Autoškoly: předražené školné či moderní závěrečné zkoušky z roku 1963

Publikuje: Nikola Macáková — 25. 01. 2023
Zdroj: „Článek od čtenáře webu...“
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Autoškoly: předražené školné či moderní závěrečné zkoušky z roku 1963

Zdražování prakticky všeho v České republice se promítlo samozřejmě i do cen autoškol. Některé zdražili až o sto procent.

Názor na téma zdražování v autoškolách a nejenom o financích nám do redakce zaslal pan Jiří ze severních Čech, který jak sám píše si nedávno na vlastní kůži vyzkoušel moderně-zastaralé výuky v místní autoškole, když si rozšiřoval své řidičské oprávnění.

To, že došlo k významnému nárůstu cen pohonných hmot v České republice se samozřejmě muselo zákonitě promítnou i do cen autoškol napříč Repubikou. Některé podražili více některé pravděpodobně o něco méně. Obecně však došlo k výraznému zdražení,“ napsal v úvodu pan Jiří.

Pokud došlo ke zdražení pohonných hmot, asi by bylo a i je logické, že bude muset o nějakou tu korunu daná autoškola zdražit své služby, ale co se zdražilo na učitelích, lektorech nebo státem placených zkušebních komisařích, čímž rovněž některé autoškoly oponují ví, jen Bůh. Zřejmě začali učit nebo zkoušet své žáky jinak (dle norem EU) 🙂 Jinými slovy řečeno mohu-li se na kapsovat více, proč tak neučinit. Chceš-li řidičák, tak zaplať nebo to běž zkusit jinam,“ pokračoval.

Nicméně, co mě jako žáka autoškoly když jsem si rozšiřoval řidičský průkaz o skupiny C1+C v roce 2022/2023 totálně rozebralo je současná platná právní legislativa a to, co se stále v autoškolách vyučuje. Tedy to, co jsem měl na vlastní kůži možnost zažít Já. Nyní mi nejde samozřejmě o zkušební testy i když i tam došlo k nějakým změnám nedávnou novelou příslušného zákona nebo jízdy, ale především o techniku jako takovou. Když už jsem se musel učit techniku vozidel, které už jen z těží potkáte na silnicích, jako byla např. Tatra 813 nebo Praga V3S a podobně – jinými slovy řečeno techniku vozidel z roku v uvozovkách 1963, alespoň tak to na mě působilo, tak mě zcela zničily závěrečné zkoušky a příslušný zkušební komisař (státem potažmo magistrátem placený „šampión, který může vše…),“ konstatoval pan Jiří.

Můj příběh; když jsem šel k závěrečným zkouškám po absolvování povinných jízd, teorie a podobně a udělal jsem písemné on-line testy, (pro upřesnění za volantem sedím od svých 18let soukromě i profesně, je mi nyní 51let a najeto mám okolo 4 mil. kilometrů bez nehody…) poté, co jsem vykonal povinné závěrečné jízdy s učitelem a komisařem došlo na mou „oblíbenou“ techniku ze které mě začal komisař zkoušet, a ejhle…, když jsem mu v úvodu sdělil, že to je celé postavené na hlavu a ptal jsem se proč mě zkouší z techniky – obecně, která je již x let za zenitem sdělil mi, že to je nutné a patří to k závěrečným zkouškám. Tečka. Více se semnou nebavil. (pozn.: pochopil bych, kdyby se obecně technika vozidel pouze vyučovala v hodinách v autoškole, aby žák i o té slavné  technice něco věděl, což je nutností, ale dělat z toho zkoušky navíc z x let zastaralých některých otázek, které jsou už kontraproduktivní vůči moderním technologiím a moderním vozidlům… to mi hlava nebrala.)

Sdělil jsem komisaři, že vozidla typu Praga V3S již na silnicích prakticky vůbec nevidíme a dokonce pravděpodobně vídat nebudeme s tím, že moderní nákladní vozidla jsou již plně elektronické vybaveny počítači snad na vše a podobě. Dokonce, jak známo z praxe nákladní vozidla či kamiony jsou dodávány standardně jen v automatech s automatickou nebo poloautomatickou převodovkou pokud někdo v dnešní době chce mít ve svém vozovém parku kamion vyloženě s manuálem, pak je to na vyžádání. Nedivil bych se, kdyby to bylo i za příplatek. Pokud by se s moderním nákladním vozidlem něco stalo po technické stránce vše řidiči napíše počítač ve vozidle a sám řidič už si dnes nemůže vyměnit ani prasklou žárovku ve světlometu, buď to protože se jedná o supermoderní LED technologie nebo proto, že vozidlo je na leasing či úvěr a jakékoliv opravy smí provádět výhradně autorizovaný servis, který konec konců jezdí dnes i řidičům kamionů měnit prasklé pneumatiky na dálnici dojde-li k defektu a podob. Z tohoto důvodu mi přišlo maličko zavádějící, dělat zkoušky z techniky vozidel jako takové. Samozřejmě to dopadlo tak, že mě pan komisař vyhodil a vyrazil se mnou dveře, jak se lidově říká. Pravděpodobně jsem měl držet ústa,“ pokračuje ve svém příspěvku pan Jiří.

DŘÍVE JSME PSALI:

Žáky v autoškolách čekají nové zkušební otázky týkající se nově bezpečné vzdálenosti či řízení vozidla

Nikola Macáková — 20. 09. 2022
Nový typ testů pro žadatele o řidičský průkaz. Nyní k nim přibydou otázky zaměřené zejména na bezpečnou vzdálenost a věnování ...

Závěrem naši ústavní činitelé a zákonodárci vždy vymyslí nějakou příslušnou novelu zákona, po údajně sáhodlouhých konzultacích s tzv. odborníky na dopravu, dopravní legislativu, dopravními experty jak se někteří sami nazývají či borci z BESIPu nebo dalšími „profíky“ z ministerstva dopravy a vymyslí nějaký paskvil, který ne vždy dotáhnou do zdárného konce. Rozšířit zkušební otázky o videa nebo nové křižovatky či značky a podobně se jim zdárně zdařilo, ale zaměřit se na x let zastaralou techniku vozidel bohužel nikoliv! Na druhou stranu není se čemu divit žijeme v České republice,“ uvedl pan Jiří a dodal jedná se pouze o můj subjektivní názor, který zcela jistě nechci nikomu vnucovat a podobně. Pouze jsem se chtěl s vámi podělit o můj „zážitek“ a rádoby moderním fungováním autoškol v České republice. Nicméně není autoškola jako autoškola a už vůbec nelze všechny házet do jednoho pytle (totéž zkušební komisaře), ale faktem zůstává skutečnost, že zkoušet žáky z některých otázek zdůrazňuji „z některých“ z techniky vozidel u závěrečných zkoušek je skutečně zavádějící (bavíme-li se o skupinách řidičského oprávnění C1, C, CE a podobně) tím samozřejmě nechci tvrdit, že všechny otázky jsou špatné nebo špatně formulované a podobně ale v obecné rovině je rok 2023 nikoliv 1963.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu