Role reversal: otec v domácnosti a žena jako živitelka rodiny

Publikuje: Nikola Macáková — 13. 10. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Role reversal: otec v domácnosti a žena jako živitelka rodiny

Role v rodině mění moderní doba. Otec v domácnosti a žena jako hlavní živitelka. Nový pohled na rodinné role.

V dnešní době se tradiční rodinné role a dynamika stále více mění. Otcové v domácnosti a ženy, které přebírají roli hlavního živitele rodiny, jsou stále častějším jevem. Toto téma nabývá na důležitosti, neboť odráží vývoj společnosti a změnu tradic.

Rozbití tradičního vzoru

Tradiční rodinný model, kde otec je hlavním živitelem a matka se stará o domácnost a děti, postupně ustupuje do pozadí. Moderní společnost se stále více odtrhává od starých stereotypů a rodiny přistupují k výchově dětí a rozdělení domácí práce s větší flexibilitou. Důležité je, aby rodiče našli model, který jim vyhovuje a dává smysl pro jejich konkrétní situaci.

Otec v domácnosti: rovné postavení

Otcové, kteří se rozhodnou stát se hlavními péči o domácnost a děti, čelí často předsudkům a stereotypům. Nicméně, stále více otců si uvědomuje důležitost své role v rodině a chápe, že pečovat o domácnost a děti je stejně důležité jako finanční příspěvek. Toto rozhodnutí také umožňuje matkám rozvíjet svou kariéru a prosazovat se ve společnosti.

Žena jako živitelka rodiny: rovněž důležitá role

Ženy, které přebírají roli hlavního živitele rodiny, často čelí tlaku a očekáváním spojeným s touto rolí. I když je tato změna stále viděna jako odchylka od tradičního modelu, může to být pro rodiny rozumné rozhodnutí, pokud žena má silnou kariéru nebo rodinu finančně podporuje lépe. Důležité je, že ženy by neměly být omezovány v jejich rozhodnutích, a měly by mít možnost vybrat si svou cestu, která jim dává smysl.

Výhody a výzvy

Otec v domácnosti a žena jako živitelka rodiny mohou nést s sebou několik výhod, ale také výzev. Otcové mohou být blíže svým dětem a aktivněji se zapojit do jejich výchovy. Ženy mohou dosáhnout svých kariérních cílů a finanční nezávislosti. Nicméně, mohou se setkat s tlakem společnosti, která stále preferuje tradiční role.

 Celý den mít na starost dítě (třeba o víkendu), plnit veškeré „povinnosti“, které ženy přes den mají?

Víte, já si to zkusil ve skutečnosti už několikrát. S dítětem jsem byl celý den, k mamince šel pouze na kojení. Musím vám říct, že můj 14hodinový pracovní den je absolutně nic proti tomu, co pozornosti, postřehu, aktivity, mentální i fyzické energie to naše 10 měsíční dítko potřebuje, a to máme jen jedno… Že bych stihl uvařit a uklidit? To ani náhodou… No a já ho měl jen 1 den. Dělat tohle 7 dní v týdnu? To je na mašli,“ píše k tématu na blogu medium.seznam.cz autor Jakub Jonáš.

Od té doby kdykoliv mohu, tak si dítě beru k sobě i na více hodin, aby si i má skvělá žena odpočala. Ve skutečnosti se absolutně pak nedivím jejím občasným emočním výlevům potom, co dojdu z práce a neudělám, co mám. Jsou více, než oprávněné…,“ dodává v krátké citaci Jonáš.

DŘÍVE JSME PSALI:

Češi odcházející: rostoucí náklady, vyšponované a neúnosné ceny. Mladí lidé hledají štěstí mino republiku

Nikola Macáková — 30. 08. 2023
Ano skutečně je tomu tak. Mnoho mladých lidí a rodin nyní opouští Českou republiku. Důvody jsou prosté. V Česku se nedá žít!

Závěrem lze zmínit, že změna tradičního modelu rodiny, kde otec je hlavním živitelem a matka je zodpovědná za domácnost, odráží vývoj moderní společnosti a přináší nové výzvy a příležitosti. Důležité je, aby rodiče volili model, který jim vyhovuje a co nejlépe odpovídá potřebám jejich rodiny. Rovnost pohlaví a rovnoprávnost ve všech oblastech života jsou klíčové hodnoty moderní společnosti, které by měly být podporovány a respektovány.

Použité zdroje: medium.seznam.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu