Policisté na Prostějovsku zachránili řidiče po dopravní nehodě, rodina přišla policistům poděkovat

Publikuje: Nikola Macáková — 17. 10. 2022
Zdroj: Bc. Zuzana Slabá (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Policisté na Prostějovsku zachránili řidiče po dopravní nehodě, rodina přišla policistům poděkovat

Každý z nás se může dostat do situace, kdy bude zachraňovat život někoho jiného. A není větší odměny, než když se lidský život zachrání.

Odměnu navíc dnes dostali prostějovští policisté z oddělení hlídkové služby pprap. Karel Makowski a nstržm. Josef Baroš, kterým osobně přišla poděkovat rodina mladého muže, který byl těžce zraněn při dopravní nehodě dne 29. září letošního roku. UdálostiExtra.cz o tom informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Slabá.

Policisté vnímají jeho záchranu jako nedílnou součást své profese, ale když přijde osobní poděkování ze strany rodiny, událost nabyde úplně jiných rozměrů, neboť si člověk uvědomí, že nezachránil jen anonymní osobu, ale že zachránil někomu syna, bratra, kamaráda,“ uvedla policistka Zuzana Slabá z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Tímto předáváme poděkování i záchranné službě, neboť i ona byla nedílnou součástí celého záchranného řetězce,“ dodala k poděkování mluvčí policie.

Ke zmiňované dopravní nehodě

Ve čtvrtek 29. září krátce před půl jedenáctou v noci prováděli policisté Oddělení hlídkové služby Prostějov eskortu zajištěné osoby, svěřence z Výchovného ústavu Střílky. Když byli za Morkovicemi, uviděli v pravotočivé zatáčce vozidlo Ford Tranzit, které leželo na pravém boku napříč cesty. Hlídka zajistila převáženou osobu, aby nemohla z vozidla utéct a okamžitě spěchala k dodávce. Kabina byla zdeformovaná, policisté se nemohli k zakrvácenému řidiči ani z jedné strany dostat. Ten vůbec nereagoval na oslovení. Z vozidla stoupal hustý kouř, pod ním byly provozní kapaliny, proto se hlídka rozhodla rozbít čelní sklo. Vypli motor a zkontrolovali životní funkce muže, nedýchal, nemohli nahmatat pulz. Policisté jej pomocí Rautekova manévru s fixací krční páteře vyprostili z vozidla ven. Přenesli jej do bezpečného prostoru a začali poskytovat první pomoc. Zprůchodnili dýchací cesty a zraněný zalapal po dechu. Ještě zkontrolovali, jestli jel muž opravdu sám, což se potvrdilo. Žádná další osoba tam nebyla. Zraněného pořádně prohlédli, zda nemá masivní krvácení, uložili jej do stabilizované polohy, poskytli mu tepelný komfort pomocí izotermické folie a kontrolovali základní životní funkce až do příjezdu záchranné služby. Záchranáři si zraněného převzali a kroměřížští dopravní policisté začali vyšetřovat dopravní nehodu,“ vysvětlila policejní mluvčí Zuzana Slabá.

Vážná nehoda řidiče dodávky. Místo dopravní nehody na Prostějovsku. „Policisté byli ve správnou chvíli na správném místě…“ Zdroj: Policie ČR (tiskový servis)

Službukonající policisté se vrátili ke služebnímu vozu, zkontrolovali zajištěnou osobu, která byla v pořádku. Dokonce si od svěřence vysloužili pochvalu, že jsou hrdinové. Záchranu lidského života měl tento mladík v přímém přenosu,“ konstatovala mluvčí.

DŘÍVE JSME PSALI:

Sebevrah ve Strakonicích chtěl skočit z mostu, život mu zachránili policisté

David Bárta — 02. 10. 2022
Na mostě Jana Palacha ve Strakonicích stál rozrušený a opilý muž, který chtěl skokem z mostu do ledové řeky ukončit svůj život. 

K samotné nehodě došlo tak, že řidič dodávky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a dalším okolnostem, najel na krajnici do travnatého příkopu, kde se otřel o dva listnaté stromy a následně se s vozidlem přetočil přes střechu a skončil na pravém boku,“ doplnila mluvčí policie.

Vážná nehoda řidiče dodávky. Místo dopravní nehody na Prostějovsku. „Policisté byli ve správnou chvíli na správném místě…“ Zdroj: Policie ČR (tiskový servis)

Dopravní policisté nehodu i nadále šetří.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu