Flexibilní úvazky jsou v kurzu. Firmy je ale moc nenabízejí

Publikuje: František Veselý — 26. 10. 2022
Úvodní stránka » Zdraví » Flexibilní úvazky jsou v kurzu. Firmy je ale moc nenabízejí

Doba se změnila. Covidová léta nás naučila, že není nutné sedět osm hodin někde v kanceláři daleko od domova.

Je mnoho profesí, které se dají vykonávat z domova a s flexibilní pracovní dobou. Jenže právě pružnost některým firmám chybí.

Podle údajů společnosti Grason se v současné době nabízí flexibilita u méně než 10 % inzerovaných pracovních míst. A to i ve chvíli, kdy je pro 70 % zaměstnanců flexibilita známkou atraktivity. Týká se to přitom nejen mladých lidí, kde se stává nutností, ale i ostatních věkových kategorií. Většina lidí starších 50 let chce pomalu odcházet do důchodu prostřednictvím zkrácení pracovní doby.

Flexibilita s sebou nese větší administrativu

Firmy však flexibilitu nabízejí v omezené míře, protože s sebou nese velké množství administrativní zátěže. Na shánění a plánování směn pracovníků nebo papírování však personalisté nemají obvykle čas,“ uvádí Karel Mařík, spoluzakladatel a CEO start-upu Grason.

Z údajů společnosti Grason dále vyplývá, že v roce 2025 budou mileniálové a generace Z tvořit 70 % pracovní síly. Do roku 2030 to bude o dalších 5 % víc. Vedle finančního ohodnocení zdůrazňují tyto generace stále více potřebu kvality života. Očekávaný nárůst flexibilní práce s ohledem na trendy wellbeingu a worklife balance raketově vzroste.

Lidé nechtějí pracovat jen na HPP

Loni jsem všude slýchala o flexibilních pracovních úvazcích. Když jsem ale začala po rodičovské shánět nějaké místo, kde bych nemusela být osm hodin denně, pět dní v týdnu, byl to problém. Buď byl plat extrémně nízký, nebo chtěli každodenní docházení do kanceláře,“ popisuje svou zkušenost čtyřicetiletá Petra z Plzně. Podobnou zkušenost má i pan Milan z Prahy: „Jsem důchodce a rád bych si přivydělal, ale občas hlídám vnoučata, která si chci užít. Práci na tři dny v týdnu jsem sháněl velice těžko, nakonec se to povedlo a ve firmě mi vyšli vstříc.

Zájem o flexibilitu potvrzuje i další průzkum

Podle průzkumu společnosti Manpower téměř všichni zaměstnanci (93 %) považují za důležitou flexibilitu. Jenže vysvětlení tohoto termínu se liší. Až 45 % zaměstnanců si chce samo zvolit začátek a konec pracovní doby, 35 % zaměstnanců si chce určovat odkud budou pracovat na základě svých denních potřeb (práce/doma). 18 % je ochotno mít nižší mzdu, aby mohli pracovat čtyři dny v týdnu, a dosáhnout tak lepší rovnováhy mezi prací a osobním životem.

DŘÍVE JSME PSALI:

Živnostníci si příští rok na zálohách připlatí

František Veselý — 03. 10. 2022
Každý rok se zvyšují živnostníkům zálohy na sociálním pojištění. Své trvalé příkazy budou muset změnit i ti, kteří mají ...

Svět práce se nevratně změnil. Otřesy způsobené pandemií a demografické změny přiměly zaměstnance změnit způsob práce a přehodnotit své priority. Přiměřená mzda a stabilita se stávají samozřejmými předpoklady. Pracovníci však očekávají od pracovního života a zaměstnavatele víc,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu