Firmy pozastavují nábory. Spíše se chystají propouštět

Publikuje: František Veselý — 19. 01. 2023
Zdroj: / Autor: František Veselý
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Firmy pozastavují nábory. Spíše se chystají propouštět

Letošní rok rozhodně nebude jednoduchý. Ceny letí vzhůru a některé firmy se chystají spíše propouštět, než aby zaměstnancům zvedaly platy.

V České republice zaměstnavatelé pro první čtvrtletí letošního roku ohlašují další pokles náborových plánů. Až 24 % zaměstnavatelů očekává pokles počtu zaměstnanců, 22 % předpovídá jejich nárůst a 43 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Ukázal to aktuální průzkum „ManpowerGroup index trhu práce“.

Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku dochází k mírnému poklesu Na trhu práce dochází tedy ve srovnání s předchozím čtvrtletím k mírnému poklesu. Index pro Českou republiku se snížil o 13 procentních bodů oproti minulému čtvrtletí, v meziročním srovnání o 15 procentních bodů. V globálním hodnocení se Česká republika propadla a je na 39. místě z 41 hodnocených zemí.

Nervozita zaměstnavatelů roste, ale většina firem je spíše opatrná a vyčkává, jak se ekonomická a energetická situace vyvine. Náš průzkum ukazuje, že počet zaměstnavatelů, kteří plánují v dalším období propouštění, zůstává již rok poměrně stabilní, nicméně výrazně klesá počet optimistických firem. Zaměstnavatelé spíše nábory pozastavují, než že by plánovali hromadné propouštění. Nejvíce optimismu jsme zaznamenali v IT, veřejném a neziskovém sektoru nebo v obchodě a službách. Opačná tendence je v energetice, komunikačních službách a finančním sektoru. Počet otevřených pozic na trhu je ale stále velmi vysoký, a tak bude docházet pouze k pozvolnému nárůstu nezaměstnanosti,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Podle Indexu trhu práce zaměstnavatelé v Praze a na Moravě předpokládají pokles na trhu práce v průběhu nadcházejícího čtvrtletí. Zbytek Čech mimo Prahu očekává nárůst. Lidí se bude přijímat ale méně napříč regiony. V porovnání s předchozím čtvrtletím však náborové plány oslabily ve všech třech regionech.

DŘÍVE JSME PSALI:

V prosinci bylo stále dost pracovních nabídek

Tomáš Skolek — 11. 01. 2023
Firmy v prosinci nabízely více práce než loni, nejvíce pro dělnické profese, vyplynulo ze statistik pracovního portálu.

Nejméně se bude nabírat v oblastech energetiky a komunikačních služeb. Naopak zaměstnance budou nabírat například firmy působící na poli informačních technologií.

Z pohledu aktuální situace mezi modrými límečky vidím, že se firmy v retailu, logistice a hospitality potýkají s nižší poptávkou po svých službách, a tak využívají pouze kmenové zaměstnance nebo propouští přesně o těch 15-20 %. Firmy vyčkávají, jak se aktuálně změní náklady na energie a jak moc budou lidé šetřit, podle toho zpřesní své výhledy a pokud se situace nezlepší tak přistoupí ve druhém kvartálu k propouštění.  Některé podniky dokonce nyní i na několik měsíců tlumí provoz na minimum nebo dočasně zavírají,“ vysvětluje Karel Mařík z Grason.cz.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu