Nejrychlejší výstup na Kilimandžáro. Češi překonali světový rekord!

Publikuje: David Bárta — 19. 10. 2023
Zdroj: Miroslav Marek / dobryden.cz
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Nejrychlejší výstup na Kilimandžáro. Češi překonali světový rekord!

Jde o první výpravu na světě, která vystoupala v čase pod 24 hodin na nejvyšší bod Afriky – Uhuru Peak. Světové prvenství tedy nyní patří České republice!

O novém české rekordu aktuálně informoval v tiskové zprávě náš magazín Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den Pelhřimov s tím, že v úterý 3. října 2023 v 11:21 hodin dopoledne stanula česká výprava na nejvyšším bodě Kilimandžára.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nejstarší aktivní krasobruslařka v České republice se zapsala do knihy rekordů

David Bárta — 21. 07. 2023
Paní Janě Přibylové z Tanvaldu bylo v květnu 77 let. Přesto se stále věnuje své sportovní lásce – krasobruslení, a to na mezinárodní scéně ...

Tým ve složení Dominik Luks, Kateřina Lisová, Dominik Hřib, Filip Malý a Ondřej Petr dosáhl při své expediční výpravě bez kyslíkových přístrojů času 23 hodin a 12 minut. Na základě tohoto výkonu budou jmenovaní zapsáni do České knihy rekordů a v Pelhřimově převezmou certifikát o vytvoření rekordu.

Předchozí rekordman, světově proslulý „Ledový muž“ Wim Hof z Nizozemska, vystoupal se svojí výpravou na Kilimandžáro za 28 hodin.

Nejrychlejší výstup na Kilimandžáro – Češi překonali světový rekord. Zdroj: Miroslav Marek / dobryden.cz (tiskový servis)

Marangu route, kterou se čeští rekordmani na vrchol vydali, je nejstarší ze sedmi možných cest, na které ovšem podle statistik uspěje pouze 42 % cestovatelů z těch, kteří se ji snaží zdolat za méně než 5 dnů. Čechům stačil den! Na Gilman’s pointu, který je považován za neoficiální vrchol hory (5685 m. n.m.), cestou Marangu, která má nejnáročnější závěrečný výstup, byl tým za pouhých 21 hodin. Zde limit (do 24 hodin) splnil i šestý člen expedice Stanislav Sikora,“ vysvětlil Miroslav Marek.

DŘÍVE JSME PSALI:

Překonání rekordu v rychlostním vypití půllitru piva

David Bárta — 04. 08. 2023
O nový rekord se v Pelhřimově pokusí Martin Šimeček. Pivní rekordman ukáže Česku, jak se to dělá.

Českou výpravu na rekord připravil a vedl Dominik Luks, který dal dohromady skupinu dalších čtyř mužů a jedné ženy. Aby mohl být světový i český rekord oficiálně uznán, museli vrcholu Kilimandžára do 24 hodin dosáhnout minimálně dva účastníci výpravy. Nakonec se to podařilo pěti,“ doplnil závěrem prezident agentury Dobrý den Pelhřimov.

Použité zdroje: prezident agentury Dobrý den Pelhřimov, Miroslav Marek
– tiskový servis

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu