Ušní akupresura a redukce stresu: jaké je propojení?

Publikuje: Nikola Macáková — 03. 12. 2023
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Ušní akupresura a redukce stresu: jaké je propojení?

V dnešní uspěchané době hledáme nejrůznější způsoby, jak zlepšit své zdraví a pohodu. Co říkáte na téma ušní akupresura?

Mezi širokým spektrem alternativních léčebných metod zaujímá jednu zvláštní pozici ušní akupresura. Tato starodávná technika, odvozená z tradiční čínské medicíny, se stává stále populárnější mezi těmi, kteří hledají přirozené a neinvazivní způsoby péče o své zdraví. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu a také web zdravinamiru.cz.

Ušní akupresura vychází z předpokladu, že uši obsahují odrazy všech orgánů a částí těla. Podobně jako u tradiční akupunktury, ušní akupresura pracuje s energetickými dráhami, nazývanými meridiány, které jsou spojeny s různými částmi těla. Aplikace tlaku na specifické body na uchu má za cíl obnovit rovnováhu energie a podpořit celkové zdraví.

Ušní akupresura pracuje s člověkem jako celkem, nikoliv s jednotlivými obtížemi či nemocemi. Můžeme ji použít na prakticky všechny běžné fyzické a psychické problémy, např. v léčbě akutních bolestí a úrazů pohybového aparátu funguje velmi dobře a rychle. Výborně si poradí v oblasti léčby psychiky, astmatu, alergií, problémy s trávením, bolestmi hlavy, menstruací. Velmi účinná a oblíbená je na hubnutí a různé odvykací kůry (kouření, alkohol). Působí i velmi dobře analgeticky, což je možné využít například před návštěvou zubaře,“ uvádí k tématu web zdravinamiru.cz.

Ušní akupresura funguje na principu mikrosystému, kdy se obraz celého těla zrcadlí na ušním boltci. Pomocí stimulace jednotlivých bodů se dá zasahovat do procesů celého těla. Tato metoda se dá použít jako doplňková nebo samostatná. Pracovat budeme především s lepením malých semínek nebo magnetek na akupunkturní body, které na uchu vydrží až jeden týden. Je to metoda téměř bezbolestná a může tělo stimulovat mezi jednotlivými sezeními, prodlouží účinnost celkové terapie,“ doplňuje medicínský web, jenž se tématu rovněž věnoval.

Principy ušní akupresury

Ušní akupresura pracuje s několika základními principy. Prvním z nich je předpoklad, že ušní lalůčky obsahují body, které odpovídají různým orgánům a částem těla. Když tyto body stimulujeme tlakem, může to mít pozitivní vliv na příslušné oblasti a orgány.

Dále je zásadní práce s meridiány, energetickými kanály, které procházejí celým tělem. Každý meridián je spojen s určitým orgánem nebo systémem. Předpokládá se, že stimulace konkrétních bodů na uchu může ovlivnit tok energie v příslušném meridiánu a obnovit energetickou rovnováhu.

Aplikace ušní akupresury v praxi

Praktikování ušní akupresury může být jednoduché a přístupné pro každého. Existují speciální body na uchu, které jsou spojeny s různými obtížemi, od bolesti hlavy po nespavost. Lze je stimulovat pomocí jemného tlaku nebo masáže.

Další formou ušní akupresury jsou ušní semínka nebo kuličky, které se umisťují na specifické body a ponechávají na nich několik dní. Tyto drobné nástroje mohou podporovat léčbu nejrůznějších potíží, a to bez nutnosti pravidelných návštěv terapeuta.

Akupresura je vhodná pro akutní bolestivé problémy a může zmírnit bolest téměř okamžitě nebo během 24 až 48 hodin,“ uvádí k tématu web masaze-tcm.cz.

Jedna terapie trvá asi 20 minut a nemá žádné vedlejší účinky.

Léčba je uznávanou lékařskou léčbou v Číně a mnoha dalších zemích. Jedna teorie vysvětluje, jak to funguje, že stimulace určitých nervů na uchu může vysílat signály do mozku, které pak vytvoří „odezvu“ na část těla, která má být léčena,“ upřesňuje web masaze-tcm.cz.

Některé běžné způsoby terapie vám mohou pomoci:

  • Bolesti: bolesti hlavy, sportovní úrazy atd.
  • Ztráta váhy
  • Alergie
  • Astma
  • Deprese
  • Úzkost
  • Problémy se spánkem
  • Vysoký krevní tlak
  • Chronické degenerativní stavy, jako je osteoartritida a revmatoidní artritida
  • Chronické stavy centrálního nervového systému, jako je roztroušená skleróza
  • Chronické bolestivé stavy jako spinální stenóza
  • Poruchy funkce gastrointestinálního traktu, pohlavních orgánů a kardiovaskulárního systému
  • Podmanivé návykové chování
  • Odvykání kouření
  • Odvykání jiných návykových látek atd.
  • Ušní akupresura by neměla nahrazovat akutní ortodoxní lékařskou péči v životě ohrožujících situacích.

Vědecký pohled na ušní akupresuru – obecně

I když ušní akupresura nemá u některých lidí vědecký konsenzus, existuje řada studií a zkušeností, které dokumentují její pozitivní vliv na různé aspekty zdraví. Některé výzkumy naznačují, že akupresura obecně může snížit stres, zmírnit bolest a podporovat relaxaci.

Ušní akupresura je fascinujícím spojením tradiční čínské medicíny a moderních přístupů k péči o zdraví. Pro mnohé lidi představuje neinvazivní a bezpečnou alternativu k běžným léčebným metodám. Přestože každý jedinec reaguje individuálně, není pochyb o rostoucím zájmu o tuto starodávnou praxi jakožto cestu ke zlepšení celkové pohody.

Použité zdroje: zdravinamiru.cz, masaze-tcm.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text – N. Macáková)

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu