Vánoce – noční můra diabetiků. 7 tipů, jak si i s cukrovkou užít svátky

Publikuje: Nikola Macáková — 01. 12. 2022
Zdroj: Ivana Šalbabová / MaVe PR (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zdraví » Vánoce – noční můra diabetiků. 7 tipů, jak si i s cukrovkou užít svátky

Pro diabetiky. Internistka MUDr. Šárka Svobodová, Ph.D. pro vás připravila sedm tipů, jak si i s cukrovkou užít svátky.

Smažený kapr v trojobalu, bramborový salát s majonézou, hromady sladkého cukroví z poctivých surovin, domácí vaječný likér a husa s knedlíkem na Štěpána – to jsou tradiční položky na jídelníčku českých domácností v době vánočních svátků. A zároveň noční můra pacientů s diabetem 2. typu. V Česku trpí touto nemocí přibližně 1 milion lidí. Oslavit Nový rok se stejnou hodnotou glykemie, jakou jim lékař naměřil ještě před svátky, se tak zdá téměř nemožné.

Po Vánocích se často setkávám s tím, že i disciplinovaní pacienti mají mnohem horší hodnoty glykovaného hemoglobinu než v průběhu roku. I za těch pár dní u nich dochází k nárůstu hmotnosti. Může za to nejen energeticky bohaté stravování, ale i častější vysedávání a menší dávky pohybu,“ říká MUDr. Šárka Svobodová, Ph.D., internistka z Obezitologického centra – XXL Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která svým pacientům radí nestresovat se striktním odpíráním toho, co mají rádi, a raději se držet následujících tipů.

1. Dobrého pomálu

Kromě toho, že zakázané ovoce nejvíce chutná, vedou zákazy také k vyššímu stresu. „Stres obecně vyvolá produkci stresových hormonů, jako je adrenalin a další, a ty jdou proti inzulinu, který má za úkol hladinu cukru v krvi snižovat,“ vysvětluje MUDr. Svobodová. Pokud tedy máte rádi kapra v trojobalu, nenahrazujte ho jinou variantou. Jednou za rok si diabetici mohou takové jídlo dopřát. Při finální úpravě lékařka doporučuje odsát přebytečný tuk pomocí papírových ubrousků a servírovat kapra v menších porcích.

2. „Zdravé cukroví“ může být zrádné

Ani cukroví, kde bílý cukr nahrazují umělá sladidla, není zcela neškodné. I když v něm bude namísto bílé mouky celozrnná a máslo nahrazeno rostlinným tukem, stále půjde o energeticky vydatnou lahůdku. „Setkávám se s tím, že lidé mají pocit, že takového cukroví mohou sníst neomezené množství. Tak to ale není. Také zde je potřeba hlídat celkový energetický příjem,“ uvádí MUDr. Svobodová. Zároveň je třeba mít na paměti, že cukroví s umělými sladidly není vhodné pro děti.

3. Zvolte si své favority

Ačkoli tradice velí napéct devatero druhů cukroví, vánoční atmosféře nijak neuškodí, když zůstanete u jednoho nebo u dvou. Čím více druhů váš vánoční talíř bude nabízet, tím silnější musí být vaše vůle, abyste neměli chuť ochutnat od každého alespoň jeden kousek. Při velké rozmanitosti se také často stává, že oblíbené druhy zmizí jako první a v krabici pak osiří ty méně populární. V duchu českého hesla „přece se to nevyhodí“ je nakonec budete dojídat ještě na Tři krále i přesto, že mezi vaše favority nikdy nepatřily.

4. Když alkohol, tak víno

Alkohol je dobře koncentrovaný zdroj energie. „Když si dáte 3 piva, dostanete do sebe přibližně 2500 kilojoulů, což je téměř třetina vašeho doporučeného denního příjmu,“ varuje MUDr. Svobodová. Pro diabetika proto alkohol není vhodný vůbec. Asi nejmenší škodu napáchá malé množství suchého bílého vína prokládané většími dávkami vody. „Cílem prokládání vína vodou je vypít alkoholu co nejméně. Variantou je také vinný střik, který ale nemusí vyhovovat každému,“ radí MUDr. Svobodová.

5. Sladké doplňte bílkovinou

Kvalitní bílkovina, jako je například tvaroh nebo jogurt, dokáže lépe zasytit. Dochází díky ní k pomalejšímu vstřebávání sacharidů, což znamená, že se pomaleji zvedá hladina glykemie v krvi, a to je u diabetiků žádoucí. Výrazně se tak sníží riziko, že vás za chvíli popadne neovladatelná chuť na další sladké sousto.

6. Dopřejte si pravidelnou dávku dobré nálady

Pohyb by měl být podle lékařů nedílnou součástí života každého diabetika. Pomáhá totiž kompenzovat vyšší přísun energie. Vhodný je jakýkoli aerobní pohyb přizpůsobený věku pacienta. Ideální jsou proto delší procházky svižným tempem. „Výhodou pohybu na čerstvém vzduchu je také to, že se po něm do těla vyplavuje hormon endorfin, který navozuje pocit dobré nálady. To je ve vánočním stresu více než žádoucí,“ doplňuje MUDr. Svobodová.

7. Dodržujte svůj režim

Pravidelná strava, dostatečný pitný režim, užívání léků v konkrétní čas, počítání kalorií a průběžné měření – to vše by mělo u diabetiků fungovat v době vánočních svátků stejně jako kdykoli jindy. Jedině tak je možné mít nemoc pod kontrolou a co možná nejvíc oddálit zdravotní dopady, které cukrovka na lidský organismus může mít. Jde například o onemocnění ledvin, očí nebo diabetickou nohu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Diabetici by neměli zanedbávat prevenci zraku

František Veselý — 28. 11. 2022
Cukrovka neboli diabetes postihuje v dnešní době nemalé množství lidí. Nejde o to jen si hlídat hladinu cukru, ale i například zrak.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu