Rok 2023 a daňové změny v kostce

Publikuje: František Veselý — 11. 11. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Rok 2023 a daňové změny v kostce

S novým rokem přichází i různé změny. Třeba ty daňové. Příští rok se změní paušální daň i limit pro platbu daně z přidané hodnoty.

Od příštího roku by tak podnikatelé mohli vstoupit do paušálního režimu i s výdělkem do dvou milionů korun.

Tři pásma paušální daně budou záležet na příjmech a podle toho se bude odvíjet měsíční platba. S příjmy do jednoho milionu korun ročně bude podnikatel platit 6 208 korun měsíčně, při výdělku od jednoho milionu do 1,5 milionu korun 16 tisíc korun měsíčně a v rozmezí od 1,5 do 2 milionu korun bude měsíční výše paušální daně 26 tisíc korun.

Paušální daň bude příští rok zase vyšší

Zálohy na sociálním a zdravotním pojištěním se zvyšují každý rok. To se týká i paušální daně, která se skládá z 1,15násobku minimální zálohy na zdravotním pojištění, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně z příjmu ve výši 100 korun. Příští rok by tedy mělo být zdravotní pojistné pro paušální daň ve výši 2 722 korun, sociální pojištění 3 386 korun a daň z příjmu zůstává 100 korun. Základní paušální daň pro první pásmo by tedy měla činit 6 208 korun.

Pásma paušální daně

Pásmo Příjem Paušální daň měsíčně
1.pásmo do 1 milionu Kč

6 208 Kč

2. pásmo do 1,5 milionu Kč

16 tisíc Kč

3. pásmo 1,5 až 2 miliony Kč

26 tisíc Kč

 

K paušální dani bude možné se přihlásit znovu do 10. ledna nového roku. Částka je pak splatná do 20. dne kalendářního měsíce, za který se záloha platí. Paušální daň se ale může změnit. Sněmovna ještě bude projednávat vládní návrh, podle kterého by se režim paušální daně rozdělil do tří pásem podle výše příjmu. Navíc by se do tohoto režimu mohli přihlásit i lidé, kteří mají roční výdělek do dvou milionů korun,“ upřesňuje Michal Jelínek.

Podnikatel, který chce platit paušální daň nesmí být současně registrován jako plátce DPH.

Do jakého pásma bude podnikatel zařazen záleží na rozhodných příjmech:

Pro první pásmo:

  • do výše 1 000 000 Kč bez ohledu na to, z jakého činnosti plynou
  • do výše 1 500 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů
  • do výše 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % z příjmů

Pro druhé pásmo:

  • do výše 1 500 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou
  • do výše 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů

Pro třetí pásmo:

  • do výše 2 000 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou

Poplatník, který se rozhodne vstoupit do režimu paušální daně, ovšem ztrácí možnost například uplatnit slevu na poplatníka, slevu na manžela či manželku či slevu na invaliditu. Nemůže také uplatnit úroky z hypoték nebo příspěvky na životní či penzijní pojištění a další. Každá OSVČ si tedy musí důkladně propočítat, zda se jí režim paušální daně vyplatí,“ radí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

K DPH se už letos někteří podnikatelé hlásit nemusejí

Momentálně platí, že podnikatel, který za předchozích 12 kalendářních měsíců překročí obrat 1 milion korun, je povinen do 15 dnů po měsíci, v němž obrat překročil, podat přihlášku k registraci k DPH. Od následujícího měsíce se pak stane plátcem.

To znamená, že osoby, které překročily obrat za předchozích dvanáct kalendářních měsíců, již takovou přihlášku k registraci podat musely, a tím pádem se již plátci DPH staly,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group, a dodává, že jiná situace bude u podnikatelů, kteří obrat překročí až v listopadu 2022 nebo v prosinci 2022.

V takovém případě nemá tento podnikatel povinnost přihlášku do 15. 12. 2022, resp. 15. 1. 2023 podat a plátcem se od ledna 2023, respektive února 2023 nestane,“ upřesňuje Jelínek.

Vzhledem ke stávající situaci zákon zřejmě předpokládá, že podnikatelé budou z důvodu opatrnosti postupovat podle stávajícího platného zákona a přihlášku k registraci podají. V takovém případě mohou podle přechodných ustanovení do 15. 12. 2022, resp. do 16. 1. 2023 nebo do 5 pracovních dnů ode dne nabytí účinnosti zákona sdělit správci daně, zda mají úmysl stát se plátcem, či nikoliv,“ uvádí Michal Jelínek.

DŘÍVE JSME PSALI:

Flexibilní úvazky jsou v kurzu. Firmy je ale moc nenabízejí

František Veselý — 26. 10. 2022
Doba se změnila. Covidová léta nás naučila, že není nutné sedět osm hodin někde v kanceláři daleko od domova.

Ti, co plátci DPH jsou, mají příjem do dvou milionů korun a tuto daň platit nechtějí, mohou se z toho vyvázat. po nabytí účinnosti zákona, může plátce registraci k DPH zrušit, pokud nepřekročí obrat 2 000 000 Kč, a to v souladu s platným ustanovením zákona o DPH.

Osoby, které by se teprve měly registrovat k plátcovství k DPH z důvodu překročení limitu za měsíc listopad nebo prosinec 2022, mohou správci daně svůj úmysl písemně sdělit volnou formou s uvedením svých identifikačních údajů. V případě zrušení registrace plátců DPH bude nutno, aby tyto osoby podaly žádost o zrušení registrace na příslušném formuláři,“ dodává Michal Jelínek z V4 Group.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu