Léto přeje brigádám. Jaká smlouva je pro vás výhodná?

Publikuje: František Veselý — 11. 07. 2023
Zdroj: František Veselý - redakce
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Léto přeje brigádám. Jaká smlouva je pro vás výhodná?

Zaměstnanci i živnostníci se v létě těší na dovolenou. Na druhou stranu studenti, ale i důchodci se naopak těší, že si přivydělají nějakou tu korunu.

Nejoblíbenější jsou na krátkodobé brigády tzv. smlouvy na dohodu. Ale na co se připravit, než takovou smlouvu podepíšete? Tématu se dnes věnoval redaktor magazínu UdálostiExtra.cz František Veselý ve spolupráci s Michalem Jelínkem z V4 Group.

Co se týče brigád a občasných prací, bývají nejčastěji využívány dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Jenže připravte se na to, že obě smlouvy mají jistá omezení. Na DPP je možné odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce a na DPČ maximálně polovinu běžné pracovní doby, což bývá obvykle 20 hodin týdně. DPČ se využívá spíše pro dlouhodobé, ale občasné práce.

Výhody a nevýhody smluv na dohodu

Prázdniny jsou krátké a nikomu se nechce pracovat celé léto. Takže brigády většinou trvají kratší dobu. Hlavní výhoda DPP spočívá v tom, že pokud mzda zaměstnance nepřesáhne 10 tisíc korun, neodvádí ani jedna strana, tedy zaměstnanec ani zaměstnavatel, odvody na zdravotní a sociální pojištění. Jenže v případě, že dojde k překročení hranice výdělku 10 tisíc korun, musí být zaplaceny odvody na sociální a zdravotní pojištění v plné výši.

Leckdy se ale brigádníkům nevyhne ani placení daní. „I pro studenty platí obecné pravidlo pro podávání daňových přiznání. Byť se nepředpokládá, že by studenti měli např. příjmy z podnikání či nájmu, může v současné době i tato situace nastat a v takovém případě musí studenti podat přiznání z titulu provozování podnikatelské činnosti či příjmu z nájmu,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Pokud si studenti přivydělávají delší dobu, a nejen pár dní v létě, tak záleží na tom, jakou formu zaměstnaneckého poměru zvolili a zda podepsali prohlášení poplatníka k uplatňování daňové slevy.

V případě, že zaměstnanec nepředložil prohlášení poplatníka, strhne mu zaměstnavatele srážkovou daň ve výši 15 procent.

Zjednodušeně řečeno, pokud měl student pouze příjmy z jakéhokoliv zaměstnaneckého poměru, měl by zaměstnavatele požádat o potvrzení o zdanitelných příjmech. V případě, že na něm bude uvedeno, že mu byla sražena daň, je pro něj výhodné si daňové přiznání podat, protože mu bude ze strany finančního úřadu vrácena,“ říká Michal Jelínek z V4 Group.

I brigádníci budou moci na dovolenou. Možná

V poslední době prochází změnou kde co. Týkat se to má právě i prací na dohody. Problém je, že pokud někdo pracuje na dohodu i delší dobu, nevzniká mu nárok na placenou dovolenou. Navíc práci na dohodu je možné ukončit pouze s patnáctidenní výpovědní dobou a bez uvedení důvodu.

Právě to má změnit novela zákoníku práce, která ale ještě není schválena. V navrhovaných úpravách však stojí, že zaměstnanci pracující na dohody budou mít nárok na placenou dovolenou, na příplatky za práci v noci nebo ve svátek, nárok na ošetřovné nebo na tzv. čerpání překážky v práci na straně zaměstnance, kam spadá například návštěva lékaře.

-fv.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu