pro vytvoření zdravého prostředí pro děti. Efektivní komunikace může pomoci minimalizovat konflikty a umožnit rodičům společně plánovat a rozhodovat ve prospěch dětí.
  4. Psychologická podpora:
    • V mnoha případech může být pro jednotlivce i rodiny prospěšná psychologická podpora. Psychologové mohou poskytnout prostor pro vyjádření emocí, nabídnout nástroje pro zvládání stresu a pomoci jednotlivcům a rodinám lépe porozumět a zvládat změny spojené s rozvodem.
  5. Rozvod a osobní růst:
    • Někteří odborníci zdůrazňují, že rozvod nemusí být pouze negativní zkušeností, ale také příležitostí k osobnímu růstu a novým začátkům. Pro některé jednotlivce může být rozvod krokem směrem k lepšímu životu a vlastnímu seberealizaci.

Emoční problémy

„V rané dospělosti děti rozvedených rodičů, i když již často nežijí se svými rodiči, cítí lítost a starost o své rodiče, především o svou matku. Mohou se cítit přetíženi, když cítí povinnost poskytovat oporu a pomoc svým rozvedeným rodičům,“ vysvětlují odborníci na webu cspsychiatr.cz s odkazem na vlastní zdroje.

Amato, Caspi a Eldeer a Davies a Cummings dodávají, že lidé z  disharmonických a z rozvedených rodin trpí chronickou emoční nejistotou, mají problematické osobnostní charakteristiky. Wallerstein a Blakeslee popisují další problém, který podle nich charakterizuje muže, jejichž rodiče se rozvedli. Uvádějí, že tito muži mají celoživotní problémy s projevováním, nebo dokonce s uvědomováním si emocí, což ohrožuje jejich intimní vztahy a později i manželskou spokojenost. Mnozí se obávají intimity, a proto odkládají závazné vztahy. Wallerstein konstatoval, že když děti, jejichž rodiče se rozvedli, dospívají, objevují se u nich pocity bezmocnosti a tužby po otci. Obávají se zklamání v  milostných vztazích,“ upřesňuje díle web cspsychiatr.cz.

Klinické symptomy, návykové látky a psychosociální problémy

Co se týče průběhu reakce na rozvod, pak akutní reakce, jako strach, smutek, zmatení a podobně, odeznívají relativně rychle.21 Problémy s chováním, zvláště agresivní chování se mírní či mizí po roce. S pokračujícím časem se nicméně příliš nemírní prožitek hněvu. Například hněv na rodiče, který odešel, přetrvává do dospělosti.21 Pomalu odeznívá také zhoršení kognitivních schopností a sociální kompetence. Přetrvávat může deprese a úzkostnost. U  studentů z rozvedených rodin ještě šest let po rozvodu rodičů bylo hodnocení jejich duševního zdraví horší než u studentů z úplných rodin,“ upřesňuje web cspsychiatr.cz.

Čtvrtina adolescentů, jejichž rodiče se rozvedli před šesti lety, mělo klinicky významný problém s duševním zdravím. Adolescenti z rozvedených rodin s větší pravděpodobností užívají drogy a alkohol. Začínají dříve se sexuálním životem, častěji kouří a zneužívají i jiné drogy.

Metaanalýzy výsledků studií konstatují, že děti z rozvedených rodin zakoušejí častěji obtíže v chování a přizpůsobení v dětství, adolescenci a až do dospělosti.

Mají více symptomů deprese, úzkosti, paranoidity a narcismu než dospělí z  úplných rodin. Jsou úzkostnější, sociálně méně průbojní, mají slabší sebevědomí.

Chase-Lansdale, Cherlin a Kiernan ve své longitudinální studii, která zahrnovala velký vzorek dětí v Anglii, konstatovali, že rodičovský rozvod předchází zvýšené riziko psychosociálních problémů v dospělosti. Větší riziko těchto problémů přetrvávalo, i když byl odstíněn vliv problémů s chováním a  školním prospěchem měřenými před rozvodem. To naznačuje, že negativní vliv rozvodu nelze přičíst okolnostem, které rozvod předcházejí, jako je manželský konflikt či ekonomické obtíže,“ píše se dále na odborném webu.

Celkově řečeno, odborníci na psychologii a manželské poradenství zdůrazňují individuální povahu rozvodů a potřebu flexibilních a citlivých přístupů při poskytování podpory jednotlivcům a rodinám v této náročné fázi života,“ doplňuje v citaci web cspsychiatr.cz.

Delikvence

Děti, které vyrůstají v rodinách s rozvedenými rodiči, vykazují častěji tendence k páchání kriminálních činů a mívají vyšší pravděpodobnost, že budou podrobeny vězeňským trestům. Tyto děti se častěji potýkají s behaviorálními problémy, projevují zvýšenou agresivitu a tendence k asociálnímu chování, což může vést k častějšímu zapojení do delikventních aktivit.

Sexuální chování versus jeho dopady

V rámci studií se ukazuje, že dívky, jejichž rodiče prošli rozvodem v jejich dětství, procházejí puberty dříve, jsou sexuálně aktivnější, mají více sexuálních partnerů, častěji končí těhotenstvím v mladém věku a opouštějí domov v ranějším věku. Zajímavým faktorem je, že třicet procent adolescentů z rozvedených rodin přivede dítě na svět, což je dvojnásobek oproti adolescentům z neporušených rodin. V milostných vztazích se projevují častěji nejistotou, konflikty a obecným nepohodlím. Studie také ukázaly, že dvacet pět let po rozvodu svých rodičů pouze 60 % dospělých z těchto rodin žilo v manželství, což je markantní rozdíl oproti celkové populaci, kde bylo v manželství 84 % dospělých.

Amato a Booth provedli rozsáhlý výzkum sledující 2000 dospělých žijících v manželství v letech 1980, 1983, 1988 a 1992. Zjistili, že jedinci, kteří vyrůstali v harmonických rodinách, vykazovali nejvyšší úroveň spokojenosti se svými manželstvími, zatímco ti, kteří pocházeli z rodin s disharmonií nebo rozvodem rodičů, měli nižší manželskou spokojenost. Podobné výsledky byly zaznamenány v analýze úrovně konfliktu a stability manželství.

DŘÍVE JSME PSALI:

Záhady podvědomí: proč jsou naše sny tak podivné?

Nikola Macáková — 03. 10. 2023
Proč naše sny často připomínají podivné filmy? Odpověď spočívá ve fázích spánku a našem podvědomí. Přečtěte si, co ...

Výzkum také ukazuje, že lidé vyrůstající v rozvedených rodinách mají větší pravděpodobnost končení svého vlastního manželství rozvodem. Partneři z rozvedených rodin vykazují sklony k žárlivosti, obtížně ovládají svůj hněv, méně efektivně komunikují a častěji se angažují v mimomanželských vztazích. V konečném důsledku mají tyto osoby častěji status svobodných, osamělých nebo rozvedených rodičů. Celkově lze říci, že tato data naznačují, že schopnost vytvářet a udržovat zdravé partnerské vztahy se přenáší z jedné generace na druhou, což ovlivňuje jak reprodukční, tak sexuální chování potomků rozvedených rodin.

Rodičovství v novém světle

Vánoce mohou sloužit jako příležitost pro rodiče, aby ukázali svou schopnost spolupráce ve prospěch dětí. Společné oslavy a zdvojené úsilí vytvářet bezpečné a láskyplné prostředí mohou poskytnout dětem pocit stability. Podpora ze strany širší rodiny a přátel může být rovněž klíčovým faktorem v procesu adaptace dětí na novou realitu.

V závěru lze konstatovat, že i přes výzvy, které s sebou rozvod nese, mohou Vánoce pro děti rozvedených rodičů být obdobím radosti a lásky, pokud je kladen důraz na komunikaci, porozumění a vzájemnou podporu. Každá rodina je jedinečná, a je na nás vytvářet prostředí, ve kterém se děti mohou cítit milovány a podporovány, a to nejen během sváteční sezóny.

Použité zdroje: Použity zdroje z bakalářská práce „Vliv rozvodu rodičů na děti.is.muni.cz, Autorky: Lucie Ševčíková,
ved. práce: RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D., cspsychiatr.cz, dále redakční informace a zdroje,

(redakční text – N. Macáková)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu