Pelhřimovský 33. festival rekordů odstartoval

Publikuje: David Bárta — 10. 06. 2023
Zdroj: Miroslav Marek / dobryden.cz
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Pelhřimovský 33. festival rekordů odstartoval

Není mnoho akcí s tak dlouhou tradicí. Krásné pelhřimovské náměstí je navíc magickým místem, kde padlo už hodně přes tisíc (nejen) českých rekordů.

Tu energii, kterou zde pokořitelé hranic lidských možností odevzdali, zde lze cítit. O druhé červnové sobotě zvlášť. Letošní program startuje v 11 hodin, ale už teď jsou zde vystaveny obří exponáty místního Muzea rekordů: na náměstí vysedává na rekordně velké selské židli, kterou vyřezal 85letý seniór obří třímetrový plyšový medvěd, který je ale jen mladším bratrem pětimetrového bílého rekordmana Maxmiliána, jež sedí na obří houpačce v expozici muzea. Rekordně veliká rámová pila, kterou vyrobili učni z místní SPŠ SOU má na délku 474 cm a vyfotit se lze i s největším šroubovákem v České republice, který měří 301 cm. Magazín UdálostiExtra.cz o tématu dnes informoval prezident agentury Dobrý den – české rekordy Miroslav Marek.

Program akce Pelhřimov – město rekordů pokračuje až do večerních hodin a bude zakončen koncertem kapely Mňága a Žďorp. V průběhu dne bude do Rekordmanské síně slávy bude uveden Ing. Pavel Pavel, který jako první člověk na světě rozpohyboval legendární sochy MOAI na Velikonočním ostrově (uvidíte i ukázku pohybu soch na 250kilogramové replice, která se následně stane exponátem pelhřimovského Muzea rekordů).

Udílení těchto cen je pro Pelhřimovské příležitostí upozorňovat na česká prvenství, unikátní počiny českých lidí a na výkony, které snesou srovnání i v celosvětovém měřítku (předchozími držiteli tohoto ocenění se stali např. manželé Zátopkovi, letos Jan Koller, nejlepší střelec fotbalové reprezentace…),“ vysvětlil prezident agentury.

Oficiální text k uvedení do Rekordmanské síně slávy:

Ing. Pavel Pavel

Technik, cestovatel a experimentální archeolog Ing. Pavel Pavel na základě svých úvah a teorií jako první veřejně prezentoval způsob pohybu (přemisťování) obřích monolitických kamenných soch MOAI, které tesali a vztyčovali domorodci na Velikonočním ostrově (Rapa Nui). V roce 1982 vyrobil ve Strakonicích 12 tun těžký betonový model sochy a před zraky veřejnosti vyzkoušel, jak s ním lze vstoje pohybovat pouze pomocí lan ovládaných malou skupinou osob. O 4 roky později jej norský cestovatel Thor Heyerdal pozval na Velikonoční ostrov, kde Ing. Pavel experiment zopakoval s originální sochou, přičemž k jejímu rozpohybování potřeboval pouze 16 lidí a několik lan. Předchozí experimenty přitom prokazovaly potřebu stovek zúčastněných.

DŘÍVE JSME PSALI:

Pelhřimovské Muzeum rekordů zaregistrovalo největší sochu Ježíše

David Bárta — 18. 05. 2023
Největší sochou Krista v ČR je ta v obci Úžice nedaleko Kralup nad Vltavou. Magazín UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval prezident agentury Dobrý den – české rekordy ...

Titulem Rekordman roku bude oceněna například i největší tabulka čokolády o rozměrech 6,3 m x 3 m, vážící 240 kg,“ dodal závěrem Miroslav Marek.

-red.)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu