Migranti ze Sýrie překračují zelenou hranici ze Slovenskem do Čech, lidé chtějí posílení policejních kontrol

VIDEO
Publikuje: Nikola Macáková — 30. 10. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Migranti ze Sýrie překračují zelenou hranici ze Slovenskem do Čech, lidé chtějí posílení policejních kontrol

Lidé v příhraničí u Slovenských hranic žádají o výrazné posílení policejních kontrol v důsledku migrační vlny uprchlíků ze Sýrie.

Česká vláda a ministerstvo vnitra na toto samozřejmě operativně reaguje otázkou zůstává zda dostatečně. Policisté u Slovenských hranic kontrolují projíždějící vozidla a samozřejmě i pěší. Bohužel mnoho syrských migrantů využívá tzv. zelenou hranici a státní hranice překračují mimo silniční komunikace a to ve velkém. Migranti ze Sýrie přicházejí do České republiky přes sousední Slovensko a míří dále přeš Českou republiku do Evropy.

Vláda proto před dvěma dny schválila prodloužení kontrol na východních hranicích. Za tu dobu zachytili policisté jen ve Zlínském kraji desítky migrantů. Lidé, kteří žijí v příhraničí, jsou za tuto pomoc rádi. Přesto si ale myslí, že by se měla více hlídat i zelená hranice.

DŘÍVE JSME PSALI:

Vláda dočasně obnoví kontroly na státní hranici se Slovenskem

Nikola Macáková — 27. 09. 2022
S ohledem na zhoršení situace v oblasti nelegální migrace do Česka vláda rozhodla dočasně obnovit kontroly na státní hranici se Slovenskem.

Celkem ve Zlínském kraji od začátku kontrol zadrželi bezmála dva tisíce migrantů a 24 převaděčů. Téměř dvakrát tolik v sousedním, Jihomoravském kraji. „Od znovuzavedení hraničních kontrol na státní hranici se Slovenskem bylo na jižní Moravě odhaleno 3 686 nelegálních migrantů a 54 převaděčů,“ uvádí mluvčí policie Jihomoravského kraje Petr Vala.

Ve čtvrtek bylo odhaleno přes dvě stě uprchlíků

V devíti stech případech byl těmto cizincům vstup na naše území zcela odepřen. Tzv. readmisní řízení bylo zahájeno se sedmnácti sty osobami. „V současné době je hraničních přechodech a na zelené hranici denně nasazováno 376 policistů, 86 vojáků a 56 celníků. V posledních dnech ale stále častěji evidujeme zvyšující se pokusy o překonání hranic právě na tzv. zelené hranici. V návaznosti na změny ve způsobech, kterými se k nám uprchlíci snaží nelegálně vstoupit, jsou operativně přijímána další adekvátní opatření. Mimo jiné dochází ve zvýšené míře i k nasazování speciální techniky, kam můžeme například zařadit vrtulníky anebo drony s termovizí,“ upřesnil mluvčí jihomoravské krajské policie Petr Vala.

Druhému největšímu odhalení migrantů za poslední tři týdny došlo ze čtvrtka na pátek, kdy hlídky zajistily celkem 205 osob,“ doplnil policejní mluvčí.

Policie ČR: Na boj s nelegální migrací využíváme i bezpilotní letecké prostředky s termovizí

Lidí se to dotýká, vidí to a ptají se, jak je to možné, když to tu policie hlídá. Člověk ráno otevře žaluzie a uvidí skupinu hezounků ze Sýrie, že. Měla by se asi víc hlídat zelená hranice,“ řekl webu CNN Prima News místostarosta obce Střelná Josef Vaculík.

Podle Vaculíka by se o problém měla více zajímat i slovenská strana. Právě v pátek ale slovenský ministr vnitra oznámil, že české kontroly na společné hranici považuje za porušení schengenského kodexu. „Zadržené nelegální migranty totiž Česko vrací často zpět na Slovensko,“ dodal Vaculík.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu